Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Świąteczne ciasteczka

Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kokosanki

SKŁADNIKI :
*5 białek
*szczypta soli
*1 szklanka miałkiego cukru
*1/2 cytryny
*15 dag wiórków kokosowych
*4 łyżki startych biszkoptów
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustaw miskę, wlej białka, wsyp odrobinę soli i ubij pianę.
2. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypuj cukier, a następnie dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Ubijaj, aż piana będzie puszysta i gęsta.
3. Dodaj wiórki kokosowe, biszkopty i cukier wanilinowy. Bardzo starannie wymieszaj.
4. Na natłuszczoną blaszkę wyciskaj szprycą (lub z foliowego woreczka) małe okrągłe ciastka.
5. Piecz w temp. 160oC przez 30 min na jasnozłoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Amoniaczki

SKŁADNIKI :
*2 szklanki mąki
*10 dag masła
*10 dag cukru
*2 jajka
*1 laska wanilii
*1 dag amoniaku (węglan amonu)
*ewentualnie mleko lub śmietana

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj wianuszek, do środka włóż masło, jajka, cukier, utłuczoną lub zmieloną wanilię. Zarób ciasto nożem.
2. Dodaj amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Ciasto zagnieć i wyrób ręką. Jeśli będzie zbyt twarde (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego), dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany.
3. Owiń ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki (dolna część) na całą noc.
4. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, nakłuj widelcem i wykrawaj foremkami drobne ciastka.
5. Układaj ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 170oC. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min).
7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce.

Pyszotki

SKŁADNIKI:
*20 dag cukru pudru
*10 dag masła
*1 jajko
*25 dag mąki orkiszowej
*1 łyżeczka cynamonu
*szczypta mielonego kardamonu
*1 puszka kajmaku
*15 dag orzechów arachidowych

Wykonanie:
1. Cukier puder i masło rozetrzyj na gładką masę, dodaj jajko i wymieszaj.
2. Połącz z mąką orkiszową, dodaj cynamon i szczyptę kardamonu. Ciasto wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj krążki o średnicy 4 cm.
4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220oC przez 10-15 min.
5. Kajmak wyjmij z puszki i lekko podgrzej, wymieszaj z orzechami arachidowymi. Masę wyłóż na ciasteczka. Ciasteczka najlepiej smakują po kilkudniowym przechowywaniu w puszce.

Kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:
*30 dag mąki pszennej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*15 dag masła
*7 dag cukru pudru
*1 jajko

Reklama

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki, cukier puder i zimne jajko. Szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę.
2. Uformuj kulkę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 2 godz.
3. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć, na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj różne kształty ciasteczek.
4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Piecz ok. 13 min w temp. 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasteczka powinny się zrumienić). Piecz partiami.
5. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
• Do zagniatanego ciasta można dodać cukier wanilinowy lub 1/3 łyżeczki ulubionego aromatu, np. migdałowego czy pomarańczowego.
• Jeśli ciasto zrobi się zbyt miękkie, można je ponownie wstawić na chwilę do lodówki.

Pierniczki

SKŁADNIKI:
*20 dag masła
*45 dag miodu
*80 dag mąki pszennej
*15 dag cukru pudru
*2 płaskie łyżeczki sody
*3-4 łyżki przyprawy do piernika
*2 łyżeczki kakao
*2 jajka

Wykonanie:
1. Roztop masło z miodem. Wystudź.
2. Przesianą mąkę wymieszaj na stolnicy z suchymi składnikami.
3. Uformuj kopiec, w środek wybij jajka. Stopniowo mieszaj, powoli dolewając masło z miodem.
4. Kiedy ciasto zrobi się gęste, zacznij wyrabiać rękami, aż stanie się jednolite.
5. Rozwałkuj, wycinaj pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i piecz w temp. 180oC ok. 8 min.

2024-11-26 14:11

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa krem z dyni z indykiem

Składniki: 350 g dyni 150 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oleju rzepakowego 5 łyżek mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli 120 g ugotowanego filetu z indyka
CZYTAJ DALEJ

Przesłanie, które płynie z dzisiejszej Ewangelii mówi, że nie wystarcza sama chęć pomagania

2025-07-10 21:29

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Czytamy następnie, że Samarytanin: „Podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem”. To również ważne przesłanie, które płynie do nas z dzisiejszej Ewangelii. Mówi ono, że nie wystarcza tylko sama chęć pomagania. Ważne jest, aby pomagać mądrze, aby pomoc, którą chcemy nieść, była dostosowana do warunków, sytuacji i potrzeb osoby pokrzywdzonej.

Powstał jakiś uczony w Prawie i wystawiając Jezusa na próbę, zapytał: «Nauczycielu, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» Jezus mu odpowiedział: «Co jest napisane w Prawie? Jak czytasz?» On rzekł: «Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego». Jezus rzekł do niego: «Dobrze odpowiedziałeś. To czyń, a będziesz żył». Lecz on, chcąc się usprawiedliwić, zapytał Jezusa: «A kto jest moim bliźnim?» Jezus, nawiązując do tego, rzekł: «Pewien człowiek schodził z Jeruzalem do Jerycha i wpadł w ręce zbójców. Ci nie tylko go obdarli, lecz jeszcze rany mu zadali i zostawiwszy na pół umarłego, odeszli. Przypadkiem przechodził tą drogą pewien kapłan; zobaczył go i minął. Tak samo lewita, gdy przyszedł na to miejsce i zobaczył go, minął. Pewien zaś Samarytanin, wędrując, przyszedł również na to miejsce. Gdy go zobaczył, wzruszył się głęboko: podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem; potem wsadził go na swoje bydlę, zawiózł do gospody i pielęgnował go. Następnego zaś dnia wyjął dwa denary, dał gospodarzowi i rzekł: „Miej o nim staranie, a jeśli co więcej wydasz, ja oddam tobie, gdy będę wracał”. Kto z tych trzech okazał się według ciebie bliźnim tego, który wpadł w ręce zbójców?» On odpowiedział: «Ten, który mu okazał miłosierdzie». Jezus mu rzekł: «Idź i ty czyń podobnie!»
CZYTAJ DALEJ

Bp Jacek Kiciński CMF: - Módlmy się o kapłanów kochających Boga, Kościół i ludzi

2025-07-12 11:37

ks. Łukasz Romańczuk

Po raz czwarty w Miliczu odbywa się Pielgrzymka Margaretek i Dwunastek. To pielgrzymka osób, które każdego dnia modlą się za kapłanów oraz o wierne i święte powołania do życia kapłańskiego zakonnego i misyjnego.

Pielgrzymka rozpoczęła się od adoracji Najświętszego Sakramentu oraz modlitwy różańcowej prowadzonej przez ks. Waldemara Kocendę, proboszcza parafii Narodzenia NMP w Miękini oraz koordynatora Margaretek w Archidiecezji Wrocławskiej. Z racji deszczowej pogody tym razem pielgrzymi nie zgromadzili się na placu kościelnym i przy ołtarzu polowym, ale w kościele św. Anny. Eucharystii przewodniczył bp Jacek Kiciński CMF, a w słowie wprowadzenia ks. Waldemar Kocenda, witając wszystkich obecnych oracz uczestników pielgrzymki powiedział: Ufamy, że nasza wspólna modlitwa przyczyni się do wielkiego dzieła, które zawiera się w słowach: “Proście Pana żniwa, żeby posłał robotników na swoje żniwo”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję