Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Letnie desery

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się nam włączać piekarnika, możemy szybko przygotować wspaniały deser bez pieczenia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pinacolada z owocami

SKŁADNIKI :
* 15 dag pełnoziarnistych herbatników
* 12 dag masła
* 5 dag wiórków kokosowych
* 10 łyżeczek żelatyny
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 30 dag mielonego twarogu na sernik
* 400 ml mleka kokosowego
* 200 ml śmietany 36%
* 400 ml gęstego soku ananasowego.

Wykonanie:
1. Ciastka pokrusz. Wiórki kokosowe zrumień na suchej patelni. Wszystko wymieszaj z roztopionym masłem (można użyć kielicha blendera).
2. Powstałą masą wylep spód formy.
3. W niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki) rozpuść 7 łyżeczek żelatyny.
4. Twaróg zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dolewaj mleko kokosowe i rozpuszczoną żelatynę. Odstaw na 15 min.
5. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową. Całość wylej na spód ciasteczkowy.
6. Sok podgrzej, dodaj resztę żelatyny, wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
7. Sernik zalej tężejącą galaretką. Udekoruj dowolnymi owocami. Zostaw do schłodzenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kawa affogato, czyli z lodami

SKŁADNIKI :
* porcja kawy espresso
* po jednej gałce lodów śmietankowych i waniliowych
* sos karmelowy/czekoladowy
* wiórki czekoladowe

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj porcję kawy espresso lub małą porcję mocnej kawy, najlepiej w kawiarce lub w ekspresie.
2. Do szklaneczki, filiżanki lub pucharka włóż gałki lodów i powoli zalewaj je gorącym naparem kawy – wtedy na powierzchni pojawi się apetyczna kremowa pianka.
3. Wierzch polej sosem karmelowym lub czekoladowym, posyp wiórkami czekoladowymi.

Deser z tapioki

SKŁADNIKI :
* 500 ml dowolnego mleka roślinnego (owsiane nada słodyczy)
* 1/4 szklanki tapioki
* 1-2 łyżeczki cukru
* cukier wanilinowy
* szklanka owoców (do wyboru: mango, truskawki, jagody, maliny)
* cukier lub miód do smaku.

Wykonanie:
1. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko z cukrami.
2. Do gotującego się płynu wsyp tapiokę. Gotuj na małym ogniu ok. pół godziny (długość gotowania zależna od wielkości kuleczek tapioki – większe ziarenka trzeba gotować nawet 45 min).
3. Gotującą się tapiokę często mieszaj energicznie, żeby kuleczki nie przywarły do dna, a masa miała odpowiednią konsystencję. Ugotowana tapioka powinna być przezroczysta.
4. Gotową masę odstaw, żeby przestygła. Możesz schłodzić w lodówce.
5. W tym czasie przygotuj owoce (umyj i wysusz) lub mus owocowy (owoce zblenduj, dosłódź cukrem bądź miodem do smaku).
6. Pudding z tapioki przełóż do pucharków, udekoruj owocami lub polej musem. Możesz przystroić listkiem mięty. (Można też kolejność odwrócić – najpierw mus, potem pudding).

Krem cytrynowy

SKŁADNIKI:
* 200 ml śmietanki
* 3 większe cytryny
* 2/3 szklanki cukru (można dać więcej)
* skórka starta z jednej sparzonej cytryny
* 8 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:
1. Cytryny przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż. Odłóż na bok.
2. Śmietankę z cukrem gotuj na wolnym ogniu. Po połączeniu składników gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
3. Odstaw garnuszek z masą, dodaj sok i startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odczekaj 5 min.
4. Przełóż masę do łódek z cytryn, wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia (długość przygotowania jest zależna od wielkości cytrynowych salaterek).
5. Możesz ozdobić listkami mięty lub bazylii bądź skórką z pomarańczy.

2025-07-14 17:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bóg ciągle widzi w Tobie potencjał świętego!

2025-09-19 10:12

Karolina Krasowska

Zielona Góra, kościół św. Stanisława Kostki, Msza św.odpustowa z udziałem biskupa Tadeusza Lityńskiego

Zielona Góra, kościół św. Stanisława Kostki, Msza św.odpustowa z udziałem biskupa Tadeusza Lityńskiego

Młodość to nie wiek, ale stan serca, które pozwala być kochane i kocha, to serce przepełnione obecnością Bożej łaski! – zauważył bp Tadeusz Lityński podczas Mszy św. odpustowej w parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze.

W zielonogórskiej parafii, której patronuje młody święty jezuita, patron Polski, a także dzieci i młodzieży, trwa tydzień odpustowy. Wczoraj, w liturgiczne wspomnienie młodego zakonnika, odpustową Mszę św. sprawował pasterz diecezji bp Tadeusz Lityński.
CZYTAJ DALEJ

Bp Suchodolski: Młodych, którzy chcą iść razem z Jezusem we wspólnocie Kościoła, jest ciągle wiele

2025-09-19 16:13

[ TEMATY ]

młodzież

bp Grzegorz Suchodolski

BP KEP

W piątek 19 września br., w Sekretariacie KEP w Warszawie, odbyło się spotkanie diecezjalnych duszpasterzy młodzieży, koordynatorów diecezjalnych Światowych Dni Młodzieży oraz członków Rady KEP ds. Duszpasterstwa Młodzieży. Spotkaniu przewodniczył bp Grzegorz Suchodolski, przewodniczący Rady KEP ds. Duszpasterstwa Młodzieży.

Bp Suchodolski podkreślił, że spotkanie było podzielone na dwie części. Dodał zarazem, że „po wakacjach takie spotkania mają przede wszystkim sens integracyjny, bowiem w wielu diecezjach wymienili się księża pełniący tę funkcję”.
CZYTAJ DALEJ

Z nadzieją ku górze

2025-09-19 16:22

Archiwum Diecezjalnego Duszpasterstwa Młodzieży

Już po raz ósmy młodzi z całej archidiecezji wrocławskiej spotkają się na szczycie góry Ślęży! – To góra, która ich nie przerośnie i spotkanie, które da dużo siły i nadziei na kolejny rok – zachęca ks. Piotr Rozpędowski.

Ewangelizacyjne i integracyjne spotkanie – odbywające się co roku w okolicach wspomnienia św. Stanisław Kostki, patrona młodzieży – to dla nich szansa na wspólną modlitwę i zabawę. – Spotkanie zaadresowane jest do wszystkich młodych archidiecezji wrocławskiej bez rozróżnienia na grupy, wspólnoty czy parafię, z których pochodzą. W tym roku szczególnie zwracamy uwagę na nadzieję i świętość, a pomysłodawcą tegorocznego hasła „Z nadzieją ku górze” jest ks. Kuba Bartczak, proboszcz parafii w Sulistrowicach, która nas gości i współorganizuje spotkanie – mówi ks. Piotr Rozpędowski, diecezjalny duszpasterz młodzieży.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję