Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na świąteczny obiad

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, gospodynie z pewnością już się zastanawiają, co podać na rodzinny obiad. Kawałek dobrze upieczonego mięsa na pewno będzie smakował naszym domownikom i gościom.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wytworna pieczeń

SKŁADNIKI :
* 20 dag żółtego sera
* 1 średnia cukinia
* pęczek koperku
* 20 dag orzechów pistacjowych
* 30 dag mielonego mięsa drobiowego
* 2 kg cielęciny
* olej
* 1 łyżka przyprawy do cielęciny
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Ser i umytą, osuszoną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek i orzechy posiekaj. Składniki farszu wymieszaj z mielonym mięsem drobiowym i dopraw.
2. Mięso cielęce rozkrój na dwa płaty, każdy natrzyj solą, pieprzem i posmaruj olejem.
3. Na jednym płacie mięsa ułóż farsz, przykryj drugim płatem, boki zepnij wykałaczkami.
4. Całość obsmaż krótko na gorącym oleju i przełóż do foliowego rękawa.
5. Piecz 40 min w temp. 160oC, później jeszcze pół godziny w temp. 180oC, często polewając wytworzonym sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczeń rzymska z jajkiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag wołowiny
* 40 dag wieprzowy
* 1 cebula
* 2 zwykłe bułki
* 3 surowe jajka
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 5 dag bułki tartej
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Bułki namocz w wodzie. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na maśle.
2. Mięso zmiel, przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
3. Podłużną formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
4. Włóż połowę mięsa. Ułóż na nim ugotowane jaja i przykryj drugą częścią mięsa.
5. Piecz ok. 50 min w temp. 180oC.
6. Podawaj na gorąco z sosem chrzanowym (przepis – obok) lub na zimno z chrzanem.

Karkówka z ziołami i chrzanem

SKŁADNIKI :
* 60 dag karkówki bez kości
* sól, pieprz
* 1/2 łyżki musztardy stołowej
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka kminku
* 10 dag chrzanu
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
1. Na wierzchu mięsa natnij kratkę. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Wierzch posmaruj musztardą, posyp majerankiem i kminkiem, natrzyj czosnkiem.
2. Korzeń chrzanu obierz. Do miski wyciśnij sok z cytryny i bezpośrednio do niej zetrzyj chrzan na grubych oczkach tarki. Wymieszaj i rozłóż na mięsie.
3. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC i piecz 2 godz. Po godzinie mięso przykryj folią lub pokrywą.
4. Po upieczeniu pokrój na plastry i podawaj z sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy

SKŁADNIKI :
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki masła klarowanego
* 1 łyżka mąki pszennej
* 3/4 szklanki wody
* 2-3 łyżki tartego chrzanu
* po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
* 100 ml śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło klarowane. Dołóż mąkę i mieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
2. Po chwili wlej na patelnię lekko ciepłą wodę – cały czas mieszaj zawartość patelni. Dodaj chrzan. Dopraw do smaku. Zagotuj.
3. Po wyłączeniu palnika dodaj śmietankę. Wymieszaj sos i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej chrzanu lub przypraw.

Schab w cieście

SKŁADNIKI:
* 1,2 kg schabu wieprzowego
* sól, czosnek, majeranek
* tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 25 dag masła
* 2 jajka
* 2 żółtka
* sól, pieprz
* 200 ml śmietany
* roztrzepane jajko do posmarowania

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane masło, jajka, żółtka, sól i pieprz. Wyrób ciasto, dodając śmietanę.
2. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
3. Mięso natrzyj solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Obsmaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Ostudź.
4. Ciasto rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem, połóż na środku mięso, owiń szczelnie ciastem i posmaruj na wierzchu pozostałym jajkiem.
5. Schab w cieście przełóż na posmarowaną masłem blaszkę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 35 min w temp. 220oC.

2025-04-01 17:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Historyczne menu

Co przygotowywali na proszony obiad nasi przodkowie, chcąc uczcić dzień odzyskania wolności przez Polskę po 123 latach zaborów? Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich.

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.
CZYTAJ DALEJ

Damy z Bogiem radę (27 VII 2025)

2025-07-27 07:25

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Komentarz do Ewangelii wegrzyniak.com

CZYTAJ DALEJ

LN siatkarek - trzecie miejsce Polek po zwycięstwie nad Japonią

2025-07-27 18:21

PAP

Polskie siatkarki wywalczyły brązowy medal Ligi Narodów w rozgrywanym w Łodzi turnieju finałowym. W meczu o trzecie miejsce pokonały Japonki 3:1 (25:15, 24:26, 25:16, 25:23) i po raz trzeci z rzędu w tych rozgrywkach staną na najniższym stopniu podium.

Polska – Japonia 3:1 (25:15, 24:26, 25:16, 25:23).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję