Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z ziemniaków

Niedziela Ogólnopolska 11/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikantna zupa z ziemniaków

Przepis na 6 porcji

6 średniej wielkości ziemniaków, 1 łyżka czystego smalcu (najodpowiedniejszy - domowy), sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 duża cebula, 1 krążek (ok. 20 dag) suchej kiełbasy (myśliwskiej, jałowcowej), 1 łyżka mąki zrumienionej na suchej patelni, zielenina.

Na rozgrzanym smalcu lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy ją 2 l wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 min. Suchą kiełbasę ucieramy na tarce z dużymi otworami, wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy razem, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy zupę zrumienioną mąką, rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotowujemy (gdy trzeba, doprawiamy do smaku), odstawiamy na 10 min przykrytą, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy posypaną zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka w liściach włoskiej kapusty

Przepis na 4 duże porcje

1 średniej wielkości głowa włoskiej kapusty (najodpowiedniejsza - z luźno ułożonymi liśćmi), 1/2 kg mięsa - mielonej wieprzowiny, 6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, oliwa, tłuszcz do wysmarowania kokilki, cienkie plasterki wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu i boków kokilki.

Do naczynia z wrzącą, osoloną wodą wkładamy kapustę pozbawioną zewnętrznych, zgrubiałych liści i głąba, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10-12 min, cedzimy, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz, majeranek - przyprawy w takiej ilości, by mięso po wyrobieniu miało wyraźny, pikantny smak.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Odsączoną kapustę rozdzielamy, z liści usuwamy grube nerwy, lekko obsuszamy.
Spód kokilki smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, na nich układamy warstwę z kilku liści kapusty. Na liściach układamy plasterki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i ponownie ziemniaki posypane przyprawami, pozostałe mięso i na wierzchu - resztę ziemniaków. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, podlewamy resztą rosołu, wierzch smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez godzinę lub nieco dłużej. Podajemy z filiżanką czystej zupy (grzybowej, pomidorowej) lub szklanką naturalnego soku pomidorowego lub warzywnego.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy zmarli nas widzą i słyszą?

2025-09-03 19:54

[ TEMATY ]

śmierć

Agata Kowalska

Kościół uczy, że istnieje pewna forma łączności pomiędzy światem żyjących a światem tych, którzy odeszli. Jest to kontakt realny. Możemy sobie wzajemnie pomagać.

W wyznaniu wiary wypowiadamy słowa: „Wierzę w świętych obcowanie”. To krótkie zdanie zawiera w sobie jedną z najpiękniejszych tajemnic naszej wiary – prawdę o duchowej jedności wszystkich członków Kościoła: zarówno tych, którzy żyją na ziemi, jak i tych, którzy już przeszli do wieczności. Obcowanie świętych to nie poetycka metafora ani pobożne wspomnienie o zmarłych, ale rzeczywista więź, która łączy nas w jednym Ciele Chrystusa, niezależnie od czasu i przestrzeni.
CZYTAJ DALEJ

Matka Teresa z Kalkuty – dar dla Kościoła i świata

[ TEMATY ]

św. Matka Teresa z Kalkuty

Grzegorz Gałązka

W kalendarzu liturgicznym Kościół wspomina 5 września świętą Matkę Teresę z Kalkuty (1910-1997). Do historii przeszła jako „matka ubogich”. Za swoje zaangażowanie na rzecz biednych, bezdomnych, chorych i umierających założycielka zgromadzenia zakonnego i laureatka Pokojowej Nagrody Nobla stała się niezapomnianą postacią. 4 września 2016 kanonizował ją papież Franciszek. W drodze ze swego miejsca urodzenia – Skopje w dzisiejszej Macedonii – do chwały ołtarzy Agnes Gonxha Bojaxhiu (takie nazwisko nosiła w świecie) przeżyła wiele etapów życia, które prowadziły ją przez niemal wszystkie kraje świata.

Agnes Gonxha Bojaxhiu urodziła się 26 sierpnia 1910 roku jako trzecie dziecko w rodzinie albańskiej w wówczas osmańskim Skopje. Została ochrzczona następnego dnia. Dzień swego chrztu uważała za swoją właściwą datę urodzin. Jako dziecko uczyła się języka serbochorwackiego i albańskiego, grała na mandolinie i inscenizowała małe przedstawienia teatralne. W żyjącej w dostatku rodzinie udzielanie pomocy potrzebującym było czymś ogólnie przyjętym. Ojciec Mikołaj, kupiec i polityk zasiadający we władzach miejskich, zmarł w 1919 roku, gdy Agnes miała osiem lat.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Prezydent Nawrocki z małżonką przybyli na audiencję u papieża Leona XIV

2025-09-05 11:03

[ TEMATY ]

Watykan

Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki

Leon XIV

PAP/KPRP Mikołaj Bujak

Prezydent RP Karol Nawrocki z małżonką Martą przybyli w piątek do Watykanu, gdzie wezmą udział w audiencji u papieża Leona XIV. Parze prezydenckiej, która przyjechała na dziedziniec świętego Damazego przed Pałacem Apostolskim, towarzyszyło dwoje dzieci.

Na dziedzińcu parę prezydencką powitał regens Prefektury Domu Papieskiego ksiądz Leonardo Sapienza.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję