Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z farszem

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań. Można też wykorzystać świeże warzywa i zioła.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rolada ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
* 30 dag szpinaku świeżego (ewentualnie mrożonego)
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* sól, czerwony pieprz, gałka muszkatołowa
* 1,5 filetu z indyka
* chili w proszku
* 5-6 suszonych pomidorów
* 5 łyżek startego parmezanu
* kilka łyżek oleju roślinnego
* 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
1. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż szpinak. Smaż 3-4 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
2. Suszone pomidory osącz, pokrój.
3. Filet z indyka umyj, osusz, rozetnij na duży płat, lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem.
4. Rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp tartym serem. Płat ciasno zwiń, obwiąż nitką i włóż do brytfanki wysmarowanej olejem.
5. Piecz godzinę w 190oC. Następnie posmaruj olejem i miodem, oprósz chili, piecz jeszcze 15 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak w sezamie

SKŁADNIKI :
* 2 filety z kurczaka
* przyprawa do kurczaka, sól
* 1 jajko
* kilka łyżek sezamu
* olej do smażenia.

Reklama

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, pokrój w poprzek pod skosem na spore kawałki.
2. Posyp przyprawą do kurczaka, ewentualnie solą, odstaw na pół godziny.
3. Panieruj w roztrzepanym jajku i sezamie.
4. Smaż na złoty kolor na dość głębokim rozgrzanym oleju.

Kieszonki z brokułem

SKŁADNIKI :
* 1/2 brokuła
* 4 filety z kurczaka
* 10 dag masła
* 1 serek topiony
* świeże zioła: lubczyk, pietruszka, koperek
* przyprawa typu vegeta
* sól.

Wykonanie:
1. Brokuł umyj, odsącz, podziel na różyczki.
2. Filety z kurczaka przekrój na pół, rozbij na bardzo cienkie kotlety, posyp przyprawą typu vegeta.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z serkiem topionym w proporcji 1:1.
4. Masą posmaruj każdy kotlet.
5. Na każdym połóż różyczki surowego brokuła, załóż boki kotleta i zwiń go w rulon.
6. Każdy rulon zawiń w folię aluminiową „na cukierka”, boki zwiąż sznurkiem.
7. Do garnka wlej 1 l wody, dodaj 1 płaską łyżkę soli i świeże zioła, zagotuj.
8. Na wrzątek wrzuć zawinięte w folię kotlety i gotuj – ale tak, aby woda tylko „mrugała” – pół godziny.
9. Po tym czasie wyjmij kotlety i rozwiń folię. Podawaj z sosem serowym.

Sos serowy

SKŁADNIKI:
* 250 ml śmietany kremówki (30%)
* 2 topione serki śmietankowe
* 1 płaska łyżka masła
* sól lub przyprawa typu vegeta

Wykonanie:
1. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj serki i masło, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje.
2. Dopraw do smaku solą lub przyprawą typu vegeta.

Kieszonki włoskie

SKŁADNIKI:
* 4 filety z kurczaka
* sól, pieprz
* 25 dag mozzarelli
* garść listków świeżej bazylii
* 15 dag salami w plasterkach
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko + 2 łyżki mleka
* 4 łyżki bułki tartej
* tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, rozetnij, przykryj folią i rozbij na kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
2. Ser osącz, pokrój. Listki bazylii opłucz, osusz.
3. Na każdym płacie połóż plasterki salami, mozzarelli, listki bazylii. Złóż na pół i zepnij wykałaczką.
4. Kieszonki panieruj w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.
5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Po pożarze w Ząbkach nie znaleziono ofiar

2025-07-04 09:19

[ TEMATY ]

pożar

Ząbki

nie znaleziono ofiar

PAP

Pożar dachu budynku mieszkalnego na osiedlu Kopernika w podwarszawskich Ząbkach

Pożar dachu budynku mieszkalnego na osiedlu Kopernika w podwarszawskich Ząbkach

Po pożarze w Ząbkach w obiekcie nie znaleziono żadnych ofiar i żadnych osób poszkodowanych - poinformował w piątek komendant główny PSP nadbryg. Wojciech Kruczek.

W czwartek po godzinie 19 zapaliło się poddasze w jednym z budynków na osiedlu przy ulicy Powstańców w Ząbkach. Ogień objął przynajmniej dwa budynki.
CZYTAJ DALEJ

Św. Elżbieta Portugalska

Niedziela zielonogórsko-gorzowska 27/2004

[ TEMATY ]

święta

José Gil de Castro/pl.wikipedia.org

Św. Elżbieta Portugalska

Św. Elżbieta Portugalska
CZYTAJ DALEJ

Dziękczynienie za I Komunię Świetą

2025-07-04 23:07

Ks. Jakub Oczkowicz

Dzieci pierwszokomunijne w Tarnowcu

Dzieci pierwszokomunijne w Tarnowcu

Dziewczęta w białych sukienkach i chłopcy w uroczystych strojach komunijnych wspólnie dziękowali za dar Eucharystii i sakramentu pokuty i pojednania. Na początku liturgii ks. Paweł Knurek, kustosz Sanktuarium Matki Bożej Zawierzenia w Tarnowcu, powitał zebranych w świątyni i wprowadził w uroczystość. W homilii bp Edward Białogłowski zwrócił się do dzieci, ich rodziców, a także katechetów z przesłaniem pełnym wiary i zachęty do wspólnego dbania o rozwój wiary. Kaznodzieja przypomniał o najważniejszych darach duchowych, jakie dzieci już otrzymały: „Pierwszy dar to chrzest – wtedy serce człowieka staje się białe jak wasze sukienki i komże. Drugi – spowiedź święta, w której Pan Jezus przebacza grzechy. Trzeci – Eucharystia, w której przychodzi do serca człowieka sam Bóg”. Biskup Edward skierował również apel do rodziców i wychowawców: „Drodzy rodzice, pozwólcie dzieciom przychodzić do Jezusa w pierwszy piątek miesiąca, do spowiedzi i Komunii Świętej. Pomóżcie im trwać w łasce Bożej, bo bez waszego przykładu będzie to bardzo trudne”. Kaznodzieja mówił również o roli dzieci w życiu parafii: „Dziewczynki, śpiewajcie w scholi! Śpiew budzi innych do modlitwy. Chłopcy, zapiszcie się do ministrantów. Patrzcie z bliska na cud, jak chleb staje się Ciałem Jezusa”. Na zakończenie homilii Biskup zawierzył wszystkie dzieci Matce Bożej i modlił się o nowe powołania kapłańskie i zakonne: „Prosimy, aby spośród was, które w tym roku po raz pierwszy w pełni uczestniczyły w Eucharystii, Pan Bóg wzbudził wielu pobożnych i oddanych służbie Bożej – ministrantów, scholanki, a w przyszłości może kapłanów i siostry zakonne”. Po Mszy św. w ogrodach sanktuaryjnych odbyło się spotkanie integracyjne, podczas którego dzieci mogły wziąć udział w zabawach, grach zespołowych i wspólnym świętowaniu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję