S. Wojciecha Rdzanek, sercanka. Obecnie jest przełożoną wspólnoty sióstr w Jaśliskach w archidiecezji przemyskiej. Jest współautorką przepisów kulinarnych zamieszczonych w książce „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 113 lat. Swoje powstanie zawdzięcza św. Józefowi Sebastianowi Pelczarowi i słudze Bożej Matce Klarze Szczęsnej. Siostry, zgodnie ze swoim charyzmatem, głoszą miłość Bożego Serca, pracując głównie wśród dziewcząt potrzebujących pomocy oraz wśród chorych.
Składniki:
2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 litr wywaru z warzyw lub lekkiego rosołu z drobiu lub cielęciny, 2 żółtka, pół cytryny, 5 dkg ryżu
Wykonanie:
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać pół szklanki śmietany oraz wywar, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie odstawić. Żółtka rozmieszać z pozostałą śmietaną, dodać do zupy, wcisnąć sok z połowy cytryny i zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Oddzielnie ugotować ryż i wsypać do zupy.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu