Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczne smakołyki wg przepisów ze staropolskiej kuchni

Niedziela Ogólnopolska 51/2004

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makowe biszkopciki

Ten wspaniały wigilijny deser wymyśliły nasze mądre babki i prababki w bardzo trudnych czasach, kiedy nawet nie marzono o bakaliach. Deser przyjął się, a w naszych czasach zaliczany jest do potraw tradycyjnych.

Okrągłe biszkoptowe ciasteczka, 1 szklanka suchego maku, 1/2 szklanki płynnego miodu (kto lubi, może dodać więcej), 1/2 łyżeczki esencji zapachowej - arakowej lub rumowej,1 szklanka dobrze wysmażonych konfitur z wiśni lub aronii, kto lubi - drobno posiekana, usmażona w cukrze łodyga arcydzięgla.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wypłukany, dwukrotnie sparzony mak odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie cedzimy na gęstym sicie, przepuszczamy dwa lub trzy razy przez maszynkę z małym sitkiem, dodajemy płynny miód, esencję zapachową i dokładnie mieszamy.
Na każdym biszkoptowym ciasteczku kładziemy porcję konfitur, pozostałe konfitury dodajemy do maku, mieszamy i doprawiamy masę makową - powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna. Na pół godziny przed podaniem deseru przygotowany mak rozkładamy w równych ilościach na ciasteczka, wyrównujemy powierzchnię, przybieramy łodyżkami smażonego w cukrze arcydzięgla lub według własnych upodobań.

Śledzie po staropolsku w pikantnym sosie

przepis wg cioci Godziszewskiej

Przepis na średniej wielkości półmisek

4 śledzie mleczaki lub 1 opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą i 15 dag śledziowego mleczu.
Sos: 1 duża cebula, 1 duże kwaskowe jabłko (lub 2 mniejsze), sok z cytryny, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki musztardy delikatesowej, mleczko ze śledzi, 2 jajka ugotowane na twardo, cukier, zielenina.

Śledzie mleczaki moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół. Wymoczone mlecze odkładamy. Pozbawione skóry, wyfiletowane śledzie dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmiski, kropimy sokiem z cytryny.
Sos: Mlecze i żółtka wyjęte z ugotowanych na twardo jaj przecieramy przez ostre, rzadkie sito, dodajemy oliwę, musztardę, szczyptę cukru, ucieramy. Do roztartej masy dodajemy utarte na drobnej tarce do jarzyn jabłka i cebulę, składniki łączymy. Gdy trzeba - doprawiamy do smaku według własnych upodobań świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Przygotowane śledzie zalewamy sosem, półmisek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem przybieramy zieleniną i posypujemy drobno posiekanymi białkami.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Modlitwa to najpiękniejszy prezent, o którym często się zapomina

2025-05-14 10:47

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 17, 1-2.9.14-26.

Czwartek, 12 czerwca. Święto Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana
CZYTAJ DALEJ

Wybory i głosowania 401. Zebrania Plenarnego KEP

Bp Robert Chrząszcz został wybrany nowym Delegatem KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej, bp Jacek Kiciński CMF - członkiem Rady Stałej, a ks. Leszek Gęsiak SJ został ponownie wybrany Rzecznikiem Konferencji Episkopatu Polski. To niektóre z decyzji 401. Zebrania Plenarnego KEP, które odbywa się od 10 do 12 czerwca br. w Katowicach. W środę, 11 czerwca, biskupi dokonali wyborów do gremiów Episkopatu oraz do instytucji kościelnych podległych Konferencji Episkopatu Polski.

Publikujemy wyniki wyborów 401. Zebrania Plenarnego KEP:
CZYTAJ DALEJ

Pielgrzymka księży diecezji włocławskiej do Gniezna z okazji 1025-lecia metropolii gnieźnieńskiej

2025-06-12 17:20

[ TEMATY ]

Gniezno

księża

#Pielgrzymka

diecezja włocławska

Karol Porwich/Niedziela

W czwartek, 12 czerwca 2025 roku, w Uroczystość Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana, duchowieństwo diecezji włocławskiej pielgrzymowało do Gniezna — duchowej stolicy Polski — by uczcić 1025. rocznicę powstania metropolii gnieźnieńskiej oraz setną rocznicę powrotu diecezji włocławskiej do tej historycznej metropolii.

Spotkanie rozpoczęło się konferencją duchową pt. „Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity” (J 15,5). Paschalna droga kapłańskiej posługi”, którą wygłosił ks. dr Wojciech Rzeszowski. Księża w skupieniu uczestniczyli także w adoracji Najświętszego Sakramentu, trwając na modlitwie w duchu wdzięczności i refleksji nad misją prezbitera we współczesnym świecie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję