Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kresowe smaki na lato

Potrawy wschodniej Polski charakteryzują się połączeniem wpływów wielu kultur, co sprawia, że są wyjątkowe. Warto po nie sięgnąć także w upalne dni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podlaskie leniwe

SKŁADNIKI :
* 50 dag gotowanych ziemniaków
* 25 dag mąki
* 10 dag białego sera
* 1 jajko
* sól.

Wykonanie:
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z białym serem.
2. Do masy dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób na elastyczne, dające się formować ciasto.
3. Uformuj wałek, posypując mąką, spłaszcz go i nożem odcinaj podłużne paseczki.
4. Ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Podawaj okraszone skwarkami boczku przesmażonego z cebulką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik wileński

SKŁADNIKI :
* duży pęczek botwiny z młodymi buraczkami
* 2 ogórki
* 5 łyżek posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* sól.

Reklama

Wykonanie:
1. Oczyszczoną botwinkę posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 10 min. Zostaw do wystudzenia.
3. Czosnek zmiażdż lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodaj do botwinki.
4. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
5. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na połówki i wkładaj do każdej porcji.
7. Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę mięso pieczone drobiowe (dawniej dodawano obrane szyjki rakowe).

Babka ziemniaczana

SKŁADNIKI :
* 80 dag ziemniaków
* 20 dag wędzonego surowego boczku
* 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 cebula
* 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżka masła do smarowania formy
* 1 łyżka bułki tartej.

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia babki (30 x 25 cm) wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
2. Boczek potnij w poprzek na centymetrowe paski i przesmaż na klarowanym maśle, aż stanie się chrupki (ale nie przypalony).
3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie zetrzyj cebulę.
4. Po 10 min ziemniaki odciśnij, wylej płyn, dodaj przetartą cebulę, jajka, boczek wraz z wytopionym tłuszczem, mąkę i drobno posiekany majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pierzem.
5. Masę ziemniaczaną wylej do przygotowanej formy, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 180oC.
6. Piecz przez godzinę, później zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min, aż wierzch się zrumieni.
7. Babkę podawaj z kwaśną śmietaną.

Pielmieni

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka masła
* sól
NadzIenie:
* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju lub smalcu
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia, a następnie dokładnie odciśnij.
2. Mięso i bułkę przepuść przez maszynkę.
3. Na nagrzaną patelnię daj olej lub smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj do lekkiego zeszklenia się cebuli.
4. Przełóż do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej wianuszek, do środka wlej gorącą wodę, dodaj masło i sól i szybko zarabiaj ciasto.
6. Rozwałkuj ciasto, szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy kładź łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejaj (można użyć formy do sklejania pierożków).
7. Tak przygotowane pielmieni gotuj jak tradycyjne pierogi, ok. 2 min od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody.
8. Pielmieni można podawać w rosole, jak kołduny, ale także jako samodzielne danie okraszone masłem lub śmietaną. Można je także odsmażać.

2025-06-30 18:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Latem w Zubercu

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 48-49

[ TEMATY ]

Góry

lato

Wojciech Dudkiewicz

Widok z drogi krzyżowej na Zuberec

Widok z drogi krzyżowej na Zuberec

Kto lubi spokój, względną ciszę, górskie wędrówki i widoki, powinien latem wybrać się do Zuberca.

W porównaniu z podtatrzańskimi kurortami, jak Szczyrbskie Pleso, Tatranská Lomnica i Smokovce, Zuberec latem jest oazą spokoju. Najważniejszy powód to jego położenie u podnóża mniej cenionych Tatr Zachodnich, a nie Tatr Wysokich jak w przypadku wspomnianych miejscowości. Zimą bywa tu tłok ze względu na pobliskie, a usytuowane m.in. w Dolinie Roháčskej i Dolinie Spálenej, ośrodki narciarskie.
CZYTAJ DALEJ

Papieski apel po atakach w Nigerii i Kamerunie

2025-11-23 16:00

[ TEMATY ]

Kamerun

Nigeria

papieki apel

po atakach

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Odczuwam głęboki ból zwłaszcza z powodu wielu uprowadzonych chłopców i dziewcząt oraz rodzin drżących o ich los - wskazał Ojciec Święty, mówiąc o wydarzeniach w Nigerii i Kamerunie, gdzie doszło do porwań księży, wiernych i studentów. „Zwracam się z żarliwym apelem o natychmiastowe uwolnienie zakładników i wzywam właściwe władze do podjęcia odpowiednich i szybkich decyzji, aby zapewnić ich uwolnienie” - dodał Leon XIV.

Zwracając się pielgrzymów przybyłych na Plac św. Piotra, Papież pozdrowił m.in. wiernych z Ukrainy. Przekazał, aby zabrali „do ojczyzny wyrazy otuchy i modlitwy”.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do chórów: bądźcie wymownym znakiem modlitwy Kościoła

2025-11-23 17:56

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

chóry

bądźcie wymownym znakiem

modlitwy Kościoła

Vatican Media

Leon XIV podczas Mszy św. jubileuszowej

Leon XIV podczas Mszy św. jubileuszowej

Starajcie się więc coraz bardziej przemieniać wasze chóry w cud harmonii i piękna, bądźcie coraz bardziej jasnym obrazem Kościoła, który chwali swojego Pana. Pilnie studiujcie Magisterium, które w dokumentach soborowych wskazuje zasady jak najlepszego wypełniania waszej posługi – wskazał Papież podczas Mszy św. uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata. Liturgia sprawowana na Placu św. Piotra stanowiła centralny punkt Jubileuszu Chórów i Zespołów Śpiewaczych.

„Przede wszystkim bądźcie zawsze gotowi do angażowania ludu Bożego, nie ulegając pokusie dawania występu, który wyklucza aktywny udział całego zgromadzenia liturgicznego w śpiewie” - zaakcentował Ojciec Święty. Członków chórów wezwał do czuwania, aby ich „życie duchowe zawsze było na miarę pełnionej służby, tak aby mogła ona autentycznie wyrażać łaskę liturgii”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję