Czekolada
SKŁADNIKI :
* 9 dag ciasta filo lub kataifi
* pełna łyżka masła
* 25 dag mlecznej czekolady
* 10 dag pasty pistacjowej
* Opcjonalnie: 5 dag białej czekolady i garść niesolonych pistacji
Wykonanie:
1. Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, aż stanie się chrupiące. Pozostaw do wystudzenia.
2. Połowę czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej i wylej do silikonowej foremki (można użyć plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z pastą pistacjową. Wyłóż równomiernie na czekoladę.
4. Pozostałą czekoladę mleczną roztop i wylej na ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
5. Czekoladę możesz udekorować roztopioną białą czekoladą, tworząc nieregularne kształty. Całość możesz posypać posiekanymi pistacjami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Deser
SKŁADNIKI :
* 10 dag ciasta filo
* odrobina masła
* 15 dag kremu pistacjowego
* 8 dag czekolady mlecznej
* 18 dag truskawek (można wykorzystać borówki amerykańskie)
* garść posiekanych pistacji
Reklama
Wykonanie:
1. Podsmażone na niewielkiej ilości masła ciasto filo (wcześniej rozdrobnione) połącz z pastą pistacjową.
2. Czekoladę rozpuść, pozostaw do przestygnięcia.
3. W pucharku/szklance układaj kolejno: owoce, pastę pistacjową, lejącą czekoladę. Czynność powtarzaj. Wierzch przyozdób posiekanymi pistacjami.
Tarta
SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 18 dag mąki pszennej
* 6 dag cukru
* szczypta soli
* 12,5 dag zimnego masła
* 2 żółtka
* Opcjonalnie: 2 łyżki kakao
Nadzienie:
* 5 dag masła
* 20 dag ciasta filo lub kataifi
* 30 dag masy pistacjowej
* 5 dag pasty tahini
Polewa:
* 18 dag gorzkiej czekolady
* 120 ml śmietany 30%
* pistacje do dekoracji
Wykonanie:
1. Z przesianej mąki, cukru, soli i drobno pokrojonego zimnego masła wyrób kruszonkę. Dodaj żółtka i wyrób ciasto na jednolitą masę. Zawiniętą w folię kulkę włóż do lodówki na pół godziny. (Jeśli spód tarty ma być kakaowy, na pierwszym etapie należy dodać kakao. Gdy ciasto wychodzi zbyt suche, podczas zagniatania można dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody).
2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wyłóż nim formę tarty. Podziurkuj widelcem. Piecz w temp. 180oC ok. pół godziny (aż ciasto będzie miało złoty kolor).
3. Posiekane ciasto filo podsmaż na maśle na złoty kolor. Przestudź.
4. Połącz ciasto filo z masą pistacjową i pastą tahini. Wymieszaj. (Jeśli nie wychodzi gładkie, można dodać odrobinę oleju roślinnego. W razie konieczności – dosłódź do smaku).
5. Na upieczony przestudzony spód tarty wyłóż równomiernie masę pistacjową.
6. Podgrzej w rondelku śmietankę (nie dopuść do zagotowania). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
7. Polewę rozprowadź na tarcie. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.
Tiramisu
Reklama
SKŁADNIKI:
* paczka biszkoptów (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy deser)
* szklanka zimnej kawy
* 20 dag kremu pistacjowego
* masło do usmażenia ciasta
* 20 dag ciasta kataifi
* 50 dag serka mascarpone
* 200 ml śmietanki
* łyżka cukru pudru
* 2 mleczne czekolady
* pistacje – do dekoracji
Wykonanie:
1. Krem pistacjowy wymieszaj z podsmażonym wcześniej rozkruszonym ciastem. Ułóż masę na biszkoptach.
2. Biszkopty zamaczaj na moment w kawie i układaj na spodzie naczynia.
3. Na biszkopty wyłóż masę pistacjową. Dociśnij, żeby była gładka.
4. Śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem (ok. 2 min; zacznij od wolniejszych obrotów, potem je zwiększ). Masę wyłóż do naczynia z deserem.
5. Polej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladą. Ozdób posiekanymi pistacjami.
6. Wstaw do lodówki na 2 godz.
Pasta pistacjowa
Jeśli nie mamy gotowej pasty, można ją przyrządzić samemu. Potrzebne są niesolone pistacje i w razie potrzeby odrobina oleju. Jeśli pistacje są nieprażone, trzeba je w temp. 180°C prażyć przez kilka minut. Wystudzone blendujemy w blenderze kielichowym najpierw na mniejszych, później na większych obrotach. Początkowo masa będzie sypka, później stanie się kleista. W razie konieczności można dodać kilka kropli oleju. By złagodzić smak, masę można połączyć z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.