Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Naleśniki w roli głównej

Z ciasta naleśnikowego można wyczarować najróżniejsze dania: tradycyjne naleśniki zawijane z farszem, zapiekane w sosie, ale i krokiety czy ślimaczki. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

SKŁADNIKI :
* 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj mleko, jajka, sól i olej i wszystko zmiksuj.
2. Na koniec dodaj piwo lub wodę gazowaną, wymieszaj i odstaw ciasto – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 1 średnia papryka
* 1 cebula
* kawałek pora
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki oleju roślinnego
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, oregano, tymianku

Reklama

Wykonanie:
1. Piersi oczyść z żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrój w kawałki nie większe niż 1-1,5 cm. Obsyp przyprawami i wymieszaj.
2. Mięso wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przesmażaj ok. 10 min.
3. Kurczaka wyjmij, a sos zostaw na patelni.
4. Warzywa obierz i pokrój w drobną w kostkę, pora pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię z sosem i przesmażaj ok. 10 min.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj kurczaka, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
6. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Zwijaj na zakładkę, w rulonik lub w kopertę.
7. Przed podaniem naleśniki z kurczakiem możesz zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła.

Krokiety ze słodką kapustą

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 1 główka kapusty (ok. 1,5 kg)
* 1 cebula
* masło
* sól, pieprz
* 1 jajko + odrobina mleka
* szklanka bułki tartej do panierowania

Wykonanie:
1. Kapustę obierz z dużych liści zewnętrznych, pokrój na ósemki, przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ok. łyżki soli i gotuj do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle.
3. Kapustę odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na bardzo dużych oczkach.
4. Tak przygotowaną kapustę dodaj do podsmażonej cebuli i duś, często mieszając, ok. 50 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
5. Na naleśniki nakładaj farsz, składaj boki i dół do środka, zwijaj do góry, by utworzyć krokiety.
6. Krokiety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, następnie obtaczaj w bułce tartej i od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z barszczem czerwonym.

Barszcz czerwony

SKŁADNIKI:
* 1,5 l wywaru mięsnego
* 2 buraki czerwone
* 1 winne jabłko
* 3 suszone grzyby
* przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka soli
* kilka łyżek koncentratu buraczanego do smaku

Wykonanie:
1. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w talarki buraki, jabłko ze skórką pokrojone w ósemki oraz przyprawy.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas odcedź barszcz i dopraw do smaku koncentratem buraczanym.

Zapiekane z farszem pieczarkowym

Reklama

SKŁADNIKI:
* 12 naleśników
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól pieprz
* 1 łyżka masła
* 20 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj pieczarki i duś, aż odparuje cały sok z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
4. Brytfankę wysmaruj olejem, ułóż koperty naleśnikowe, obsyp tartym serem i zapiekaj w pierniku ok. 20 min w temp. 170oC, tak aby naleśniki się rozgrzały, a ser rozpuścił.

Ślimaczki

SKŁADNIKI:
* 6 naleśników
* kilka plasterków żółtego sera
* kilka plasterków szynki
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Na każdym naleśniku ułóż 2 plastry żółtego sera, na to plastry szynki.
2. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój na skośne, ok. 1,5-centymetrowe kawałki.
3. Obtaczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rumiano na oleju.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lody bananowe z czekoladą

SKŁADNIKI: 2 banany 1 łyżka miodu 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki maślanki lub mleka 1 łyżka kakao
CZYTAJ DALEJ

Na drodze do budowy ekspresówki stanęła kapliczka. Co zrobił wykonawca?

2025-06-09 15:39

[ TEMATY ]

kapliczka

GDDKiA

Via Carpatia

droga ekspresowa

S19

Oddział Rzeszów

GDDKiA-Oddział Rzeszów

Kapliczka przy nowo budowanej drodze ekspresowej S19

Kapliczka przy nowo budowanej drodze ekspresowej S19

W Polsce realizowanych jest wiele inwestycji drogowych, w tym droga ekspresowa S19. Jest to część trasy Via Carpatia, która powstaje we wschodniej części Polski, od granicy z Białorusią do granicy ze Słowacją. Na drodze ogromnej inwestycji stanęła mała kapliczka. A właściwie stoi tu już około 100 lat.

Budowa drogi ekspresowej S19 na odcinku Babica - Jawornik to nie tylko monumentalne podpory obiektów, imponujące ilości wykorzystanej stali, betonu, sprzętu oraz ciężka praca ludzi. To również wyjątkowa historia przydrożnych kapliczek, które są integralną częścią podkarpackiego krajobrazu.
CZYTAJ DALEJ

Były wierne Chrystusowi. Trzecia rocznica beatyfikacji

2025-06-11 22:52

Marzena Cyfert

Msza w 3. rocznicę beatyfikacji s. M. Paschalis Jahn i IX Towarzyszek

Msza w 3. rocznicę beatyfikacji s. M. Paschalis Jahn i IX Towarzyszek

W trzecią rocznicę beatyfikacji s. M. Paschalis Jahn i IX Towarzyszek Mszy św. w katedrze wrocławskiej przewodniczył ks. Paweł Cembrowicz. Homilię wygłosił ks. prof. Rajmund Pietkiewicz.

– Trzy lata temu tutaj, w katedrze wrocławskiej miała miejsce beatyfikacja s. M. Paschalis Jahn oraz IX Towarzyszek. Od tego czasu 11. dnia każdego miesiąca gromadzimy się we wrocławskiej katedrze, aby modlić się przez wstawiennictwo błogosławionych męczenniczek. Polecamy Panu Bogu osoby, które doznały przemocy, aby doświadczały Bożej miłości i uzdrowienia wewnętrznego – mówił ks. Paweł Cembrowicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję