Reklama

Z zakonnej kuchni

Na stołach naszych babek

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan i jako takie wymaga oprawy niezwykłej. Dziś nie stanowi to problemu, ale dla naszych prababek przygotowanie czegoś wyjątkowego na przednówku było nie lada wyzwaniem. Zdmuchnijmy zatem kurz ze starych książek kucharskich i sprawdźmy, co wówczas gotowano.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka z mąki gryczanej

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki gryczanej
1/2 l śmietany 18%
6 dag cukru
6 jaj
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
masło do formy
cukier puder

WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jaja „a la Villeroi”

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 cienka kiełbaska dobra do smażenia (polecam jagnięcą)
3 pieczarki
1 szalotka
łyżka masła
natka pietruszki
pieprz

Reklama

WYKONANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Szalotkę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
3. Na patelnię dajemy posiekaną kiełbaskę i wszystko razem smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
4. Ugotowane jajka kroimy na pół.
5. Wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy nieco farszu z patelni.
6. Na spodzie małego półmiska układamy resztę zawartości patelni, a na niej nadziewane połówki jajek na twardo.
7. Na całość ścieramy żółtka (na tarce lub przez rzadkie sitko).
8. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos rzeżuchowy zielony

SKŁADNIKI:
spora garść rzeżuchy
?1 cytryna
3 ugotowane żółtka
2 łyżki oliwy
sól
cukier

WYKONANIE:
1. Opłukaną rzeżuchę drobno siekamy.
2. Ucieramy (można użyć blendera) razem na gładki sos rzeżuchę, żółtka, oliwę oraz sok z cytryny.
3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
4. Podajemy z zimnymi mięsami lub jajkami.

Schab w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
8 kotletów ze schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
4 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek
słodka papryka
majeranek
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:
1. Kotlety rozbijamy (niezbyt cienko).
2. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
3. Na patelni smażymy na smalcu drobno pokrojoną cebulę.
4. Kapustę porządnie płuczemy, by nie była zbyt kwaśna.
5. Dodajemy kapustę do cebuli i smażymy.
6. Cebulę z kapustą doprawiamy kminkiem.
7. Kotlety lekko solimy i obsmażamy na smalcu (uwaga! przed smażeniem kotlety muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej).
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, a na niej schab. Całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty.
9. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez 1,5 godz.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Złoto wśród żywności

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel

2025-07-17 10:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Biskup Ireneusz Pękalski w liturgiczne wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel przewodniczył Mszy św. odpustowej u oo. Karmelitów.

W homilii biskup emeryt odwołał się do postaci św. Jana Pawła II i jego umiłowania szkaplerza NMP. - Święty Jan Paweł Ii miał wielkie nabożeństwo do Matki Bożej Szkaplerznej. Jego mama nosiła szkaplerz, a gdy zmarła, dzięki obecności Matki Bożej Szkaplerznej, czuł się zaopiekowany. Maryja chroniła papieża, gdy dokonano zamachu na jego życie. Jan Paweł II jeszcze za życia przekazał kilka swoich szkaplerzy różnym kościołom w Polsce, aby dać świadectwo ważności tej modlitwy. Można zobaczyć je w m.in. w domu rodzinnym papieża w Wadowicach albo w muzeum św. Jana Pawła II na Polach Lednickich – mówił bp Pękalski i odwołał się do kilku wypowiedzi papieża. 
CZYTAJ DALEJ

Cieszę się, że ta książka ujrzała światło dzienne! Czy obecny redaktor naczelny „Niedzieli” też zdecyduje się na wywiad-rzekę?

Gdy zagłębiłam się w treść wydanego właśnie wywiadu-rzeki z księdzem Ireneuszem Skubisiem, miałam przed oczami wszystko, co działo się od początku mojej pracy w „Niedzieli”, czyli od roku 1998.

Zapamiętałam ks. infułata właśnie takiego, jaki wyłania się z najnowszej książki Czesława Ryszki: uśmiechniętego, zatroskanego o Kościół i Polskę, z pasją powtarzającego, że media katolickie mają do spełnienia ważną misję ewangelizacyjną. Kochającego „Niedzielę” najmocniej na świecie, doceniającego jej pracowników i dziennikarzy, a także najbardziej znamienitych autorów, którzy na przestrzeni lat gościli na łamach. Ta książka to wspaniała panorama nie tylko dziejów „Niedzieli”, ale także historii Kościoła i historii Polski. Opowieść o czasach, w jakich żyliśmy – m.in. w stanie wojennym, kiedy to ks. Skubiś nawet kilka razy w tygodniu musiał jeździć z Częstochowy do warszawskich urzędów, bo pismo podlegało ingerencjom cenzury, albo w czasach transformacji ustrojowej, gdy po roku 1989 w tygodniku podejmowano kwestie związane z życiem publicznym, m.in. z walką o życie dzieci poczętych. „Lata 90. to niekwestionowany sukces „Niedzieli”. Wybudowano nowy gmach redakcji, ruszyły edycje diecezjalne, powstały studia radiowe i telewizyjne „Niedzieli”, nakład sięgnął 300 tys. egzemplarzy, niektórzy nazywali nawet jej naczelnego „magnatem prasowym” – pisze Czesław Ryszka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję