Reklama

Niedziela Częstochowska

Z pasją dla zdrowia

Zamiłowanie do natury i zdrowego pożywienia połączyło rolników i wytwórców z regionu częstochowskiego. Chcieli oni, by owoce ich pracy trafiły bezpośrednio do nabywców. I tak rok temu powstała Spiżarnia w Częstochowie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

– Jesteśmy grupą rolników i wytwórców naturalnego, ekologicznego pożywienia. Warzywa i owoce uprawiamy z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wielką wagę przykładamy do naturalnej uprawy ekologicznych warzyw i owoców, które są nawożone naturalnymi kompostami. Połączyło nas przekonanie, że produkowane przez nas pożywienie we wspólnej ofercie (indywidualnej, ale w jednym miejscu i czasie) znajdzie odbiorców z utrzymaniem krótkiego łańcucha dostaw – opowiada Renata Cupiał-Gonera, jedna z pomysłodawców powstania Spiżarni – lokalne pożywienie w Częstochowie. I tak pomysł doprowadził do działania.

Pomysł i działanie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Pragnienie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów bez dodatkowej biurokracji zmobilizowało grupę rolników z okolic Częstochowy, mających już doświadczenie w Jurajskiej Kooperatywie Spożywczej. Połączyli oni swoje siły, wynajęli lokal i po remoncie otworzyli Spiżarnię w Częstochowie przy ul. Mielczarskiego 1/3. W tym miejscu, każdy na swoim stoisku, spotykają się w środy w godz. 17-19 i soboty w godz. 10-12. Oferują szeroki wybór zdrowego pożywienia, np. głównie warzywa i owoce, oczywiście lokalne i sezonowe, wyroby orkiszowe, kasze, kiełki, jaja, drób, sery, ryby wędzone, miody, dżemy, zakwasy, kiszonki, sałatki, octy, produkty fermentowane, pasty wege, ekologiczne kosmetyki. Żaden z tych produktów nie widział żadnej chemii, ale był uprawiany i wytwarzany w zgodzie z naturą, z myślą o jak największym pożytku dla zdrowia. Warto wspomnieć również o istotnej sprawie, czyli o tym, że w Polsce pozostało już bardzo niewiele małych gospodarstw wiejskich, produkujących organiczną żywność. Wiele z nich nie ma następców. Niekiedy tacy rolnicy mają trudności z sprzedażą bezpośrednią własnych produktów, która odbywa się najczęściej w domu lub na pobliskim ryneczku; do większego miasta najczęściej nie opłaca się pojechać. Spiżarnia jest właśnie alternatywą dla takich proekologicznych rolników.

Kim są?

Spiżarnia to głównie ludzie (13 osób), którzy ją tworzą. W tym naszym gronie jest kilkoro młodych energicznych ludzi, którzy – jak wszyscy – kochają to, co robią. Dlatego w tym miejscu można porozmawiać z rolnikami, dowiedzieć się, jak powstają produkty, gdzie i w jakich warunkach rosną warzywa i owoce. Rolnicy są dumni ze swojej pracy, będącej ich pasją. Dlatego osoby zainteresowane chętnie oprowadzą po swoim gospodarstwie. – Mamy silne zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, naszą misją, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Wiarygodność jakości produktów zaręczymy własną twarzą – podkreśla pani Reneta. Od początku powstania Spiżarni zaangażowany jest Radosław Jochemiczak, wytwórca warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym. Urszula Rajs natomiast oferuje drób i od 10 lat sery kozie. Jest samoukiem, 2 lata uczyła się tej sztuki. Agata Zaskórska natomiast jest pasjonatką zielarstwa i fitoterapeutyki, własnoręcznie tworzy naturalne kosmetyki. Wykonuje je na świeżych wyciągach roślin leczniczych. Ponadto organizuje warsztaty, wykłady, konsultacje i spacery zielarskie. Pielęgnuje swoją wiedzę o zielarstwie, ziołolecznictwie, aromaterapii.

Rolnicy zgodnie twierdzą, że łączą ich więzy przyjaźni. Przede wszystkim ważna jest dla nich współpraca na wielu płaszczyznach, a wymiana doświadczeń inspiruje ich do dalszego rozwoju.

2021-04-07 09:23

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jubileusz parafii na Grabówce

[ TEMATY ]

Częstochowa

jubileusz

abp Wacław Depo

Parafia św. Franciszka z Asyżu

Karol Porwich

Parafia św. Franciszka z Asyżu w Częstochowie

Parafia św. Franciszka z Asyżu w Częstochowie

Jesteśmy tutaj, żeby być zgodni, harmonijni, żeby obudzić i potwierdzić w sobie potrzebę wewnętrznego człowieka – zaznaczył abp Wacław Depo.

Parafia św. Franciszka z Asyżu w Częstochowie obchodzi w 2023 r. jubileusz 50-lecia istnienia. Z tej okazji pod przewodnictwem abp Wacława Depo, metropolity częstochowskiego, 28 marca została odprawiona Msza św. koncelebrowana.
CZYTAJ DALEJ

USA/ Prezydent Trump: Krym zostanie przy Rosji

2025-04-25 12:44

[ TEMATY ]

Rosja

Stany Zjednoczone

PAP/EPA/AL DRAGO / POOL

Krym zostanie przy Rosji - powiedział prezydent USA Donald Trump w wywiadzie dla magazynu "Time". Rozmowę opublikowano w piątek z okazji zbliżających się stu dni drugiej prezydentury Trumpa.

"Myślę, że przyczyną rozpoczęcia wojny było to, kiedy zaczęto mówić o dołączeniu do NATO" - oświadczył amerykański prezydent.
CZYTAJ DALEJ

Przyszłość Kościoła w świetle konklawe — między świadectwem a nadzieją

2025-04-26 08:08

[ TEMATY ]

konklawe

Samuel Pereira

Przyszłość Kościoła

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Słowa abp. Marka Jędraszewskiego wypowiedziane podczas Mszy św. w intencji śp. Papieża Franciszka nie były jedynie wspomnieniem jego pontyfikatu. Stały się również głębokim i symbolicznym wezwaniem do refleksji nad przyszłością Kościoła katolickiego w czasach, gdy świat oczekuje nowego następcy św. Piotra. W tym napiętym, ale i natchnionym okresie sede vacante, pytanie o to, co dalej, nie może być ignorowane. Bo przyszłość Kościoła — tak samo jak jego przeszłość — kształtuje się na fundamencie świadectwa, wiary i nadziei.

Abp Jędraszewski mówi dziś o św. Piotrze jako o opoce — i to nie bez powodu. Wskazuje na zadanie każdego papieża: być pasterzem, głosić Chrystusa ukrzyżowanego i zmartwychwstałego w porę i nie w porę. To słowa, które dziś brzmią wyjątkowo mocno, kiedy Kościół przygotowuje się do kolejnego konklawe. Papież nie jest jedynie administratorem. Jest żywym znakiem wiary Kościoła, jego twarzą w świecie, który coraz częściej odwraca wzrok od sacrum. Każdy nowy pontyfikat jest więc nie tylko kontynuacją historii, ale i nowym rozdziałem, który musi odpowiedzieć na pytania stawiane przez ludzi dzisiejszych czasów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję