Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny deser

Niedziela Ogólnopolska 12/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cesarski omlet

Przepis na 6 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki słodkiej, niskoprocentowej śmietanki, 4 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynków (sułtanek), sok wyciśnięty z dużej, słodkiej pomarańczy, duża szczypta soli, 1/3 kostki (8 dag) masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru pudru, 1 szklanka płatków migdałowych, 1 łyżka masła i oliwy (pół na pół), do ich zrumienienia, konfitury lub owoce smażone w syropie.
Ważne: Omlet powinno się piec na dużej patelni, z grubym spodem.

Reklama

Opłukane rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, odstawiamy w chłodne miejsce. Na gorącej patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka lekko ubijamy z mąką, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodajemy, lejąc tzw. sznureczkiem i cały czas ubijając śmietankę. Płynne, jednolite ciasto łączymy z pianą ubitą z 4 białek. Na silnie rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozpłynie po całej powierzchni, dodajemy masło. Na rozgrzany, stopiony tłuszcz wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch dajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i smażymy omlet, rumieniąc równomiernie z obu stron. Usmażony, przykrywamy, zmniejszamy płomień i trzymamy przez 2 min, by ciasto się dopiekło.
Gotowy omlet zsuwamy na wygrzany, okrągły półmisek, kroimy w romby, posypujemy zrumienionymi migdałami. Oddzielnie podajemy konfitury lub gorący sos owocowy albo czekoladowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z selera z bakaliami

Przepis na 4 porcje

1 średniej wielkości seler (lub połowa dużego), sok i skórka (1 łyżeczka) otarta z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanek), po 5 sztuk suszonych fig, moreli, daktyli, szklanka 12-procentowej śmietany lub śmietany i kefiru (pół na pół), szczypta soli.

Morele, jeśli są mocno wysuszone, zalewamy letnią wodą na godzinę, następnie dodajemy do wody, w której się moczyły - szczyptę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu 5-8 min, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do przechłodzenia. Figi i daktyle bardzo drobno (ważne) siekamy.
Obrany, umyty, obsuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy - by nie ściemniał. Następnie łączymy seler z przygotowanymi bakaliami, zalewamy lekko spienioną śmietaną lub śmietaną z jogurtem, całość doprawiamy szczyptą soli. Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, posypaną skórką otartą z cytryny i przybraną listkiem świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zakończyła się peregrynacja Obrazu Matki Bożej w archidiecezji częstochowskiej

Podczas tej peregrynacji obraz Maryi opuścił swój dom i dotarł do wielu ludzi i miejsc, być może nawet do ludzi i miejsc, w których Bóg został zapomniany, a nawet odrzucony – powiedział abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce, który 2 maja przewodniczył na Jasnej Górze Mszy św. dziękczynnej za peregrynację Obrazu Matki Bożej Częstochowskiej w archidiecezji częstochowskiej.

Mszę św. poprzedziły nieszpory w archikatedrze Świętej Rodziny w Częstochowie i procesja z Wizerunkiem Nawiedzenia na Jasną Górę. Modlitwie nieszporów i procesji przewodniczył abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce w asyście abp. Tadeusza Wojdy, przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski oraz abp. Wacława Depo, metropolity częstochowskiego.
CZYTAJ DALEJ

Dzisiejsza Ewangelia mówi o cudzie rozmnożenia chleba

2025-04-10 10:09

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Giovanni Lanfranco Cudowne rozmnożenie chleba i ryb

Rozważania do Ewangelii J 6, 1-15.

Piątek, 2 maja. Wspomnienie św. Atanazego, biskupa i doktora Kościoła
CZYTAJ DALEJ

Prezydent wręczył awanse generalskie

2025-05-02 20:45

[ TEMATY ]

awans

generał

Prezydent Andrzej Duda

awanse generalskie

PAP/Radek Pietruszka

Prezydent Andrzej Duda wręczył w piątek awanse generalskie oficerom wojska i Straży Granicznej; nominacje otrzymało łącznie 14 oficerów wojska - w tym m.in. zastępcy szefa Sztabu Generalnego WP i Dowództwa Generalnego oraz dowódcy jednostek liniowych - oraz dwoje oficerów SG.

W piątek, w przeddzień Święta Narodowego Trzeciego Maja, na dziedzińcu pałacu prezydenckiego odbyła się uroczystość wręczenia awansów generalskich oficerom wojska i Straży Granicznej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję