Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy mrożonki

Są zdrowe, bardzo smaczne, a o tej porze roku - stanowią trudny do przecenienia składnik codziennego jadłospisu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak zasmażany na ostro

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 dag sera typu rokpol, 0,5 szklanki śmietany, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz.

Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą - oprószamy mąką i razem zasmażamy, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak, smażymy odkryty, cały czas mieszając, ok. 5 min. Dodajemy pokruszony ser połączony ze śmietaną i przyprawami i nadal przez kilka minut zasmażamy - cały czas mieszając (szpinak lubi się przypalać).
Podajemy do ziemniaków purée i sadzonego jajka lub - jako farsz do naleśników na piwie albo pikantnego omletu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szpinak zapiekany z boczkiem

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 4 jajka.

Na dużej patelni (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i - od czasu do czasu mieszając - smażymy, aż się zrumieni. Powstałe skwarki wyjmujemy cedzakową łyżką, a na tłuszczu podsmażamy posiekaną wraz z czosnkiem cebulę. Gdy się zeszklą (nie dopuszczamy, by się zrumieniły), oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak i na niewielkim ogniu, często mieszając, podsmażamy przez 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i - kto lubi - szczyptą mielonego czosnku. W szpinaku robimy cztery wgłębienia, w każde wbijamy całe jajko, posypujemy przyprawami i odłożonymi wcześniej skwarkami. Patelnię szczelnie przykrywamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min - aż białka jajek będą ścięte.
Szpinak podajemy do ziemniaków purée, do krokietów z gotowanych ziemniaków lub do chrupiących, gorących frytek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany personalne 2025

2025-06-17 14:08

[ TEMATY ]

diecezja warszawsko‑praska

zmiany personalne

zmiany kapłanów

2025

Karol Porwich/Niedziela

Na mocy decyzji podjętych przez Księdza Biskupa Romualda Kamińskiego w naszej Diecezji dokonają się następujące zmiany personalne.

ks. Jerzy Chyła, proboszcz parafii św. Józefa Oblubieńca NMP i św. Franciszka we Franciszkowie – zamieszka w DKE w Otwocku;
CZYTAJ DALEJ

Twoja łódź życia nie zatonie, jeśli tylko wsiadłeś do niej z Jezusem

Rozważanie do Ewangelii Mt 8, 23-27

Czytania liturgiczne na 1 lipca 2025;
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Jezus nie jest włóczęgą, Jezus jest pielgrzymem!

2025-06-30 14:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Byłoby wielkim nieszczęściem, gdybym wszedł w relację, która nie pozwala mi się przenieść, która sprawia, że przestaję być dyspozycyjny wobec Jezusa – mówił kard. Grzegorz Ryś do księży.

30 lipca br. kard. Grzegorz Ryś podczas Mszy św. posłania wręczył księżom dekrety, posyłając ich do nowych miejsc posługi duszpasterskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję