Sos cytrynowy
(Przepis na 2 porcje, ok. 1 szkl. sosu)
3/4 szklanki esencjonalnego rosołu, 1 łyżeczka masła, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 żółtko, skórka otarta z połowy cytryny, sok z cytryny, sól i cukier do smaku.
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i na najmniejszym ogniu lub na parze składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki rosołu, łączymy wszystko, uważając, by mąka się nie skrupiła. Następnie wlewamy pozostały rosół i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos należy potrzymać na ogniu minutę lub nieco dłużej, by mąka straciła smak surowizny. Po zestawieniu z ognia dodajemy żółtko rozprowadzone w łyżeczce zimnej wody, skórkę z cytryny, przecedzony sok z cytryny, cukier i sól w takich ilościach, by smak sosu był wyraźny. Ugotowany drób, polany sosem, podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą lub sałatką z owoców.
Pomóż w rozwoju naszego portalu