Reklama

Z naszej kuchni

Młode kaczki

O tej porze roku mięso z młodych kaczek jest najsmaczniejsze - delikatne i soczyste, a odpowiednio przygotowana kaczka - to rarytas.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaczka nadziewana - przepis z kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, mięsna młoda kaczka, 20 dag świeżej cielęciny, 5 dag świeżej słoniny, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaskowych jabłek.

Z wypatroszonej kaczki odkładamy podroby, wyjmujemy wnętrze szyjki, pozostawiając nienaruszoną skórę, odcinamy dolne części skrzydeł, dokładnie myjemy, obsuszamy, nacieramy wnętrze majerankiem zmieszanym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce. Tartą bułkę zalewamy mlekiem. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę (ważne), dodajemy do masy tartą bułkę napęczniałą w mleku, żółtka, przyprawy i ubitą pianę z białek. Farszem nadziewamy wnętrze kaczki i skórę szyi, zszywamy lub spinamy szpadkami, układamy w brytfannie i pieczemy, podlewając na zmianę niewielką ilością wody (1 łyżka) oraz wytworzonym sosem. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 160ºC. Po 40 min lub nieco dłużej (w zależności od wielkości kaczki) obkładamy tuszkę połówkami jabłek i pieczemy nadal na średnim ogniu, odkrytą, by mięso się zrumieniło.
Podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w taki sposób, by każda porcja składała się z mięsa i farszu, obłożoną pieczonymi jabłkami i polaną wytworzonym sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejsza z drożdżowymi kluskami gotowanymi na parze i owocową sałatką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Filety z kaczki w miodzie

(Przepis na 4 porcje)

2 duże filety kaczki (po upieczeniu dzielimy je na połowę), 1 szklanka musu jabłkowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sól, pieprz, oliwa, 1/2 szklanki naturalnego soku z jabłek, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, sok z całej cytryny.

Wypłukane, obsuszone filety z kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy miodem, układamy w salaterce, przykrywamy i trzymamy w chłodzie do następnego dnia.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu filety, rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla z grubym dnem. Pozostały w salaterce miód z marynaty łączymy z sokiem z jabłek oraz z sokiem z cytryny i w czasie pieczenia podlewamy nim mięso.
Ładnie zrumienione, miękkie filety wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem i skórką otartą z cytryny. Każdy filet dzielimy na 2 części i całość trzymamy w cieple.
Do sosu spod kaczki dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, a gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu. Porcje kaczki podajemy polane gorącym sosem - pozostały sos oddzielnie, w sosjerce. Danie jest najsmaczniejsze z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta oraz z zieloną surówką.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Być w drodze z Jezusem!

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 51-56

Wtorek, 30 września. Wspomnienie św. Hieronima, prezbitera i doktora Kościoła.
CZYTAJ DALEJ

Fundament, bezpieczeństwo, prawda – o roli lekcji religii w systemie edukacji

2025-09-30 07:45

[ TEMATY ]

religia w szkole

Bożena Sztajner/Niedziela

Sytuacja, w której jesteśmy, generuje wiele pytań o to, jaką rolę ma odgrywać katecheza szkolna, jaki jest cel jej obecności w szkole - wskazał w rozmowie z Polskifr.fr ks. kanonik Marcin Klotz, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Dzieci i Młodzieży Archidiecezji Warszawskiej. W dniach 26-28 września w Rzymie odbył się Jubileusz Katechetów, co szczególnie skłania do podejmowania kolejnych refleksji.

Archidiecezja Warszawska, mimo trudności, stara się odpowiadać na wyzwania stojące przed nauczaniem lekcji religii. Niektórzy katecheci zdecydowali się podjąć nauczania edukacji seksualnej, co ks. Marcin Klotz ocenił jako szansę dla tego przedmiotu, choć jest to wielka odpowiedzialność i trudny temat.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah: Społeczeństwo bez Boga – dramat letniości

2025-09-30 14:17

[ TEMATY ]

kard. Robert Sarah

ks. Marek Weresa / Vatican News

Kard. Robert Sarah

Kard. Robert Sarah

Jubileusz i pielgrzymka powinny być okazją do otrzymania nowych sił i odwagi do walki o wiarę w świecie, który dziś jawnie występuje przeciwko Bogu oraz wartościom ludzkim i chrześcijańskim - powiedział kard. Robert Sarah, który przewodniczył Eucharystii dla pielgrzymów z diecezji włocławskiej. W swojej homilii przypomniał o istocie Jubileuszu jako czasie łaski, przebaczenia i radykalnego nawrócenia serca.

Z ok. 1200 wiernymi z Polski obecnymi na Mszy św. w Bazylice św. Jana na Lateranie modlił się także bp Krzysztof Wętkowski – ordynariusz włocławski. Liturgię Mszy św. poprzedziła wspólna modlitwa różańcowa. Polskie tłumaczenie homilii podczas Eucharystii odczytał ks. Adam Zieliński, dyrektor wydziału duszpasterstwa ogólnego kurii włocławskiej. W modlitwie uczestniczył także ambasador RP przy Stolicy Apostolskiej Adam Kwiatkowski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję