Reklama

Kuchnia dla samotnych

Filet z kurczaka w owocowym sosie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

(Przepis na 1 porcję)

1 filet z kurczaka (wielkość według apetytu), sól, biały pieprz, olej do smażenia, ząbek czosnku.
Sos: 1/2 szklanki świeżego przecieru z czerwonych porzeczek, sok z cytryny, cukier, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżka rodzynków sułtanek.

Lekko rozbity drewnianym tłuczkiem (ważne) filet nacieramy solą i białym pieprzem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Smażymy na rozgrzanym oleju, do którego wrzucamy ząbek czosnku (gdy mocno zrumieniony, odrzucamy), rumieniąc z obu stron. Przykrywamy.
Sos: Przecier podgrzewamy, dodajemy rodzynki - gdy zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody, zagotowujemy. Łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z dwoma łyżkami zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu minutę, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny - kto lubi - szczyptą cynamonu. Gorącym sosem zalewamy usmażony, ciepły filet, naczynie przykrywamy i trzymamy przez 2-3 minuty na najmniejszym ogniu, aż połączą się smaki. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub grubym makaronem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wyjechali do Peru na zawsze

2025-11-25 15:23

Niedziela Ogólnopolska 48/2025, str. 24-26

[ TEMATY ]

bł. o. Michał Tomaszek

bł o. Zbigniew Strzałkowski

BP KEP

O. prof. Zdzisław J. Kijas

O. prof. Zdzisław J. Kijas

Dziesięć lat temu, 5 grudnia 2015 r., w Chimbote w Peru odbyła się beatyfikacja o. Michała Tomaszka i o. Zbigniewa Strzałkowskiego. O polskich błogosławionych opowiada o. prof. Zdzisław J. Kijas, relator ich procesu beatyfikacyjnego.

Krzysztof Tadej: 9 sierpnia 1991 r. o. Michał Tomaszek i o. Zbigniew Strzałkowski zostali zamordowani w Peru. Jak się Ojciec dowiedział o ich śmierci?
CZYTAJ DALEJ

PILNE! Kard. Grzegorz Ryś nowym arcybiskupem metropolitą krakowskim

2025-11-26 12:00

[ TEMATY ]

kard. Ryś

Vatican News

Kardynał Grzegorz Ryś

Kardynał Grzegorz Ryś

Kard. Grzegorz Ryś, dotychczasowy arcybiskup metropolita łódzki, został mianowany arcybiskupem metropolitą krakowskim. Decyzję Ojca Świętego Leona XIV ogłosiła dziś w południe Nuncjatura Apostolska w Polsce.

Jednocześnie Ojciec Święty przyjął rezygnację abp. Marka Jędraszewskiego z posługi arcybiskupa metropolity krakowskiego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Grzegorz Ryś nowym arcybiskupem metropolitą krakowskim

2025-11-26 22:49

Biuro Prasowe AK

Ojciec Święty Leon XIV mianował kard. Grzegorza Rysia – dotychczasowego metropolitę łódzkiego - arcybiskupem metropolitą krakowskim.

Kard. Grzegorz Ryś urodził się 9 lutego 1964 roku w Krakowie. Został ochrzczony w bazylice Mariackiej przez ówczesnego proboszcza parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, ks. inf. Ferdynanda Machaya. Jest absolwentem IV Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Krakowie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję