Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI :
*1,2 kg żeberek wieprzowych
*15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
*sól
marynata:
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka sosu sojowego
*1/3 szklanki powideł śliwkowych
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 szklanka wody lub czerwonego wina

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz i osusz, pokrój na kawałki z dwoma kostkami. Oprósz solą. Odstaw na 30 min.
2. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj nią żeberka.
3. Przełóż żeberka do miski i dołóż śliwki. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub winem.
Piecz ok. 2 godz. w temp. 180oC pod przykryciem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze miodowej

SKŁADNIKI :
*1-1,5 kg żeberek
*4 łyżki płynnego miodu
*2 łyżki musztardy
*3 łyżki oleju
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1/3 szklanki bulionu lub wody
*przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta kminku i rozmarynu

Reklama

Wykonanie:
1. Żeberka pokrój na porcje.
2. Przygotuj marynatę: miód wymieszaj z musztardą, dodaj olej, zioła i wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
3. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem lub wodą. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij przykrywkę. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika.
4. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia, w którym się piekły.
5. Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry (jeśli nie masz w piekarniku funkcji grilla, możesz użyć opcji pieczenia góra-dół) i podpiekaj żeberka ok. 10-15 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*60 dag kapusty kiszonej
*4 łyżki oleju
*1 łyżka suszonego majeranku
*15 dag chudego boczku w plastrach
*1 liść laurowy
*3 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz.
2. Cebulę posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
3. Kapustę opłucz w letniej wodzie i odciśnij. Wymieszaj z cebulą i majerankiem.
4. Na patelnię po smażeniu cebuli wyłóż resztę tłuszczu i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dolej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś ok. 30 min.
5. Boczkiem wyłóż dno i boki formy żaroodpornej i ułóż w niej połowę kapusty. Wyłóż żeberka z sosem i przykryj resztą kapusty.
6. Piecz pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 180oC. Na kilka minut przed końcem danie odkryj, by się przyrumieniło.

Grochówka z wkładką

SKŁADNIKI:
*70 dag żeberek
*50 dag grochu
*ok. 3 l wody
*25 dag kiełbasy
*20 dag boczku
*1 marchewka
*1 pietruszka
*1/2 selera
*3 ziarna ziela angielskiego
*3 liście laurowe
*sól, pieprz
*suszony majeranek
*4 ziemniaki

Wykonanie:
1. Groch namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin.
2. Żeberka podziel na kawałki (niech każdy kawałek zawiera 1 lub 2 podłużne kostki), zalej 3 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli i gotuj na małym ogniu.
3. Po 30 min dodaj obraną pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz odcedzony na sicie groch.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy.
5. Zupę gotuj tak długo, aż groch będzie miękki.
6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posól i ugotuj w osobnym garnku.
7. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przekąski karnawałowe

Szybkie, smaczne i efektowne – takie właśnie powinny być karnawałowe przekąski.

Czas karnawału sprzyja towarzyskim spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół. Miejmy nadzieję, że w tym roku, ograniczonym obostrzeniami, również ich nie zabraknie. Gdy organizujemy takie przyjęcie, często się zastanawiamy, co podać. Niezawodne są zimne przekąski. Nie muszą one być skomplikowane. Ich sekret to dobrej jakości składniki i precyzja wykonania. Podczas przyjęcia sprawdzą się sałatki i odpowiednio podane kanapki.
CZYTAJ DALEJ

Nikt nie jest postawiony poza nawiasem Bożego miłosierdzia

2025-10-30 10:15

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Żeby zobaczyć głębszy sens tego, co mnie spotyka, naprawdę dostrzec ludzi, którzy mnie otaczają, trzeba prosić o pomoc Boga. To właśnie znaczy „spojrzeć w górę”, czyli modlić się. Na modlitwie proszę Boga, aby nauczył mnie właściwie patrzeć na siebie i ludzi, na całe moje życie, i dostrzegać we wszystkim, co mnie spotyka, nawet w trudnościach i lękach, coś szczególnego, co może być dla mnie dobre, co może mnie uczy nić lepszym, bardziej wrażliwym na otoczenie.

Było już około godziny szóstej i mrok ogarnął całą ziemię aż do godziny dziewiątej. Słońce się zaćmiło i zasłona przybytku rozdarła się przez środek. Wtedy Jezus zawołał donośnym głosem: «Ojcze, w Twoje ręce powierzam ducha mojego». Po tych słowach wyzionął ducha. A był tam człowiek dobry i sprawiedliwy, imieniem Józef, członek Rady. On to udał się do Piłata i poprosił o ciało Jezusa. Zdjął je z krzyża, owinął w płótno i złożył w grobie wykutym w skale, w którym nikt jeszcze nie był pochowany. W pierwszy dzień tygodnia niewiasty poszły skoro świt do grobu, niosąc przygotowane wonności. Kamień zastały odsunięty od grobu. A skoro weszły, nie znalazły ciała Pana Jezusa. Gdy wobec tego były bezradne, nagle stanęło przed nimi dwóch mężów w lśniących szatach. Przestraszone, pochyliły twarze ku ziemi, lecz tamci rzekli do nich: «Dlaczego szukacie żyjącego wśród umarłych? Nie ma Go tutaj; zmartwychwstał».
CZYTAJ DALEJ

Wałbrzych. Bp Mendyk poświęcił Kaplicę Dziecka Poczętego

2025-10-30 21:09

[ TEMATY ]

Wałbrzych

bp Marek Mendyk

Szczawno‑Zdrój

ks. Marek Zołoteńki

kaplica dziecka poczętego

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Bp Marek Mendyk podczas poświęcenia Kaplicy Dziecka Poczętego w parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Wałbrzychu-Konradowie

Bp Marek Mendyk podczas poświęcenia Kaplicy Dziecka Poczętego w parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Wałbrzychu-Konradowie

W czasach, gdy wartość życia bywa kwestionowana, w Wałbrzychu-Konradowie poświęcono miejsce, które ma nieustannie przypominać o świętości życia – Kaplicę Dziecka Poczętego, wpisaną w mury powstającego kościoła.

Uroczystość o głębokim duchowym znaczeniu odbyła się 30 października w parafii Matki Bożej Częstochowskiej. W ramach wizytacji kanonicznej bp Marek Mendyk poświęcił dedykowaną kaplicę oraz podpisał akt erekcyjny budowy nowego kościoła i domu parafialnego. Był to dzień modlitwy, wdzięczności i świadectwa wiary, w którym kamień węgielny stał się znakiem nadziei i obrony życia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję