Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI :
*1,2 kg żeberek wieprzowych
*15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
*sól
marynata:
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka sosu sojowego
*1/3 szklanki powideł śliwkowych
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 szklanka wody lub czerwonego wina

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz i osusz, pokrój na kawałki z dwoma kostkami. Oprósz solą. Odstaw na 30 min.
2. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj nią żeberka.
3. Przełóż żeberka do miski i dołóż śliwki. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub winem.
Piecz ok. 2 godz. w temp. 180oC pod przykryciem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze miodowej

SKŁADNIKI :
*1-1,5 kg żeberek
*4 łyżki płynnego miodu
*2 łyżki musztardy
*3 łyżki oleju
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1/3 szklanki bulionu lub wody
*przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta kminku i rozmarynu

Reklama

Wykonanie:
1. Żeberka pokrój na porcje.
2. Przygotuj marynatę: miód wymieszaj z musztardą, dodaj olej, zioła i wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
3. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem lub wodą. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij przykrywkę. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika.
4. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia, w którym się piekły.
5. Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry (jeśli nie masz w piekarniku funkcji grilla, możesz użyć opcji pieczenia góra-dół) i podpiekaj żeberka ok. 10-15 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*60 dag kapusty kiszonej
*4 łyżki oleju
*1 łyżka suszonego majeranku
*15 dag chudego boczku w plastrach
*1 liść laurowy
*3 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz.
2. Cebulę posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
3. Kapustę opłucz w letniej wodzie i odciśnij. Wymieszaj z cebulą i majerankiem.
4. Na patelnię po smażeniu cebuli wyłóż resztę tłuszczu i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dolej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś ok. 30 min.
5. Boczkiem wyłóż dno i boki formy żaroodpornej i ułóż w niej połowę kapusty. Wyłóż żeberka z sosem i przykryj resztą kapusty.
6. Piecz pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 180oC. Na kilka minut przed końcem danie odkryj, by się przyrumieniło.

Grochówka z wkładką

SKŁADNIKI:
*70 dag żeberek
*50 dag grochu
*ok. 3 l wody
*25 dag kiełbasy
*20 dag boczku
*1 marchewka
*1 pietruszka
*1/2 selera
*3 ziarna ziela angielskiego
*3 liście laurowe
*sól, pieprz
*suszony majeranek
*4 ziemniaki

Wykonanie:
1. Groch namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin.
2. Żeberka podziel na kawałki (niech każdy kawałek zawiera 1 lub 2 podłużne kostki), zalej 3 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli i gotuj na małym ogniu.
3. Po 30 min dodaj obraną pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz odcedzony na sicie groch.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy.
5. Zupę gotuj tak długo, aż groch będzie miękki.
6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posól i ugotuj w osobnym garnku.
7. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledziki w pomidorach

Składniki: 1 kg matiasów 2,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu, ziele angielskie, liście laurowe
CZYTAJ DALEJ

Czwarty papież

Niedziela Ogólnopolska 47/2022, str. 18

[ TEMATY ]

św. Klemens I

commons.wikimedia.org

Św. Klemens I

Św. Klemens I

Święty Klemens był trzecim następcą św. Piotra, po Linusie i Anaklecie.

Był synem Faustyna, niewolnikiem pochodzenia żydowskiego. Miał go wyzwolić patrycjusz rzymski Klemens, którego imię przybrał z wdzięczności. Prawdopodobnie został ochrzczony i otrzymał święcenia kapłańskie z rąk Piotra Apostoła, o czym pisał Tertulian. Kierował Kościołem w latach 88-97. Autorem najważniejszego świadectwa o jego życiu jest św. Ireneusz, biskup Lyonu do 202 r. Zaświadcza on, że Klemens „widział Apostołów”, „spotykał ich”, „miał jeszcze w uszach ich przepowiadanie, a przed oczyma ich tradycję”.
CZYTAJ DALEJ

35 lat od Mszy Pojednania - uroczystości wrocławskie

2024-11-23 18:48

ks. Łukasz Romańczuk

Msza święta w kosciele śs. Apostołów Piotra i Pawła we Wrocławiu

Msza święta w kosciele śs. Apostołów Piotra i Pawła we Wrocławiu

12 listopada 1989 roku w Krzyżowej sprawowana była Msza święta w języku polskim i niemieckim. Podczas tej Eucharystii doszło do historycznego gesty, kiedy to Tadeusz Mazowiecki, ówczesny premier Polski oraz Helmut Kohl, ówczesny kanclerz Niemiec przekazali sobie znak pokoju.

Tzw. Msza św. pojednania była inicjatywą m.in. bpa Alfonsa Nossola, ówczesnego biskupa opolskiego. Od tego wydarzenia mija 35 lat, chcąc upamiętnić ten piękny gest, Klub Inteligencji Katolickiej we Wrocławiu zaprosił na Dzień Pamięci i Pojednania. Spotkanie rozpoczęło się od Eucharystii pod przewodnictwem ks. Mariana Kowalskiego, kapelan wrocławskiego KIK-u. Podczas homilii kapłan przywołał konieczność upamiętnienia Mszy pojednania, a także podkreślił ważność działania Fundacji “Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego. Ks. Kowalski nawiązał także do wygłoszonej w 1989 roku homilii bpa Nossola. Biskup opolski mówił wtedy o tym, że prawdziwe przebaczenie może uleczyć zadane przez lata rany, a pojednanie jest możliwe jeśli dokonuje się w prawdzie. Kaznodzieja nawiązał także do wywiadu rzeki z Janem Pawłem II w dziele “Pamięć i Tożsamość”: Historia człowieka rozwija się w wymiarze horyzontalnym w przestrzeni i czasie. Jednak krzyżuje się z nią również wymiar wertykalny. Nie tylko ludzie bowiem piszą historię. Razem z nimi pisze ją także Bóg. Bóg człowiekowi, jego człowieczeństwu dał cały stworzony świat widzialny i równocześnie mu go zadał. Tym samym Bóg zadał człowiekowi konkretną misję: realizować prawdę o sobie samym i o świecie.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję