Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasola zamiast mięsa

Biała fasola to produkt bogaty w białko i żelazo. Polecany jest dla osób ograniczających ilość mięsa w jadłospisie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
* 30 dag fasoli jaś lub perłowej
* 4-5 ziemniaków
* 15 dag surowego wędzonego boczku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka masła
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 por
* pół małego selera
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Fasolę opłucz i na co najmniej 6 godz. namocz, następnie wodę odlej.
2. Boczek pokrój w cienkie słupki i przesmaż na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłów skwarki i odłóż.
3. Fasolę zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu.
4. Po pół godzinie dodaj obraną marchew, pietruszkę, por i seler, sól oraz pieprz.
5. Po kolejnej pół godzinie wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki oraz usmażony boczek i gotuj wszystko jeszcze pół godziny.
6. Na koniec, wg uznania, można dodać usunięte wcześniej pokrojone w kostkę warzywa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fasolka po turecku

SKŁADNIKI :
* 2 szklanki ugotowanej fasoli
* 1 cebula
* 2 marchwie
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* sól, pieprz, cukier
* 3 łyżki oleju

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj marchew startą na dużych oczkach i chwilę razem przesmażaj.
3. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Duś razem ok. 20 min.
4. Dołóż fasolę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podgrzej razem.

Smalec wegański

SKŁADNIKI:
* 20 dag suchej białej fasoli
* 2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1 jabłko
* kilka łyżek oleju do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, szczypta mielonego pieprzu, szczypta wędzonej papryki

Wykonanie:
1. Fasolę zalej w garnku wodą i pozostaw na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zlej wodę i zalej fasolę świeżą wodą.
2. Gotuj fasolę do miękkości (powinna się rozgotować).
3. Ugotowaną fasolę odcedź, przełóż do miski i ugnieć widelcem na papkę. Jeśli lubisz miałką konsystencję, możesz użyć blendera.
4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez ok. 10 min, aż się zrumieni.
5. Ząbek czosnku przepuść przez praskę i dodaj do cebuli pod koniec jej smażenia. Dodaj też obrane i utarte na dużych oczkach jabłko. Przesmażaj razem ok. 5 min.
6. Przełóż cebulę z jabłkiem do miseczki z ugniecioną fasolą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj na bułce grahamce z plasterkiem kiszonego ogórka.

Pasztet z białej fasoli

SKŁADNIKI:
* 2 szklanki suchej drobnej białej fasoli
* 2 duże cebule
* 1 jabłko
* 2 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka tymianku
* spora szczypta gałki muszkatołowej
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka musztardy
* 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 100 ml oleju do smażenia

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc.
2. Po tym czasie odcedź, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę pokrój w piórka, jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklij na małym ogniu (jabłka powinny się lekko rozpadać).
4. Ugotowaną fasolę odcedź, przestudź i połącz z podduszoną cebulą i jabłkiem. Zmiksuj ręcznym blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj płatki owsiane, dopraw do smaku. Następnie dodaj ubite jajko i wymieszaj.
5. Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę fasolową. Piecz ok. 40 min w temp. 180oC. W połowie pieczenia można przykryć wierzch foremki folią aluminiową – dzięki temu pasztet nie będzie zbyt spieczony.

2025-01-28 13:49

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przełożona wspólnoty w Emaus: zniszczenia po pożarze są ogromne

2025-05-02 11:35

[ TEMATY ]

Jerozolima

Justyna Galant

Spłonęły nasze ermitaże i budynki gospodarcze. Wciąż nie mamy prądu. Będziemy musieli wymienić większość instalacji elektrycznej oraz wodociągowej. Zniszczenia są ogromne – podkreśliła s. Rebecca Lescole CB przełożona domu Wspólnoty Błogosławieństw w Emaus-Nicopolis leżącego nieopodal Jerozolimy. Pożar określany mianem największego w całej historii Izraela, strawił znaczną część dobytku katolickiej wspólnoty działającej na rzecz pokoju i katolicko-żydowskich relacji.

Pożar, który wybuchł na wzgórzach otaczających Jerozolimę w środę, 30 kwietnia, gasiło ponad 120 zastępów strażaków oraz samoloty i helikoptery straży pożarnej. W akcji ratowniczej spłonęło ponad 2 tys. hektarów. Dogaszanie winnic, pól i lasów trwa już drugą dobę.
CZYTAJ DALEJ

Abp Zieliński podczas ingresu: pozostaję do waszej dyspozycji

2025-05-01 12:58

[ TEMATY ]

Abp Zbigniew Zieliński

PAP/Jakub Kaczmarczyk

Teraz staję tu w Poznaniu i proszę o przyjęcie mnie do swojego grona, a jak powiedziałem w Koszalinie, tak i tu w Poznaniu, rozpoczynając posługę w archidiecezji, powtarzam: «Pozostaję do Waszej dyspozycji». Jak mówi się w moim rodzinnym mieście: Nec temere nec timide - bez zuchwałości, ale i bez lęku - powiedział podczas ingresu do katedry poznańskiej abp Zbigniew Zieliński.

„Staję dziś pośród Was, by z woli Papieża Franciszka podjąć posługę w archidiecezji poznańskiej. Dokonuje się to uroczyście poprzez tą celebrację Mszy świętej i wpisany w nią ingres do tej szacownej bazyliki archikatedralnej - matki kościołów naszej archidiecezji i zarazem najstarszej katedry w Polsce (968) siedziby pierwszego misyjnego biskupa Polski Jordana oraz miejsca pochówku pierwszych władców Polski, Mieszka I i Bolesława Chrobrego” - mówił abp Zieliński.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Mam żal do dziennikarzy, że tak pokazali papieża!

2025-05-02 09:58

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Media dały plamę informując o papieżu Franciszku, o jego życiu i posłudze. Dlatego mamy fałszywy obraz papieża w mediach. Zamiast poznawać i wspominać Franciszka lepiej, trwa już dyskusja o konklawe i kolejnym papieżu.

Ks. Marek otwarcie mówi: „Mam żal do dziennikarzy” – za to, że przedstawiali Ojca Świętego w krzywym zwierciadle. Dzisiaj zapraszam Cię na spotkanie, w którym poznasz prawdziwe historie o papieżu Franciszku – historie, które media przemilczały.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję