Reklama

Z naszej kuchni

Dania z polędwicy wołowej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy gatunek mięsa, doskonale nadający się do przygotowania wykwintnych dań. Gdy chcemy wystąpić z eleganckim obiadem i podać coś niebanalnego i tak doskonałego, by biesiadnicy mieli okazję do wspominania, proponuję dwa sposoby na przygotowanie polędwicy.

Polędwica wołowa po królewsku (przepis na 6 dużych porcji)

1 kg wołowej polędwicy, 1 czubata łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 duży kieliszek białego, wytrawnego wina, 1 mały kieliszek madery lub czerwonego wina, sól, pieprz.

Reklama

Polędwicę układamy na desce, usuwamy błonki, smarujemy masłem i układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania.
Rada: Mięso najlepiej upiecze się w naczyniu, w którym będzie ułożone bardzo ciasno.
Mięso pieczemy w bardzo gorącym piekarniku, w temp. 220 oC przez pół godziny. W trakcie pieczenia raz przewracamy, polewamy wytworzonym sosem, uważając, by mięsa nie nakłuć. Upieczone lekko solimy, posypujemy niewielką ilością pieprzu, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu (50oC).
Sos: Umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy, pozostawiamy wywar. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, nie dopuszczając do zrumienienia, dodajemy mąkę i przez chwilę zasmażamy, często mieszając. Mąka nie powinna się zrumienić, ale nie może mieć smaku surowizny. Do zasmażki dodajemy wywar z pieczarek, białe wino, pieczarki, całość lekko doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na ogniu, cały czas mieszając. Tuż przed podaniem wlewamy do sosu maderę lub czerwone wino.
Upieczoną, zrumienioną polędwicę kroimy w zgrabne plastry w poprzek włókien, układamy na podgrzanym półmisku, przybieramy zieleniną i plasterkami cytryny. Oddzielnie, w wygrzanej sosjerce, podajemy gorący sos. Podajemy z kluseczkami z francuskiego ciasta, z grubym makaronem, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Steki z pieprzem

Na każdą porcję - 1 duży plaster wołowiny stekowej lub 2 plastry polędwicy wołowej, sól, pieprz zmiażdżony lub lekko rozbity w moździerzu (ale nie mielony), masło do smażenia.
Sos (1 porcja sosu na 2 steki): 1 łyżka stołowa koniaku, winiaku lub brandy, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Obojętnie jakie mamy mięso (polędwica czy wołowina stekowa) - nie rozbijamy. Plastry nacieramy delikatnie solą i obtaczamy w pieprzu w taki sposób, by pieprz był wgnieciony do mięsa. Przygotowane układamy na deseczce.
Na mocno rozgrzaną patelnię dajemy masło, na nie od razu kładziemy steki i lekko rumienimy z obu stron, zmniejszamy ogień i rumienimy raz jeszcze z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy z patelni na wygrzany półmisek i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Na pozostały na patelni tłuszcz wlewamy koniak lub inny alkohol, dodajemy śmietanę i, cały czas mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Powinien mieć piękną, aksamitną konsystencję.
Rada: Mięso na steki powinno być bardzo świeże, nie przechowywane w lodówce - w żadnym wypadku nie nadaje się mięso mrożone!
Uwaga: Pieprz, którym obtaczamy steki, w czasie smażenia całkowicie straci ostrość, pozostanie aromat i doskonały smak.
Przed podaniem bardzo ciepłe steki polewamy sosem. Dodatkiem może być ugotowany na sypko ryż, kluseczki kładzione z francuskiego ciasta lub chrupiące, cieniutkie frytki oraz sałatka z owoców lub zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
I jeszcze jedna rada: Ponieważ sos do steków jest z alkoholem, do obiadu podajemy wyłącznie wodę stołową niegazowaną.

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Ważny: trwa audyt w diecezji sosnowieckiej

2024-10-01 06:48

[ TEMATY ]

bp Artur Ważny

Karol Porwich/Niedziela

Bp Artur Ważny

Bp Artur Ważny

Biskup sosnowiecki Artur Ważny poinformował PAP, że w diecezji trwa audyt - pracę rozpoczęła komisja ds. rozeznania i rozwoju, której zadaniem jest przyjrzenie się, jak działają instytucje i struktury w wymiarze duszpasterskim, administracyjnym, prawnym i finansowym. Druga komisja, która zajmie się wyjaśnieniem skandali z udziałem duchownych jest - jak powiedział biskup - na etapie umocowania.

Bp Ważny odniósł się również do zaplanowanego na listopad na Jasnej Górze spotkania biskupów i osób skrzywdzonych wykorzystaniem seksualnym. Zaznaczył, że w spotkaniu widzi "wielką szansę", bo tego typu wydarzenia "rodzą odpowiedzialność i solidarność".
CZYTAJ DALEJ

Zmarł najstarszy kardynał Kościoła katolickiego

2024-09-29 16:46

[ TEMATY ]

śmierć

Pixabay.com

Nie żyje najstarszy kardynał Kościoła katolickiego na świecie. Kard. Alexandre do Nascimento, arcybiskup Luandy w Angoli w latach 1986-2001 i najstarszy afrykański kardynał wszech czasów, zmarł w sobotę w wieku 99 lat - donoszą angolskie i portugalskie media. W latach 1986-2001 kard. do Nascimento był arcybiskupem stołecznej angolskiej diecezji Luanda. Wcześniej był biskupem swojego rodzinnego miasta Malanje (1975-1977) i arcybiskupem Lubangi (1977-1986). Najstarszym kardynałem w Kościele powszechnym jest obecnie 98-letni Estanislao Esteban Karlic, emerytowany arcybiskup Parany w Argentyny.

Czterotygodniowe porwanie kard. do Nascimento przez grupę angolskich rebeliantów jesienią 1982 r. wywołało poruszenie na całym świecie. Papież Jan Paweł II (1978-2005) publicznie wezwał porywaczy do uwolnienia arcybiskupa. W 1983 r. powołał do Nascimento do Kolegium Kardynalskiego. W latach 1983-1991 był przewodniczącym "Caritas Internationalis".
CZYTAJ DALEJ

Wystawa IPN w jarosławskim katoliku

2024-10-01 10:53

archiwum szkoły

Wystawa jest okazją do zetknięcia się z historią.

Wystawa jest okazją do zetknięcia się z historią.

Ważnym elementem pogłębiania wiedzy historycznej uczniów Publicznego Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. Anny Jenke w Jarosławiu są wystawy rzeszowskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.

Do końca października w „Katoliku” można obejrzeć ekspozycję „Symbole naszej historii. Polska Rzeczpospolita Ludowa”. Jej poszczególne panele przybliżają chwile od początku pojawienia się władzy komunistycznej w Polsce aż po „okrągły stół”, czas wyborów czerwcowych, a także najważniejsze kwestie polityczne, gospodarcze i społeczne związane z codziennym życiem Polaków w latach 1944-1989.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję