Reklama

Z zakonnej kuchni

Galaretka do herbaty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
3 l czerwonej porzeczki
ok. 1 kg cukru

WYKONANIE:
Opłucz porzeczki (nie trzeba ich szypułkować). Przełóż do dużego garnka, wlej odrobinę wody i uparuj je pod przykryciem. Po 15 min prawie całkiem się rozpadną. Przetrzyj owoce przez sito (pamiętaj, że najwięcej pektyn jest w skórce). Zważ przecier i dodaj tyle cukru, ile waży. Ilość wydaje się spora, ale tylko wtedy aktywują się pektyny, które sprawią, że galaretka naturalnie stężeje. Porzeczka jest na tyle kwaśna, że galaretka nie będzie za słodka. Garnek z przecierem i cukrem postaw z powrotem na ogień i wymieszaj – przecier zrobi się klarowny. Poczekaj, aż się zagotuje, i gorący rozlewaj do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć. Słoiki same się zassą, a galaretka będzie się nadawała do spożycia przez wiele lat.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-07-19 14:01

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa jarska z cukinią i soczewicą

Niedziela Ogólnopolska 6/2020, str. 55

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock.pl

Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
2 l rosołu lub bulionu drobiowego
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 ziemniak
szczypta kurkumy
1/4 kalafiora
1 pomidor
1/4 szklanki śmietanki kokosowej

CZYTAJ DALEJ

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Abp S. Budzik: dialog Kościołów Polski i Niemiec jest na najlepszej drodze

2024-04-25 16:33

[ TEMATY ]

Polska

Polska

Niemcy

abp Stanisław Budzik

Episkopat News

„Cieszymy się, że nasz dialog przebiegał w bardzo sympatycznej atmosferze, wzajemnym zrozumieniu i życzliwości. Mówiliśmy także o różnicach, które są między nami a także o niepokojach, które budzi droga synodalna” - podsumowuje abp Stanisław Budzik. W dniach 23-25 kwietnia br. odbyło się coroczne spotkanie grupy kontaktowej Episkopatów Polski i Niemiec. Gospodarzem spotkania był metropolita lubelski, przewodniczący Zespołu KEP ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec.

W spotkaniu grupy kontaktowej wzięli udział: kard. Rainer Maria Woelki z Kolonii, bp Wolfgang Ipold z Görlitz oraz szef komisji Justitia et Pax dr Jörg Lüer; ze strony polskiej obecny był abp Stanisław Budzik, metropolita lubelski i przewodniczący Zespołu ds. Kontaktów z Konferencją Episkopatu Niemiec, kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski, bp Tadeusz Lityński, biskup zielonogórsko-gorzowski, ks. prałat Jarosław Mrówczyński, zastępca Sekretarza Generalnego Konferencji Episkopatu Polski oraz ks. prof. Grzegorz Chojnacki ze Szczecina. W spotkaniu nie mógł wziąć udziału współprzewodniczący grupy kontaktowej biskup Bertram Meier z Augsburga, a jego wystąpienie zostało odczytane podczas obrad.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję