Panie domu, nawet te najbardziej zapracowane, namawiam, by świąteczne wypieki zrobiły - jak nakazuje staropolska tradycja - w domu. Przygotowane według sprawdzonych przepisów naszych babek, przypomną lata dzieciństwa i pozwolą na przekazanie tradycji najmłodszym.
Staropolski serowiec - przepis na formę cwibakową lub średniej wielkości blachę
W polskiej tradycji ciasto to pieczono na każdą Wielkanoc. Serowiec długo utrzymuje świeżość i pięknie się prezentuje na stole.
1/2 kg mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru lub najdrobniejszego kryształu,
1 duży cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego,
30 dag białego, przetartego przez ostre sito sera, bakalie: 2 filiżanki
rodzynków, 1 filiżanka migdałów (sparzonych, obranych z łupek i niezbyt
drobno posiekanych), 2 czubate, duże łyżki odsączonej, smażonej skórki
pomarańczowej, 1 mały kieliszek ciemnego rumu, tłuszcz do wysmarowania
formy.
W miseczce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek,
dodajemy miękkie masło i składniki siekamy grubym nożem, aż się połączą.
Następnie dodajemy ser, całe jajka, rum i wyrabiamy (krótko) lekkie
ciasto. Dodajemy bakalie i raz jeszcze wyrabiamy, by składniki się
połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę
lub formujemy podłużny rulon i kładziemy do formy cwibakowej. Wstawiamy
do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160oC
przez godzinę. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć - w zależności
od wysokości warstwy ciasta. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub
lukrujemy.
Rada: Serowiec możemy upiec trzy dni przed świętami,
będzie kruchy, delikatny, wprost rozpływający się w ustach.
Sernik z białek - przepis na średniej wielkości blachę do pieczenia
Do tego "sernikowego placka" nasze babki wykorzystywały białka,
które pozostały z pieczenia drożdżowych bab.
1 kilogram białego sera, 2 szklanki cukru, 1/2 (12,5
dag) kostki masła, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych
z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
1 szklanka rodzynków, 2 szklanki białek, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki,
2 cukry waniliowe, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ
lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem
szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy - małymi partiami
- przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą
pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym,
ale nie gorącym piekarniku - w temp. 160oC przez godzinę.
Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać
obficie kruszonką lub - zaraz po upieczeniu - polać lukrem pomarańczowym
lub czekoladą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu