Przepis na 4 kotlety
1/2 kg winnych jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych), 5 kopiastych łyżek tartej bułki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 kopiaste łyżki cukru, skórka i sok z cytryny (gdy jabłka kwaskowe, tylko otarta skórka), 1 żółtko, duża szczypta cynamonu, mąka krupczatka, jajko plus białko i tarta bułka do panierowania, oliwa do smażenia.
Jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, dodajemy skórkę z cytryny, cukier, cynamon i smażymy na niewielkim ogniu, często mieszając, aż marmoladka będzie gęsta. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej dodajemy żółtko, cukier waniliowy, tartą bułkę, gdy trzeba - sok z cytryny; wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy zgrabne kotleciki. Każdy posypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy), panierujemy w jajku i bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kotlety są doskonałe do ryżu na sypko, polanego spienionym sosem jogurtowym, lub ułożone na tostowym chlebie i posypane cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu