Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kluchy, kluski i kluseczki

Potrawy z ziemniaków i mąki cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Przyrządzamy je jako samodzielne dania lub też dodatek do mięs czy sosów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Knedle z owocami

SKŁADNIKI :
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 dag owoców (śliwki, truskawki, mogą być mrożone lub z kompotu)
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki po ugotowaniu, gorące, przeciśnij przez praskę, wystudź.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbij jajko, dodaj żółtko, wyrabiaj ciasto i natychmiast formuj z niego knedle.
3. Podsypując mąką, na stolnicy uformuj wałek, pokrój na równe porcje i na dłoni kształtuj placuszki, na które nakładaj nadzienie.
4. Zlepiaj kulki o średnicy 5 cm i wrzucaj na wrzącą osoloną wodę.
5. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze kilka minut.
6. Wyjmuj łyżką cedzakową i przelewaj gorącą wodą.
7. Knedle podawaj zaraz po przyrządzeniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski śląskie

SKŁADNIKI :
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 20 dag mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* sól

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę.
2. Dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Wygładź powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyrób ciasto.
4. Formuj małe kluseczki kuleczki.
5. Wrzucaj na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową.

Kartacze

SKŁADNIKI:
* 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
2. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę.
3. Surowe ziemniaki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką.
4. Starte ziemniaki bardzo mocno odciśnij z wody. Odciśniętej wody nie wylewaj – odstaw ją w miseczce na 10 min. Po tym czasie na dnie naczynia powinna się zebrać skrobia z ziemniaków.
5. Wodę odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
6. Połącz dokładnie ziemniaki ugotowane i surowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta – jeśli taka nie jest, można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
7. Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na placek wielkości dłoni. Łyżkę surowego farszu mięsnego umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka.
8. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kładź po kilka kartaczy na raz. Gotuj przez 15 min. Wyławiaj łyżką cedzakową.
9. Ciepłe kartacze podawaj z drobno posiekaną cebulką zrumienioną na tłuszczu.

Kopytka

SKŁADNIKI:
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* ok. 1 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę lub utłucz perforowanym tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Uformuj wianuszek, wbij jajko, dodaj obie mąki, zarób ciasto nożem i szybko zagnieć ręką.
3. Ciasto podziel na kilka części, formuj wałki, spłaszczaj je lekko nożem i krój skośne kluski.
4. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucaj kluski do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
5. Wyjmuj dużą cedzakową łyżką.

2025-02-04 13:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święty Brunon-Bonifacy z Kwerfurtu - arcybiskup misyjny

[ TEMATY ]

Brunon z Kwerfurtu

pl.wikipedia.org

Fragment fresku przedstawia męczeńską śmierć z rąk pogan św. Brunona z Kwerfurtu

Fragment fresku przedstawia męczeńską śmierć z rąk pogan św. Brunona z Kwerfurtu

W kalendarzu liturgicznym przypada 12 lipca wspomnienie obowiązkowe św. Brunona-Bonifacego z Kwerfurtu - mnicha benedyktyńskiego, kapelana cesarskiego, arcybiskupa misyjnego i męczennika. W 2009 r. Kościół uroczyście obchodził 1000. rocznicę jego męczeńskiej śmierci w okolicach Giżycka.

Brunon-Bonifacy urodził się w 974 r. w arystokratycznej rodzinie saskiego grafa w Kwerfurcie. Kształcił się w szkole katedralnej w Magdeburgu. W 995 r. został mianowany kanonikiem na dworze cesarza Ottona III i wraz z nim udał się do Rzymu. Tam w 998 r. wstąpił do zakonu benedyktynów w klasztorze na Awentynie. Zapewne wówczas otrzymał imię zakonne Bonifacy. Pięć lat przed nim w tym samym klasztorze przebywali św. Wojciech i bł. Radzim. W 999 r. Brunon złożył śluby zakonne.
CZYTAJ DALEJ

Abp Kupny: słowa Grzegorza Brauna są niedopuszczalne. Proszę, aby się z nich wycofał

- To niedopuszczalne, najczystsze kłamstwo - tak abp Józef Kupny skomentował dla KAI słowa Grzegorza Brauna, który we wczorajszym wywiadzie w Radiu Wnet stwierdził, że "komory gazowe w Auschwitz to fake". - Jako zastępca przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, ale przede wszystkim jako biskup katolicki i Polak wyrażam oburzenie po wypowiedzi europosła Grzegorza Brauna - powiedział metropolita wrocławski. Zaapelował też do polityka, aby wycofał się ze swoich słów.

- Jako zastępca przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, ale przede wszystkim jako biskup katolicki i Polak wyrażam oburzenie po wypowiedzi europosła Grzegorza Brauna. Zakwestionował on ludobójstwo dokonywane przez Niemców w komorach gazowych w obozie Auschwitz na Żydach oraz innych narodach. Słowa polskiego polityka są nie tylko niedopuszczalne. To najczystsze kłamstwo, które nie przystoi nikomu, a szczególnie nie powinno pojawiać się w opinii publicznej z ust polityka, reprezentującego nasz kraj na arenie międzynarodowej - mówi abp Kupny.
CZYTAJ DALEJ

Papież Leon XIV bije rekordy popularności w mediach społecznościowych!

2025-07-12 12:44

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Papież Leon XIV

Red

Oficjalny profil papieski @Pontifex na platformie X (dawny Twitter) ma ponad 53 miliony followersów, natomiast @Pontifex – Pope Leo XIV na Instagramie - 14 milionów. Te dane zaskakują i wskazują, że wybór kardynała Prevosta na papieża stał się także wydarzeniem komunikacyjnym.

Pierwszy post w social mediach Leon XIV zamieścił już w piątym dniu pontyfikatu. Było to przesłanie pokoju: „Niech pokój będzie z wami wszystkimi!”, wypowiedziane z Loggii Błogosławieństw Bazyliki św. Piotra tuż po wyborze. Od tej pory papieskie wpisy (na X) opatrzone zdjęciami lub filmikami (na Instagramie) pojawiają się codziennie, niekiedy po kilka jednego dnia. Wprawdzie obecność Stolicy Apostolskiej na platformach takich jak X (dawniej Twitter) oraz Instagram była zapoczątkowana za pontyfikatu Benedykta XVI, a później kontynuowana przez papieża Franciszka, to jednak Leon XIV zdobył – zaledwie po dwóch miesiącach pontyfikatu! - rekordową, większą niż jego poprzednicy, liczbę obserwujących: na Instagramie jest to 12,6 mln, a na platformie X ponad 53 mln.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję