Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

W witaminy przebogaty

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

warzywa

pomidor

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początki pomidora sięgają II wieku – wtedy pomidor znany był jako wilcza brzoskwinia. Pomidory, które znane są obecnie, pochodzą z andyjskich dolin Peru i północnego Chile. Do Polski trafiły w okresie I wojny światowej. Wartość odżywcza pomidorów różni się w zależności od ich odmiany oraz stopnia dojrzałości. Są warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej. Wynika to z faktu, że pomidor składa się w 95% z wody – pozostałe 5% to węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Przeciętny pomidor waży ok. 150-170 g. Jego wartość energetyczna wynosi ok. 30 kcal.

Pomidory to cenne źródło: witaminy C, tiaminy, witaminy PP, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego. Warzywa te są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warto pamiętać, że pomidory są bogate również w związki fenolowe, karotenoidy, w tym likopen. Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wykazuje wielokierunkowy wpływ na przebieg chorób przewlekłych. Okazało się, że spożywanie pomidorów, a także ich przetworów pozytywnie wpływa na profil lipidowy, wartość ciśnienia tętniczego krwi, a także na poprawę funkcji nabłonka.

Likopen wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zapobiega udarom mózgu. Wpływa również pozytywnie na płodność oraz gęstość kości.

Reklama

Dzięki zawartości likopenu oraz innych aktywnych związków roślinnych pomidory wpływają korzystnie na zdrowie skóry. Związki te chronią przed powstawaniem oparzeń słonecznych oraz mogą łagodzić ich skutki. Spożycie pomidorów koreluje też z występowaniem nowotworów. Zostało to potwierdzone w przypadku nowotworów płuc, prostaty oraz żołądka.

Najczęstszym przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów jest choroba refluksowa żołądka – mogą one wpływać drażniąco na ścianę przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu ich spożycie musi być kontrolowane u osób z przewlekłą chorobą nerek.

Poza sezonem warto korzystać z przetworów pomidorowych. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przynosi korzyści zdrowotne i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo mnogość odmian, kolorów oraz smaków uatrakcyjnia ich przetwarzanie. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się sosy, pasty oraz przeciery. Na popularności zyskują również pomidory suszone oraz kiszone.

Przepisy na przetwory z pomidorów na str. 76-77

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na ogórki

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre.

Warto wykorzystać go w pełni, serwując dania z tych świeżych oraz przygotowując przetwory na zimę.
CZYTAJ DALEJ

Papież: myślałem, że przejdę na emeryturę, ale zdałem się na Boga

W samolocie, w drodze powrotnej z Libanu do Rzymu Leon XIV spotkał się z dziennikarzami i mówił o roli Stolicy Apostolskiej, która pracuje „za kulisami” nad negocjacjami pokojowymi, aby strony odłożyły broń. W odniesieniu do Ukrainy podkreślił zaangażowanie Europy oraz znaczenie możliwej roli Włoch. Odpowiedział, na pytanie o to, jak zareagował na wybór podczas konklawe oraz o swoją duchowość: oddać życie Bogu i pozwolić, by to On był „szefem”.

„Przede wszystkim chcę podziękować wam wszystkim, którzy tak wiele pracowaliście. Chciałbym, żebyście przekazali tę wiadomość także pozostałym dziennikarzom, zarówno w Turcji, jak i w Libanie, którzy pracowali, by przekazywać ważne treści tej podróży. Także i wy zasługujecie na gromkie brawa za tę podróż”. W ten sposób papież Leon XIV przywitał 81 dziennikarzy obecnych na pokładzie samolotu wracającego z Bejrutu do Rzymu i odpowiedział na pytania niektórych z nich, mówiąc po angielsku, włosku i hiszpańsku.
CZYTAJ DALEJ

Fatima: w sanktuarium zainaugurowano wystawę o siostrze Łucji

2025-12-02 15:05

[ TEMATY ]

Fatima

wystawa

sanktuarium

Łucja Dos Santos

Coimbra – Muzeum S. Łucji/ zdjęcia: Grażyna Kołek

W sanktuarium pod wezwaniem Matki Bożej Różańcowej w Fatimie zainaugurowana została wystawa dotycząca najstarszej uczestniczki objawień maryjnych z 1917 r. - służebnicy Bożej Łucji dos Santos.

Przyszła portugalska karmelitanka jako młoda dziewczyna żyła w latach 1925-1926 w klasztorze w hiszpańskiej Galicji, co zostało uwzględnione w wystawie. Jej kustosz Marco Daniel Duarte przypomniał, że okres ten jest mało znany w życiu siostry Łucji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję