Reklama

Z naszej kuchni

Na przełomie lata i jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ziemniaczane rożki

(Porcja na 10-12 rożków,
zależy od wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach)

2-3 średniej wielkości surowe, starte i odsączone ziemniaki, 8 ziemniaków średniej wielkości ugotowanych w mundurkach, 2 jajka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kopiasta łyżka mąki pszennej, kilka cienkich plasterków boczku lub świeżej słoniny, do smażenia olej i smalec - pół na pół, tarta bułka do panierowania, sól.

Reklama

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy żółtka, starte surowe ziemniaki, obie mąki, szczyptę soli - wyrabiamy, najłatwiej w malakserze na jednolite ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w zgrabny, niezbyt gruby kwadrat, nadziewamy przygotowanym farszem i w miarę dokładnie zlepiamy brzegi - wyjdzie nieco grubawy rożek.
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy rożek panierujemy w roztrzepanym białku i tartej bułce - lekko ugniatamy z obu stron, by tarta bułka dokładnie oblepiła ciasto - i rumienimy każdą ze stron w gorącym tłuszczu, po 2 min. Następnie rożki przekładamy do naczynia do zapiekania wyłożonego cienkimi paseczkami boczku lub słoniny, naczynie szczelnie przykrywamy i całość trzymamy w cieple przez 10-15 min, by rożki „dojrzały”.
Podajemy na wygrzanych talerzach z sosem jogurtowo-serowym, z gęstą, kwaskową śmietaną lub z gorącymi sosami „pasującymi” do farszu, np. grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.
Rada: ziemniaczane rożki możemy nadziewać farszami o różnych smakach, np.: grzybowym, pieczarkowym, z gotowanego mięsa z cebulą i jarzynami, z żółtego sera - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kompot z marchwi

(Przepis na 1,5 litra kompotu)

2 dorodne, tzw. cukrowe marchewki, 1 duża, jędrna pomarańcza, 1 szklanka cukru, 1 duża cytryna, 1 szklanka suszonych, bezpestkowych śliwek, 1 szklanka soku wyciśniętego z jabłek.

Wymyte śliwki zalewamy letnim, wcześniej zagotowanym sokiem wyciśniętym z jabłek, odstawiamy w chłodne miejsce. Obraną marchew kroimy wzdłuż na połowę, drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 5 min i cedzimy na sicie.
Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, kroimy w „makaronik”, zalewamy ciepłą wodą, obgotowujemy przez 5 min i odsączamy na sicie. Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki otartej z cytryny i cały wyciśnięty z niej sok, wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy, gotujemy razem w odkrytym naczyniu przez 10 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Składniki dokładnie mieszamy - gdy trzeba doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i płynnym miodem.
Podajemy chłodny, nie powinien być jednak zmrożony w dużych kompotierkach.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W czerwcu wejdą w życie nowe przepisy o zatrudnianiu cudzoziemców i rynku pracy

2025-05-13 20:57

[ TEMATY ]

praca

cudzoziemcy

rynek pracy

Adobe.Stock.

Od 1 czerwca zaczną obowiązywać nowe przepisy regulujące powierzanie pracy cudzoziemcom w Polsce. Zakładają one m.in. usprawnienie procedur oraz zaostrzenie sankcji za nielegalne zatrudnianie. Zmiany czekają także urzędy pracy.

W czerwcu wejdą w życie dwie ustawy - o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium RP oraz o rynku pracy i służbach zatrudnienia.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Dziwisz: św. Jan Paweł II był przekonany, że ocalenie zawdzięcza Matce Bożej

2025-05-13 19:06

[ TEMATY ]

rocznica

zamach

kard. Stanisław Dziwisz

Włodzimierz Rędzioch

W Bazylice św. Piotra upamiętniono 44. rocznicę zamachu na św. Jana Pawła II. „To Matka Boża (…) pokrzyżowała plany zamachowca i tych, którzy go wysłali” - mówił w homilii podczas wieczornej Mszy św. kard. Stanisław Dziwisz. Były papieski sekretarz podkreślał, że dramat z 13 maja 1981 roku był i nadal jest znakiem dla Kościoła.

Na początku Eucharystii kard. Dziwisz wspomniał o nowym Papieżu Leonie XIV. Zauważył, że został on wybrany w dzień Matki Bożej Pompejańskie. Jego posługę zawierzył wstawiennictwu Maryi i świętego Papieża Jana Pawła II.
CZYTAJ DALEJ

Prof. Engelking, która oskarżała Polaków o współudział w Holokauście, została szefową rady Muzeum Auschwitz

2025-05-14 15:22

[ TEMATY ]

Auschwitz

Autorstwa Adrian Grycuk - Praca własna/commons.wikimedia.org

Prof. Barbara Engelking

Prof. Barbara Engelking

Prof. Barbara Engelking stanęła na czele rady Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau – podały służby prasowe muzeum po zakończeniu pierwszego w nowej kadencji posiedzenia rady, której kadencja potrwa do 2028 roku.

Rada jest ciałem opiniodawczym, powołanym przez ministra kultury. Sprawuje między innymi nadzór nad wypełnianiem przez placówkę jej powinności wobec zbiorów i społeczeństwa, a także ocenia działalność muzeum i opiniuje jego zamierzenia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję