Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

Zapiekanki przygotowuje się łatwo i szybko, są smaczne i zdrowe, a z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy posiłek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z makaronu z boczkiem

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg niezbyt grubego makaronu (kolanka, muszelki, krajanka), 1 plaster chudego wędzonego boczku (ok. 20 dag), 1 duża cebula, 1 puszka zielonego groszku w zalewie, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, 1 filiżanka utartego żołtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, olej.

W wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju gotujemy makaron - 5 min krócej, niż nakazuje przepis. Cedzimy, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie.
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem, często mieszając i uważając, by boczek równomiernie się zrumienił, a cebula nabrała złocistej barwy. Makaron mieszamy ze zrumienionym boczkiem i cebulą, doprawiamy. Połowę makaronu rozkładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, powierzchnię wyrównujemy, nakładamy odsączony groszek, na nim pozostałą część makaronu. Całość wyrównujemy i lekko uciskamy, zalewamy wymieszaną z przyprawami śmietaną, posypujemy obficie utartym żółtym serem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC) na ok. 20-25 min, ale czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy ser lekko się zarumieni, a potrawa odstaje od boków formy - z dodatkiem sezonowej delikatnej w smaku surówki lub z sałatką z pomidorów i cebuli.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka z makaronu z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

0,5 kg makaronu spaghetti lub grubych nitek, 50 dag pieczarek, olej, 2 cebule, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 filiżanka utartego żółtego sera, zielenina, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju o 5 min krócej, niż zaleca przepis. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki - smażymy, aż puszczą sok i lekko sciemnieją. Mleko ubijamy z jajkami i mąką, aż nabierze jednolitej konsystencji i lekko się spieni.
Do makaronu dodajemy pieczarki, całość oprószamy przyprawami w takiej ilości, by potrawa była lekko pikantna. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, zalewamy spienioną masą jajeczną, posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (nastawionego na temp. 200ºC) na 20-25 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, a boki potrawy odstają od formy - z dodatkiem sezonowej surówki i filiżanką czystej zupy, np. pomidorowej lub czerwonego barszczu.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wybory i głosowania 401. Zebrania Plenarnego KEP

Bp Robert Chrząszcz został wybrany nowym Delegatem KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej, bp Jacek Kiciński CMF - członkiem Rady Stałej, a ks. Leszek Gęsiak SJ został ponownie wybrany Rzecznikiem Konferencji Episkopatu Polski. To niektóre z decyzji 401. Zebrania Plenarnego KEP, które odbywa się od 10 do 12 czerwca br. w Katowicach. W środę, 11 czerwca, biskupi dokonali wyborów do gremiów Episkopatu oraz do instytucji kościelnych podległych Konferencji Episkopatu Polski.

Publikujemy wyniki wyborów 401. Zebrania Plenarnego KEP:
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Św. Brata Alberta

[ TEMATY ]

nowenna

św. Brat Albert

św. Brat Albert Chmielowski

Archiwum autora

Nowenna do odmawiania przed wspomnieniem św. Brata Alberta Chmielowskiego lub w dowolnym terminie.

W. Boże wejrzyj ku wspomożeniu memu.
CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski: kapłan nie powinien być światowy, ale Jezusowy

2025-06-12 14:26

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

Wyższe Międzydiecezjalne Seminarium Duchowne

Ks. Mariusz Frukacz/Niedziela

Święto Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana jest jakby włożeniem do formy Jezusa naszego kapłaństwa, aktualnego posługiwania i myślenia o kapłaństwie – powiedział bp Andrzej Przybylski, który 12 czerwca przewodniczył Mszy św. odpustowej w kościele seminaryjnym Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana w Wyższym Międzydiecezjalnym Seminarium Duchownym w Częstochowie.

Mszę św. z biskupem pomocniczym archidiecezji częstochowskiej koncelebrowali m.in. przełożeni, profesorzy seminarium oraz neoprezbiterzy. – Święto dzisiejsze ustanowione przez Benedykta XVI jest owocem Roku Kapłańskiego. Chrystus ustanowiony Najwyższym Kapłanem na zawsze ofiarował samego Siebie jako Ofiarę miłą Bogu, o wartości nieskończonej – powiedział na początku Mszy św. ks. prał. Ryszard Selejdak, rektor seminarium.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję