Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryb na wigilijnym stole

Wieczerza wigilijna pozwala wrócić pamięcią do czasów minionych - rodzinnego celebrowania tradycji, niepowtarzalnych aromatów, które wydostając się z kuchni, łaskotały podniebienie, i niezapomnianego do dziś smaku potraw.
Nie dopuśćmy, by wielowiekowa tradycja zaginęła w szumie pędzącego świata, przywróćmy ją dla naszych wspomnień i młodych pokoleń, by kontynuowały z szacunkiem tradycje praojców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp smażony po staropolsku

Oczyszczoną rybę kroimy w zgrabne dzwonka, usuwając grubą ość grzbietową. Po umyciu i lekkim obsuszeniu oprószamy porcje solą i pieprzem. Kilka dużych cebul kroimy w niezbyt grube krążki. Porcje ryby układamy w kamiennym garnku, dając na spód warstwę cebuli, przesypując rybę zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i układając w taki sposób, by na wierzchu była warstwa cebuli. Naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej do następnego dnia. Na godzinę przed planowanym podaniem ryby na stół oprószamy porcje karpia mąką (nadmiar mąki strząsamy), maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt dużym ogniu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, by ryba doszła. Najsmaczniejszy jest karp usmażony na maśle lub na oliwie z oliwek; ryba usmażona na niezbyt dobrym gatunkowo tłuszczu traci swoje walory smakowe.

Szczupak po polsku

Szczupak o wadze do 2 kg, 2 duże liście laurowe, 1/2 kostki (12,5 dag) mocno zamrożonego masła, 1 cebula, 1 marchew, 1/2 dużego selera, 1 duży korzeń pietruszki, 1 szklanka naturalnego (świeżo wyciśniętego) soku z kwaskowych jabłek, sól, pieprz, cytryna, wiórki świeżego chrzanu, listki zielonej pietruszki.

Szczupaka dokładnie czyścimy z łusek, patroszymy, myjemy, obsuszamy. Rybę nacieramy od wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, do jej wnętrza kładziemy liście laurowe. Następnie zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i kładziemy na 2 godz. do lodówki.
Przed pieczeniem zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki lub ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
Na spód specjalnej brytfanny do ryb dajemy połowę utartego masła, utarte na tarce z dużymi otworami wszystkie warzywa, pokrojoną w piórka cebulę. Na tej warstwie układamy całego szczupaka (liście laurowe odrzucamy), posypujemy pozostałym masłem, zalewamy sokiem z jabłek. Brytfannę szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 200ºC, a czas pieczenia zależy od wielkości ryby, która jest upieczona, gdy płetwa grzbietowa lekko pociągnięta dłonią bardzo łatwo oddziela się od mięsa. Upieczonego szczupaka wykładamy grzbietem do góry na wygrzany półmisek, wokół ryby rozkładamy uprażone warzywa, cienkie plasterki cytryny, wiórki chrzanu i zieleninę. Rybę polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia - a jego resztę podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: 4 października zaprzysiężenie nowych członków Gwardii Szwajcarskiej

2025-05-30 18:24

[ TEMATY ]

przysięga

Papieska Gwardia Szwajcarska

Włodzimierz Rędzioch

Zaprzysiężenie nowych gwardzistów

Zaprzysiężenie nowych gwardzistów

Tradycyjna ceremonia zaprzysiężenia nowych członków Gwardii Szwajcarskiej w Watykanie odbędzie się 4 października 2025 roku. W sposób symboliczny ta data pokrywa się z liturgicznym wspomnieniem św. Franciszka z Asyżu, poinformowała 30 maja gwardia papieska. Po śmierci papieża Franciszka 21 kwietnia zaprzysiężenie, które zwykle ma miejsce 6 maja, zostało przełożone początkowo na czas nieokreślony.

„W tych dniach żałoby i refleksji, po śmierci naszego ukochanego Ojca Świętego, papieża Franciszka, Papieska Gwardia Szwajcarska jest w pełni skupiona na swojej misji i jednoczy się w modlitwie o jego wieczny odpoczynek” - stwierdzono wówczas. W związku z ceremoniami pogrzebowymi Franciszka, Gwardia miała wiele dodatkowych zadań, w tym przy trumnie zmarłego papieża i przy jego pogrzebie.
CZYTAJ DALEJ

Szczęśliwy i oczekiwany dzień dla diecezji

2025-05-31 16:20

[ TEMATY ]

święcenia prezbiteratu

Gorzów Wlkp.

Karolina Krasowska

Neoprezbiterzy z biskupami naszej diecezji i przedstawicielami wspólnoty seminaryjnej

Neoprezbiterzy z biskupami naszej diecezji i przedstawicielami wspólnoty seminaryjnej

Bp Tadeusz Lityński udzielił święceń prezbiteratu dwóm diakonom Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej. Uroczysta liturgia odbyła się 31 maja w gorzowskiej katedrze pw. Wniebowzięcia NMP.

W tym szczególnym momencie, diakonom, towarzyszyli bliscy, znajomi i rodzina, kapłani oraz przedstawiciele wspólnoty seminaryjnej. Neoprezbiterzy to ks. Jakub Błażyński z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Otyniu i ks. Jakub Cieplak z parafii św. Henryka w Sulęcinie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję