Reklama

Z naszej kuchni

Cykoria liściowa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie zimy cykoria doskonale zastępuje sałatę, dzięki czemu bywa nazywana sałatą zimową. Liście cykorii, zwinięte w charakterystyczne kolby, mają lekko gorzkawy smak, pobudzający apetyt. Zawartość goryczki działa pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki, wywiera korzystny wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi i na naczynia krwionośne. O tej porze roku jest najsmaczniejsza i najbogatsza w składniki dodające zdrowia.

Cykoria zapiekana z szynką przepis na 4 porcje

8 średniej wielkości cykorii, 8 cienkich plastrów gotowanej szynki, 1 kawałek (10 dag) chudego, wędzonego boczku, 2 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, pieprz i sól, tłuszcz do wysmarowania formy, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera.

Cykorię, po usunięciu zewnętrznych liści i grubej piętki, wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną wodę i gotujemy w odkrytym naczyniu 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sicie.
Sos: W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, pozostałe mleko zagotowujemy, łączymy z rozprowadzoną w mleku mąką i zagotowujemy, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i jednolity. Doprawiamy do smaku przesianą przez sitko przyprawą jarzynową, solą i pieprzem, dodajemy zieleninę. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, rozkładamy przechłodzone kolby cykorii - każdą owiniętą w plasterek szynki. Całość zalewamy ciepłym sosem, posypujemy serem i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 200oC ok. 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy ser się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami pureMe i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Sałatka z cykorii ze śliwkami - przepis na 4 porcje

3 główki jędrnej cykorii, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie i wypestkowanych, 2 czerwone cebule, 2 łyżki rodzynków.
Sos: 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz.
Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Cykorie, po usunięciu wierzchnich liści i grubej piętki, kroimy w paseczki, podobnie kroimy wymoczone, pozbawione pestek śliwki. Cebule kroimy w cienkie piórka, składniki łączymy.
Sos: Śmietanę lekko ubijamy z jogurtem, przyprawiamy do smaku, by sos był lekko pikantny. Sosem zalewamy sałatkę i - nie mieszając - odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.
Tuż przed podaniem składniki sałatki łączymy z sosem, rozkładamy do pucharków lub na dużych liściach sałaty, posypujemy odsączonymi rodzynkami. Podajemy do mięs na zimno, chudych wędlin, delikatnych pasztetów, drobiu w galarecie lub jako samodzielną przekąskę z dodatkiem kromki ciemnego pieczywa posmarowanego masłem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy jestem gotowy i pragnę doświadczać pełnię radości z Jezusem?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 16, 20-23a.

Piątek, 30 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Jana Sarkandra, prezbitera i męczennika albo wspomnienie św. Zdzisławy
CZYTAJ DALEJ

Położna ujawniła horror w Oleśnicy

2025-05-28 16:28

[ TEMATY ]

aborcja

Oleśnica

Adobe.Stock

Położna, która uczestniczyła w aborcjach w szpitalu w Oleśnicy, ujawniła szczegóły horroru trwającego za murami tej placówki.

Gizela Jagielska szkoli personel z zabijania chlorkiem potasu tłumacząc, że należy go wstrzykiwać dziecku tak długo aż jego serce przestanie bić, gdyż inaczej dziecko zacznie uciekać i trzeba będzie "kłuć jeszcze raz". Dla położnych z Oleśnicy aborcja ma być "łatwiejszą pracą" niż przyjmowanie porodów żywych dzieci. "Pacjentki" Jagielskiej robią sobie pamiątki z okazji zamordowania własnego dziecka. Inne kobiety płaczą z rozpaczy na szpitalnych korytarzach.
CZYTAJ DALEJ

Gdy sztuka prowadzi do modlitwy. Relikwiarz męczennic z Braniewa

2025-05-30 18:13

[ TEMATY ]

wywiad

Braniewo

siostry katarzynki

Andrzej Adamski

Archiwum prywatne Andrzeja Adamskiego

Relikwiarze i naczynia liturgiczne wykonane przez Andrzeja Adamskiego

Relikwiarze i naczynia liturgiczne wykonane przez Andrzeja Adamskiego

Już wkrótce beatyfikacja piętnastu sióstr katarzynek w Braniewie. Wyjątkowej oprawie tej uroczystości towarzyszyć będzie wyjątkowy relikwiarz. Nam w przededniu beatyfikacji udało się porozmawiać z Andrzejem Adamskim, znanym złotnikiem z Braniewa, który stworzył to fascynujące dzieło sztuki sakralnej.

Przeczytaj także: Symbol łez i krwi. Relikwiarz sióstr katarzynek
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję