Reklama

Życie ze smakiem

Dubajskie szaleństwo

Ten przysmak z Bliskiego Wschodu jest od kilku miesięcy niekwestionowanym królem słodyczy. To połączenie czekolady, pistacji i chrupiącego ciasta kataifi lub filo. Dubajskie słodkości można przyrządzić również w domu.

2025-05-06 14:43

Niedziela Ogólnopolska 19/2025, str. 76-77

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czekolada

SKŁADNIKI :
* 9 dag ciasta filo lub kataifi
* pełna łyżka masła
* 25 dag mlecznej czekolady
* 10 dag pasty pistacjowej
* Opcjonalnie: 5 dag białej czekolady i garść niesolonych pistacji

Wykonanie:
1. Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, aż stanie się chrupiące. Pozostaw do wystudzenia.
2. Połowę czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej i wylej do silikonowej foremki (można użyć plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z pastą pistacjową. Wyłóż równomiernie na czekoladę.
4. Pozostałą czekoladę mleczną roztop i wylej na ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
5. Czekoladę możesz udekorować roztopioną białą czekoladą, tworząc nieregularne kształty. Całość możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Deser

SKŁADNIKI :
* 10 dag ciasta filo
* odrobina masła
* 15 dag kremu pistacjowego
* 8 dag czekolady mlecznej
* 18 dag truskawek (można wykorzystać borówki amerykańskie)
* garść posiekanych pistacji

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmażone na niewielkiej ilości masła ciasto filo (wcześniej rozdrobnione) połącz z pastą pistacjową.
2. Czekoladę rozpuść, pozostaw do przestygnięcia.
3. W pucharku/szklance układaj kolejno: owoce, pastę pistacjową, lejącą czekoladę. Czynność powtarzaj. Wierzch przyozdób posiekanymi pistacjami.

Tarta

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 18 dag mąki pszennej
* 6 dag cukru
* szczypta soli
* 12,5 dag zimnego masła
* 2 żółtka
* Opcjonalnie: 2 łyżki kakao
Nadzienie:
* 5 dag masła
* 20 dag ciasta filo lub kataifi
* 30 dag masy pistacjowej
* 5 dag pasty tahini
Polewa:
* 18 dag gorzkiej czekolady
* 120 ml śmietany 30%
* pistacje do dekoracji

Wykonanie:
1. Z przesianej mąki, cukru, soli i drobno pokrojonego zimnego masła wyrób kruszonkę. Dodaj żółtka i wyrób ciasto na jednolitą masę. Zawiniętą w folię kulkę włóż do lodówki na pół godziny. (Jeśli spód tarty ma być kakaowy, na pierwszym etapie należy dodać kakao. Gdy ciasto wychodzi zbyt suche, podczas zagniatania można dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody).
2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wyłóż nim formę tarty. Podziurkuj widelcem. Piecz w temp. 180oC ok. pół godziny (aż ciasto będzie miało złoty kolor).
3. Posiekane ciasto filo podsmaż na maśle na złoty kolor. Przestudź.
4. Połącz ciasto filo z masą pistacjową i pastą tahini. Wymieszaj. (Jeśli nie wychodzi gładkie, można dodać odrobinę oleju roślinnego. W razie konieczności – dosłódź do smaku).
5. Na upieczony przestudzony spód tarty wyłóż równomiernie masę pistacjową.
6. Podgrzej w rondelku śmietankę (nie dopuść do zagotowania). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
7. Polewę rozprowadź na tarcie. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Tiramisu

Reklama

SKŁADNIKI:
* paczka biszkoptów (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy deser)
* szklanka zimnej kawy
* 20 dag kremu pistacjowego
* masło do usmażenia ciasta
* 20 dag ciasta kataifi
* 50 dag serka mascarpone
* 200 ml śmietanki
* łyżka cukru pudru
* 2 mleczne czekolady
* pistacje – do dekoracji

Wykonanie:
1. Krem pistacjowy wymieszaj z podsmażonym wcześniej rozkruszonym ciastem. Ułóż masę na biszkoptach.
2. Biszkopty zamaczaj na moment w kawie i układaj na spodzie naczynia.
3. Na biszkopty wyłóż masę pistacjową. Dociśnij, żeby była gładka.
4. Śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem (ok. 2 min; zacznij od wolniejszych obrotów, potem je zwiększ). Masę wyłóż do naczynia z deserem.
5. Polej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladą. Ozdób posiekanymi pistacjami.
6. Wstaw do lodówki na 2 godz.

Pasta pistacjowa

Jeśli nie mamy gotowej pasty, można ją przyrządzić samemu. Potrzebne są niesolone pistacje i w razie potrzeby odrobina oleju. Jeśli pistacje są nieprażone, trzeba je w temp. 180°C prażyć przez kilka minut. Wystudzone blendujemy w blenderze kielichowym najpierw na mniejszych, później na większych obrotach. Początkowo masa będzie sypka, później stanie się kleista. W razie konieczności można dodać kilka kropli oleju. By złagodzić smak, masę można połączyć z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Obrońca ks. Olszewskiego: Ta sprawa to proces polityczny. Może potrwać kilkanaście lat

2025-05-28 20:30

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Red

Zaatakowano księdza w Wielkim Tygodniu także po to, żeby nasze środowisko, takie konserwatywne, oparte o wartości, oparte o chrześcijaństwo, o katolicyzm, wystraszyć, żeby nas spacyfikować strachem. To się nie udało, dzisiejsza konferencja jest tego dowodem - mówił podczas spotkania CPAC w Rzeszowie w rozmowie z Łukaszem Brodzikiem mec. Michał Skwarzyński.

Łukasz Brodzik: Co dalej w sprawie księdza Olszewskiego? Na jakim etapie jest śledztwo? Czy ruszyło do przodu?
CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja katowicka: Nowi administratorzy parafii

2025-05-29 07:00

[ TEMATY ]

zmiany kapłanów

archidiecezja katowicka

Karol Porwich/Niedziela

W środę 28 maja, w kaplicy Kurii Metropolitalnej w Katowicach, bp Marek Szkudło wręczył dekrety nowym administratorom. Dziękował księżom za dyspozycyjność i gotowość do podjęcia nowych wyzwań. Zachęcił też, by w nowych miejscach posługi, świadczyli o Tym, "który przyszedł, aby służyć i dać swoje życie na okup za wielu".

ks. Krzysztof Jasek, parafia Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski w Czernicy
CZYTAJ DALEJ

Szkocja: padł kolejny aborcyjny rekord

2025-05-29 18:36

[ TEMATY ]

aborcja

Szkocja

Adobe Stock

W ubiegłym roku w Szkocji dokonano prawie 19 tysięcy aborcji. To o niemal pół tysiąca więcej niż w 2023 roku. Statystyki szkockiej agencji zdrowia (Public Health Scotland) pokazują też, że 15-procentowy wzrost przypadków pozbawienia życia dziecka nienarodzonego dotyczy podejrzenia Zespołu Downa. Od 2021 roku to wzrost o ponad 80 procent.

Dramatyczne statystyki
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję