Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki z mięsa indyka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z indyka posiada same zalety, jest bardzo smaczne, lekko strawne, chude i można z niego przygotować wiele doskonałych potraw.

Szaszłyki z indyka - przepis na 8 porcji

80 dag piersi indyka, 4 cebule (najlepiej podłużne), 2 puszki brzoskwiń w syropie, 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki.

Marynata: 1/2 szklanki oliwy (lub dobrego oleju), 1/2 szklanki soku z brzoskwiń, sok z całej cytryny, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu, liście sałaty.
Rozpoczynamy od marynaty. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy - cały czas lekko ubijając - sok z brzoskwiń i przyprawy, składniki po połączeniu powinny utworzyć lekki majonezik.
Pokrojone w zgrabne, cienkie i niezbyt duże kawałki mięso łączymy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na tak długo (nawet na kilka godzin), aż marynata zostanie przez mięso całkowicie wchłonięta.
Cebulę kroimy w talarki, plasterki boczku w kawałki wielkości porcyjek mięsa. Na drewniane szpadki nadziewamy na przemian mięso, ćwiartki brzoskwiń i ujęte w dwa plasterki boczku krążki cebuli. Przed smażeniem przygotowane szaszłyki dobrze jest przez kilka minut schłodzić.
Pieczemy na rożnie lub ruszcie rozgrzanego piekarnika - często obracając - ok. 10-12 min (czas pieczenia zależy od grubości porcji mięsa). Zrumienione układamy na liściach sałaty, polewamy łyżką soku z brzoskwiń i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.

Faworki z indyka - przepis na 6 porcji

1 kg piersi z indyka, mąka krupczatka, jajka i drobna tarta bułka do panierowania, sól i pieprz, olej do smażenia.
Mięso trzymamy przez dwie godziny w lodówce, powinno się dobrze schłodzić. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy wilgotnym, drewnianym tłuczkiem (tłuczek metalowy może poprzecinać mięso), oprószamy niewielką ilością przypraw. Kroimy w pasy jak na faworki, dopasowując ich długość do szerokości naczynia, w którym będą się smażyły, nacinamy środek, wywijamy. Każdy "faworek" panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, układamy na tacy i trzymamy w lodówce. Gdy wszystkie faworki są przygotowane, rozgrzewamy tzw. głęboki tłuszcz. Na bardzo gorący - ale nie dymiący - wrzucamy po kilka sztuk faworków, rumienimy z obu stron. Po wyjęciu lekko odsączamy z nadmiaru tłuszczu - np. na warstwie bibuły, i od razu podajemy - bardzo gorące (na wygrzanych talerzach) z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i owocowej sałatki. Indycze "faworki" są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o pomstę do nieba!

2025-05-04 13:24

[ TEMATY ]

kard. Gerhard Müller

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Gerhard Ludwig Müller

Kard. Gerhard Ludwig Müller

Kilka dni przed rozpoczęciem konklawe kard. Gerhard Müller, były prefekt Kongregacji Nauki Wiary i nadzieja konserwatywnych katolików na całym świecie, udzielił wywiadu Adamowi Sosnowskiego z wydawnictwa Biały Kruk. Kard. Müller nawiązał do wielu kluczowych kwestii dotyczących wyboru papieża – kim powinien być nowy biskup Rzymu oraz jaki będzie jego stosunek do pontyfikatu Franciszka.

Kardynał odniósł się jednak także do wyzwań stojących przed Kościołem globalnie – i doskonale jest zorientowany w tym, co się dzieje w Polsce. Krytykował antydemokratyczne działania rządu Donalda Tuska, a jego działania wobec księży nazwał wprost – torturą. I co najważniejsze – te kwestie przedstawiane są na obradach kardynałów i mają istotny wpływ na konklawe!
CZYTAJ DALEJ

Konklawe: Jan Paweł II wprowadził ważne zmiany w procedurze wyboru papieża

2025-05-06 08:42

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

konklawe

zmiany

procedura

wybór papieża

PAP/EPA

Kardynałowie w bazylice św. Piotra

Kardynałowie w bazylice św. Piotra

Jan Paweł II, dostrzegając konieczność dostosowania zasad wyboru Biskupa Rzymu do współczesnych realiów, wprowadził zmiany w procedurze konklawe. To między innymi ustanowienie Kaplicy Sykstyńskiej jako jedynego miejsca głosowań podczas konklawe oraz Domu Świętej Marty jako miejsca zakwaterowania kardynałów-elektorów.

Jan Paweł II przywiązywał ogromną wagę do zachowania tajemnicy obrad. Kardynałowie uczestniczący w konklawe składają uroczystą przysięgę zachowania tajemnicy dokonywania wyboru Biskupa Rzymu pod sankcją kary ekskomuniki. Odcięci od świata zewnętrznego, nie mają dostępu do mediów, telefonów, internetu ani żadnych form komunikacji. W dniu rozpoczęcia konklawe biorą udział w uroczystej Mszy św. Pro eligendo Papa w Bazylice św. Piotra, a następnie, w godzinach popołudniowych, procesyjnie przechodzą do Kaplicy Sykstyńskiej przy dźwiękach hymnu Veni Creator.
CZYTAJ DALEJ

Bundestag wybrał w drugim podejściu Friedricha Merza na kanclerza

2025-05-06 16:49

[ TEMATY ]

Niemcy

PAP/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Niemiecki parlament wybrał we wtorek w drugim podejściu chadeka Friedricha Merza na kanclerza. Kandydata trójpartyjnej koalicji CDU, CSU i SPD w tajnym głosowaniu poparło 325 posłów – poinformowała przewodnicząca Bundestagu Julia Kloeckner. Wymagana większość absolutna wynosi 316 głosów.

Przeciwko głosowało 289 parlamentarzystów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję