Składniki:
2-3 czerwone papryki
½ szklanki ryżu
10 dag ciecierzycy
cebula
8-10 dag pieczarek
7 dag startego sera
sól
koperek
czosnek w proszku
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc w gorącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Ugotować w szybkowarze w osolonej wodzie. Po ok. 9 min otworzyć szybkowar, dodać ryż i gotować kolejne 4-5 min. Odcedzić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i trochę sproszkowanego czosnku. Kiedy cebula i pieczarki zmiękną, dodać ciecierzycę z ryżem, wymieszać, doprawić do smaku solą i koperkiem. Na koniec dodać ¾ startego sera.
Papryki przekroić na pół (można też nadziewać je w całości, trzeba tylko wykroić w środku gniazda nasienne), nadziać farszem i posypać resztą sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w żaroodpornym naczyniu, lekko wysmarowanym oliwą, przez 45-50 min w temp. 180°-200°C. Jeśli ser z wierzchu się przypieka, można po jakimś czasie przykryć papryki folią aluminiową.
Pomóż w rozwoju naszego portalu