Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z malinowym deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron zapiekany

(Przepis na 4 porcje)

50 dag łazanek własnej roboty lub gotowego makaronu (krajanka, tasiemki), 50 dag świeżego, półtłustego białego sera, 1/2 szklanki gęstej, lekko kwaśnej śmietany, skwarki wytopione ze świeżej słoniny z dodatkiem wędzonego boczku.

Łazanki wyrabiamy z 1/2 kg mąki, dwóch jajek i takiej ilości ciepłej wody, jakiej potrzebuje ciasto.
Słoninę i boczek drobno kroimy, wytapiamy delikatne, chrupiące skwarki. Ugotowane w wodzie z solą i łyżką oleju łazanki cedzimy, przelewamy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch łazanek posypujemy (miejsce przy miejscu) pokruszonym serem, polewamy obficie tłuszczem ze skwarkami i zalewamy lekko roztrzepaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180-200 ºC przez 15-20 min. Wyjmujemy, gdy śmietana lekko się zasmaży, czyli nabierze złocistego koloru.
Danie podajemy z filiżanką czystej, pikantnej w smaku zupy lub ze szklanką soku pomidorowego, wymieszanego z dużą ilością zieleniny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem z malin

(Przepis na 6 porcji)

80 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców) oraz dorodne maliny i listki melisy do przybrania kremu, 1 szklanka cukru, 1 kopiasta łyżeczka skórki otartej z cytryny, galaretka o smaku malinowym, sok z cytryny, 1 szklanka śmietany kremowej.

Maliny wrzucamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin. Gdy puszczą sok, zagotowujemy z dodatkiem skórki otartej z cytryny, trzymamy na ogniu przez 10 min. Wylewamy na gęste sito i bardzo dokładnie przecieramy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody (przegotowanej), wlewamy do bardzo gorącego malinowego przecieru i dokładnie mieszamy - tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szerokich, szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia.
Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, owocami oraz listkami melisy.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wspomnienie Tytusa Brandsmy

[ TEMATY ]

bł. Tytus Brandsma

pl.wikipedia.org

26 lipca 1942 r., został zamordowany w niemieckim obozie koncentracyjnym holenderski karmelita, św. Tytus Brandsma. Jest pierwszym błogosławionym męczennikiem z obozu koncentracyjnego i pierwszym błogosławionym dziennikarzem. Był człowiekiem serdecznym, inteligentnym i wykształconym. Kiedy widział, że coś zagraża Kościołowi, lub że są zagrożone ważne, niepodważalne zasady, zawsze stawał w ich obronie. Po zajęciu Holandii przez niemieckich hitlerowców, organizował opór w Kościele katolickim.

Anno Sjoerd Brandsma urodził się w 1881 r. w chłopskiej rodzinie we Fryzji. Spośród sześciorga dzieci w tej rodzinie pięcioro wstąpiło do zakonów. Anno Sjoerd wstąpił do zakonu karmelitów i przybrał imię Titus. Po studiach oraz święceniach kapłańskich łączył pracę duchową i naukową oraz publicystyczną.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Życiodajna modlitwa

2025-07-22 10:21

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Francuski sługa Boży Henri Caffarel, założyciel ruchu małżeńskiej duchowości Équipes Notre-Dame, często był zapraszany do głoszenia rekolekcji w seminariach duchownych. Przyjmował te zaproszenia i z wielkim przejęciem wygłaszał nauki.

Pewnego razu pojechał na jeden dzień na francuską prowincję, do grupy seminarzystów, którzy poprosili, aby porozmawiał z nimi o tym, czego rodziny oczekują od księdza. W drodze powrotnej nie był z siebie dymny, ponieważ nękało go pytanie, dlaczego nie udało mu się przekonać przyszłych kapłanów do tego, że to modlitwa jest konieczna i najważniejsza, i że to o niej trzeba rozmawiać z ludźmi. Analizował spotkanie i zrozumiał, że bardziej przemawiają do młodych argumenty o służbie ludziom, ubogim, ciemiężonym, ale dużo mniej o prymacie modlitwy ponad tymi działaniami. Napisał list do seminarzystów.
CZYTAJ DALEJ

Św. Anna – nauczycielka i pedagog

2025-07-27 19:00

Marzena Cyfert

Suma odpustowa w parafii św. Anny we Wrocławiu-Oporowie

Suma odpustowa w parafii św. Anny we Wrocławiu-Oporowie

Uroczystości odpustowe przeżywała parafia św. Anny we Wrocławiu-Oporowie. Parafianie przygotowywali się do nich od trzech dni poprzez konferencje głoszone przez O. Kuniberta Kubosza ze wspólnoty franciszkańskiej z klasztoru na Górze św. Anny.

– Dzisiejsza uroczystość to okazja do dziękczynienia Panu Bogu za cały rok wyświadczonych nam łask przez wstawiennictwo św. Anny, naszej patronki. Dziękujemy Bogu za duszpasterzy oraz świeckich wiernych zaangażowanych w ewangelizację – mówił ks. Jarosław Lawrenz, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję