Przepis na 1 porcję
2 łyżki suchego ryżu, 1 płaska łyżeczka masła, 1/2 szklanki
esencjonalnego bulionu (może być z koncentratu), 2-3 świeże wątróbki
z drobiu, sól, biały pieprz, liście sałaty, plastry pomidora, zielenina.
Wypłukany ryż zalewamy wrzącą wodą, stawiamy na niewielkim
ogniu, nie dopuszczamy do zagotowania, odcedzamy na sicie.
W rondelku rozpuszczamy masło, na spienione dajemy odsączony
ryż, podlewamy częścią bulionu i gotujemy na niewielkim ogniu, uzupełniając
wyparowany bulion. Do prawie miękkiego ryżu kładziemy oczyszczone,
lekko rozdrobione wątróbki i całość trzymamy na niewielkim ogniu
nie dłużej jak 5-6 min. Gdy składniki potrawy są miękkie, doprawiamy
delikatnie do smaku (bulion jest pikantny) i od razu podajemy na
talerzu wyłożonym liśćmi sałaty i plasterkami pomidora, wierzch posypujemy
zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu