Reklama

Wiadomości

GIW: zalecenia dla producentów żywności w związku z koronawirusem

Przeanalizowanie procedur czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, maszyn i innych powierzchni oraz np. telefonów, klawiatur - zaleca producentom żywności Główny Inspektorat Weterynarii. W razie potrzeby należy zwiększyć częstotliwość wykonywanych zabiegów.

[ TEMATY ]

żywność

koronawirus

Alexas_Fotos/pixabay.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Należy stosować środki dezynfekujące zawsze zgodnie z zaleceniami producenta - napisano w komunikacie opublikowanym na stronie GIW.

Reklama

Inspekcja Weterynaryjna zaleca stosowanie ogólnych zasad higieny m.in. regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników (również biurowych), kierowców, dostawców, serwisantów, kontrahentów i klientów. Wszystkie osoby powinny mieć dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce, wyposażonych w dozowniki ze środkiem dezynfekującym.

Podziel się cytatem

Pracodawca powinien nałożyć na pracowników obowiązek informowania o złym stanie zdrowia i nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają nawet łagodny kaszel albo gorączkę (37.3 C lub więcej). Zalecenie to dotyczy również osób, które przyjmują leki zawierające substancje takie jak: paracetamol/acetaminophen, ibuprofen lub aspiryna, gdyż mogą one maskować objawy choroby. Można też dokonywać pomiaru temperatury u osób przed wejściem do zakładu.

GIW przypomina, że Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje zaniechanie jakichkolwiek podróży. Ponadto obowiązuje zakaz wjazdu do Polski dla cudzoziemców.

Pracodawca musi mieć przygotowaną procedurę na wypadek, gdy któryś z pracowników zachoruje, np. uwzględniającą możliwość odizolowania takiej osoby w oddzielnym pomieszczeniu.

GIW podkreśla, że "zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) obecnie nie ma dowodu, że żywność jest źródłem lub jedną z dróg przenoszenia wirusa. Również dotychczasowe doświadczenia związane z występowaniem koronawirusów wskazują, że przenoszenie wirusów poprzez żywność nie występowało". (PAP)

2020-03-17 12:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zbiórka żywności

Niedziela częstochowska 16/2017, str. 7

[ TEMATY ]

żywność

zbiórka

Marian Kuźba

Na potrzeby biednych zebrano 570 kg żywności na święta

Na potrzeby biednych zebrano 570 kg żywności na święta
Każde nadchodzące święta kojarzą nam się z czymś wyjątkowym, radosnym. To szczególny czas w naszych domach i rodzinach. To także czas szczególnego działania Ducha Świętego. Wielu z nas otwarło się na Jego działanie i jak co roku postanowiło pomóc tym, którzy powodów do radości mają mniej. Ich trudna sytuacja życiowa nie pozwala w pełni się cieszyć ze zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł bp Antoni Pacyfik Dydycz

2025-09-14 20:13

[ TEMATY ]

bp Antoni Dydycz

Diecezja drohiczyńska

bp Antoni Pacyfik Dydycz

bp Antoni Pacyfik Dydycz
Kuria diecezjalna w Drohiczynie z głębokim żalem informuje, że 14 września br. w wieku 87 lat odszedł do Domu Ojca śp. bp Antoni Pacyfik Dydycz OFMCap. – biskup senior diecezji drohiczyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: Episkopat powoła radę ekonomów diecezjalnych

2025-09-15 17:27

[ TEMATY ]

KEP

Episkopat News

Rada ekonomów diecezjalnych ma powstać przy Biurze Ekonoma Konferencji Episkopatu Polski. To jeden z efektów spotkania ekonomów, które odbyło się w poniedziałek w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski. - Tak jak wspólnoty zakonne musimy działać razem. Możemy tworzyć grupy zakupowe czy instytucje, które mają siłę nabywczą i stają się podmiotem negocjacji z dostawcami. Siła jest w jedności i do tej jedności dążymy - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka, ekonom Konferencji Episkopatu Polski.

Spotkanie, jak poinformował ekonom KEP, zostało zainicjowane przez samych ekonomów diecezjalnych. - Chcemy wspólnie pracować i przekazywać sobie to, co jest przedmiotem naszej codziennej troski - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję