składniki na ciasto:
30 dkg masła lub margaryny
25 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka amoniaku
25 dkg mąki
2 galaretki według uznania
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po 1 jajku. Pod koniec ucierania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część, białą, upiec w piekarniku w temp. 180oC. Do drugiej części dodać 2 płaskie łyżki kakao, wymieszać i upiec. Do trzeciej części dodać 4 łyżki zmielonych orzechów, wymieszać i też upiec.
Masa:
20 dkg orzechów włoskich zemleć i sparzyć w 1 szklance gorącego mleka. Ubić 3 jajka na parze z 10 dkg cukru. Utrzeć kostkę masła, dodać ubite jajka i sparzone orzechy. Rozpuścić 2 galaretki według przepisu na opakowaniu. Upieczony placek z kakao posmarować połową masy i zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę położyć placek biały, resztę masy i drugą galaretkę. Na to placek orzechowy. Oblać polewą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu