Reklama

Z naszej kuchni

Na letni obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Skrzydełka z indyka

(Przepis na 4 porcje)

4 średniej wielkości górne skrzydełka z indyka, kilka małych cebulek, 1/2 szklanki oliwy, litrowy słoik kapeluszy świeżych grzybów - może być mieszanka (po przebraniu, oczyszczeniu i rozdrobnieniu), sól, pieprz, zielenina.

Wytarte skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. W szerokim rondlu rozgrzewamy część oliwy, wrzucamy całe cebulki (większe kroimy na połowę lub ćwiartki), lekko rumienimy, często mieszając, dodajemy przygotowane grzyby, razem zasmażamy. Naczynie przykrywamy, trzymamy w cieple poza źródłem ognia. Pozostałą oliwę wlewamy na patelnię i dobrze rozgrzewamy. Obrumieniamy na niej schłodzone skrzydełka, przekładamy do rondla z grzybami, oprószamy niewielką ilością przypraw. Naczynie przykrywamy i mięso dusimy na niewielkim ogniu, aż będzie miękkie. Podajemy z grubym makaronem lub z kładzionymi kluskami, obficie posypane zieleniną. Do potrawy, po zdjęciu z ognia, możemy też dodać pół szklanki gęstej, lekko spienionej śmietany kremowej - nabierze ona nieco innego smaku i będzie doskonale smakowała z porcją ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Galaretka karmelowa z brzoskwiniami

(Przepis na 4 porcje)

4 dorodne, dojrzałe, obrane ze skórki brzoskwinie, 4 łyżki cukru pudru, 2 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 3 kopiaste łyżeczki żelatyny, 2 łyżki zimnego mleka.

Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, żeby napęczniała. Brzoskwinie obieramy ze skórki, odrzucamy pestki. Połówki kroimy w cienkie paski, rozkładamy na spodzie pucharków, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na suchej patelni rumienimy cukier; gdy zbrązowieje, zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, zagotowujemy, rozpuszczamy karmel. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, dodajemy dokładnie rozpuszczony karmel i napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą i żelatyna całkowicie rozpuści. Przechłodzoną galaretką zalewamy przygotowane w pucharkach owoce i odstawiamy do stężenia. Podajemy z „kleksikiem” bitej śmietany lub przybraną rurkami waflowymi.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

Błogosławiony Honorat Koźmiński

Niedziela podlaska 40/2017, str. 7

[ TEMATY ]

bł. Honorat Koźmiński

Ks. Zenon Czumaj

Bł. Honorat Koźmiński (obraz w zwieńczeniu konfesjonału w katedrze drohiczyńskiej)

Bł. Honorat Koźmiński (obraz w zwieńczeniu konfesjonału w katedrze drohiczyńskiej)

Jednym z patronów tego roku w naszej Ojczyźnie – wolą polskich biskupów i parlamentu – jest bł. Honorat Koźmiński, którego ziemskie życie dobiegło końca 100 lat temu. Wielkiego Polaka, który został wyniesiony na ołtarze jako pierwszy Podlasianin, w liturgii wspominamy 13 października

Święty Jan Paweł II podczas beatyfikacji o. Honorata w 1988 r. w Rzymie powiedział: „On pokazuje nam, jak odczytywać «znaki czasu», jak trwać po Bożemu i działać w trudnych czasach. Uczy, jak w duchu Ewangelii rozwiązywać trudne sprawy i zaradzać ludzkim potrzebom”.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania różańcowe Sł. Bożej Anieli Róży Godeckiej

2025-10-13 20:57

[ TEMATY ]

różaniec

Adobe Stock

Czuwaj i módl się, jak Pan Jezus zalecił uczniom swoim w Ogrójcu i trzymaj mocno w karbach miłość własną, staraj się coraz bardziej ogołacać się ze wszystkiego co nie jest Bogiem, kochaj Boga we wszystkim i we wszystkich, a wszystko w Bogu. Wtedy dopiero zaznasz doskonałego pokoju.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję