Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe jarzyny inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Coś pysznego: jarzynowe purée - łatwe do przygotowania, zdrowe.

Purée z selerów

(Przepis na 4 porcje)

1 duży seler (lub 2 mniejsze), sok z całej cytryny, otarta skórka z cytryny, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki wrzącego mleka, siekany koperek (może być mrożony) lub inna zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrany seler kroimy na niezbyt duże kawałki, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by lekko przykryła jarzynę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem do miękkości, odstawiamy do wychłodzenia. Wykładamy cedzakową łyżką i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondla, dodajemy masło, śmietanę, składniki mieszamy, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy i lekko zasmażamy. Gdy purée jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę (lub więcej) gorącego mleka.
Podajemy do smażonych ryb, krokietów z kaszy lub ziemniaków oraz do mięs.

Purée z kapusty białej lub włoskiej

(Przepis na 4 duże porcje)

Reklama

1 średniej wielkości główka kapusty, 2 cebule, 1 marchew, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczypta (czubek noża) gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka rozdrobnionych przypraw (cząber, tymianek, przyprawa prowansalska), sól, pieprz, cukier do smaku, olej do zasmażenia cebuli.

Grube zewnętrzne liście odrzucamy. Kapustę kroimy na cztery części, wykrawamy głąb, kładziemy do wrzątku, obgotowujemy przez 5 min w otwartym naczyniu - odstawiamy z ognia.
Po 10 min kapustę cedzimy na sicie, po dokładnym odsączeniu przekładamy do naczynia z gorącą wodą, dodajemy obraną marchew, przyprawę warzywną, lekko zasmażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cedzakową łyżką, cebulę odrzucamy - marchew i kapustę lekko schładzamy i miksujemy na purée. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę lub dwie wywaru, w którym kapusta się gotowała.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną lub jogurtem, zagotowujemy. Do gęstego sosu dodajemy zmiksowaną kapustę, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem - przez chwilę razem zasmażamy. Potrawę podajemy jako danie podstawowe na bezmięsny obiad, np. z sadzonym jajkiem i chrupiącymi frytkami, do ziemniaków purée polanych pikantnym sosem grzybowym lub do dań mięsnych - zarówno smażonych, jak i pieczonych.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Francja: siedmiu biskupów pielgrzymuje w intencji powołań

2024-04-29 17:49

[ TEMATY ]

episkopat

Francja

Episkopat Flickr

Biskupi siedmiu francuskich diecezji należących do metropolii Reims rozpoczęli dziś pięciodniową pieszą pielgrzymkę w intencji powołań. Każdy z nich przemierzy terytorium własnej diecezji. W sobotę wszyscy spotkają się w Reims na metropolitalnym dniu powołań.

Biskupi wyszli z różnych miejsc. Abp Éric de Moulins-Beaufort, który jest metropolitą Reims a zarazem przewodniczącym Episkopatu Francji, rozpoczął pielgrzymowanie na granicy z Belgią. Po drodze zatrzyma się u klarysek i karmelitanek, a także w sanktuarium maryjnym w Neuvizy. Liczy, że na trasie pielgrzymki dołączą do niego wierni z poszczególnych parafii. W ten sposób pielgrzymka będzie też okazją dla biskupów, aby spotkać się z mieszkańcami ich diecezji - tłumaczy Bénédicte Cousin, rzecznik archidiecezji Reims. Jednakże głównym celem tej bezprecedensowej inicjatywy jest uwrażliwienie wszystkich wiernych na modlitwę o nowych kapłanów.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Węgrzyniak: trwać w Chrystusie - to nasze zadanie

2024-04-28 15:22

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

My jesteśmy jak latorośle. Jezus jest winnym krzewem. I to tak naprawdę On dzięki swojemu słowu nas oczyszcza. Jego Ojciec robi wszystko, żeby ta winorośl funkcjonowała jak najlepiej, a naszym zadaniem, jedynym zadaniem w tej Ewangelii, to jest po prostu trwać w Chrystusie - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii Piątej Niedzieli Wielkanocnej 28 kwietnia.

Ks. Wojciech Węgrzyniak zaznacza, że „od czasu do czasu zastanawiamy się, co jest najważniejsze, cośmy powinni przede wszystkim w życiu robić”. Biblista wskazuje, że odpowiedź znajduje się w dzisiejszej Ewangelii. „Przede wszystkim powinniśmy trwać w Chrystusie” - mówi.

CZYTAJ DALEJ

Nieprzechodni puchar

2024-04-29 23:36

Kacper Jeż/ LSO DT

    W Brzesku odbyły się XVII Mistrzostwa Liturgicznej Służby Ołtarza Diecezji Tarnowskiej w Piłce Nożnej Halowej.

    W rozgrywkach wzięło udział 46 drużyn z całej diecezji. Łącznie na trzech brzeskich halach zagrało ponad 300 ministrantów i lektorów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję