Reklama

Z zakonnej kuchni

Sposób na ciasto francuskie

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Na słodko lub słono, na zimno i gorąco. Jakie przekąski przygotować z ciasta francuskiego?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku. (Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe części (przekrój je wzdłuż krótszego boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową i zawiń ciasto w roladę. Pokrój na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce do wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je sezamem, siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC. Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z parówkami

Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.

Z gruszką

Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko

Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min – do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.

Świderki

Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm – i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia ciasta.

Ślimaczki na ostro

Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż plastry szynki, całość posyp cienko serem (zostaw czyste dłuższe krawędzie). Możesz posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180oC. (Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto powinno być lekko zrumienione). Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym bądź czosnkowym.

Miniróżności

Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko

Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo: połówki pomidorków, pieczarek, plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto, kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia ciasta.

2024-12-28 16:58

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wiosenny detoks

Wiosna, to idealny czas na porządki, także w naszym organizmie. Wiele osób w tym okresie decyduje się na jego oczyszczenie.

Każdego dnia spotykamy się z wieloma toksynami, takimi jak metale ciężkie, zanieczyszczenia powietrza, wody, jedzenia. Nadmierna chemizacja środowiska jest wszechobecna, począwszy od nawozów i środków ochrony roślin oraz chemii stosowanej u zwierząt hodowlanych, a skończywszy na chemii w suplementach, lekach, żywności i pakowaniu jej w tworzywa, z których przenikają mikroplastik czy aluminium. Istnieją okresy, w których organizm ma większą ekspozycję na toksyny i utrudnione ich usuwanie, jak ogólnie w czasie zimowym czy po świętach, kiedy objadaliśmy się, zasiadając długo przy stole. Dzieje się tak za sprawą mniejszej ilości spożywanych warzyw, zmniejszonej aktywności fizycznej i podczas spożywania nadmiaru przetworzonych posiłków oraz substancji chemicznych, zawartych np. w wędlinach, czy choćby po źle dobranych lekach. Przy większej kumulacji toksyn w organizmie mogą się pojawić gorsze samopoczucie, bóle różnego pochodzenia, brak energii, opuchnięcia, pogorszenie koncentracji, nerwowość, obniżenie chęci do ruchu, zwiększona ochota na podjadanie, zwłaszcza słodyczy. Objawy te mogą sygnalizować potrzebę przeprowadzenia detoksykacji organizmu.
CZYTAJ DALEJ

Wdzięczna modlitwa za Ojca i Pasterza diecezji

2025-09-20 11:39

[ TEMATY ]

pogrzeb

bp Antoni Dydycz

bp Antoni Pacyfik Dydycz

Diecezja drochiczyńska

„Dziś stoimy przed trumną człowieka wielkiego formatu, formatu na skalę europejską, więcej nawet – na skalę Powszechnego Kościoła” – powiedział abp Józef Michalik podczas Mszy św. żałobnej za śp. bp Antoniego Pacyfika Dydycza OFMCap.

Pierwszy dzień uroczystości pogrzebowych, 19 września 2025 r., rozpoczął się od przeniesienia ciała z Domu Biskupiego do katedry drohiczyńskiej. Wcześniej bp Piotr Sawczuk dokonał obrzędu, który towarzyszy zamknięciu trumny.
CZYTAJ DALEJ

Relikwie św. Carlo Acutisa dotarły do Korei Południowej

2025-09-20 13:31

[ TEMATY ]

św. Carlo Acutis

Joanna Łukaszuk-Ritter

Relikwie św. Karola Acutisa przybyły do Korei Południowej i zostały umieszczone w kaplicy Komitetu Organizacyjnego Światowych Dni Młodzieży w Seulu. Młodzi wierzą, że niedawno kanonizowany nastolatek z Włoch stanie się ich szczególnym patronem i przewodnikiem podczas ŚDM 2027.

W środowy wieczór do kaplicy Komitetu Organizacyjnego ŚDM w Seulu uroczyście wprowadzono relikwie św. Karola Acutisa. Od tej chwili młodzi mogą się modlić i powierzać Panu swoje intencje za wstawiennictwem niedawno kanonizowanego „Bożego influencera”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję