Należy je wykopać na przełomie września i października i przechować w chłodnym pomieszczeniu do kolejnego sezonu. Rośliny najlepiej wykopać po pierwszych przymrozkach, ale nie za wcześnie, aby zdążyły zgromadzić w bulwach substancje odżywcze.
– Odcinamy część nadziemną, pozostawiając 3-5 cm łodygi (w przypadku mieczyków) oraz 10-15 cm (w przypadku dalii).
Pomóż w rozwoju naszego portalu
– Podziemną część delikatnie wykopujemy. Najlepiej użyć do tego celu wideł, wbijając je w ziemię w pewnej odległości od rośliny i delikatnie podważając, tak aby nie uszkodzić bulw. Lepiej nie używać szpadla, bo można przeciąć ukryte pod ziemią kłącza.
– Całą karpę delikatnie wyjmujemy i lekko otrząsamy z ziemi.
– Bulwy i kłącza pozostawiamy w suchym miejscu na kilka godzin, aby resztki ziemi obeschły i można było je łatwo usunąć. Jeśli zauważymy, że któraś z roślin ma schorowaną lub uszkodzoną część, powinniśmy ją obciąć.
– Karpy dalii układamy przyciętymi pędami w dół, aby wypłynął z nich sok.
– Gdy przeschną, umieszczamy karpy w skrzynkach i przysypujemy torfem lub korą. Bulwy mieczyków przechowujemy w drewnianych skrzynkach w suchym, przewiewnym i chłodnym (5-10°C) miejscu.
