Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Wzmocnij odporność!

Jesień to czas, kiedy łatwo złapać infekcje. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak się nie dać wirusom?

Niedziela Ogólnopolska 40/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

Jesień

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy można uniknąć wirusa? Nasza odporność może rozpoznać wirusy i nie pozwolić im się rozwinąć. Ewentualnie można przechodzić infekcje łagodnie. Wszystko zależy od odporności, dostępności składników, takich jak cynk, które wpływają na zahamowanie replikacji wirusów, czy też warunków, w jakich będziemy walczyć z infekcjami. Konieczne są rozgrzanie organizmu, odpoczynek i dostarczenie składników pomocnych w walce z wirusami. Jeśli osłabimy organizm chłodem, niezdrowym jedzeniem, utrudnimy możliwości obrony organizmu.

Reklama

Odporność budujemy przez codzienne nawyki i regularne wzmacnianie organizmu. Należy szczególnie dbać o dobrą dietę, zwłaszcza unikać cukru, produktów nadmiernie przetworzonych, a dostarczać witaminy i mikroelementy przez spożywanie codziennie porcji zdrowych warzyw, owoców, pestek i orzechów. Kluczem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli picie minimum 30 ml wody na kilogram masy ciała. W sezonie infekcyjnym należy suplementować przynajmniej witaminę D, a najlepiej z K2, A, E i C oraz w szczególnych przypadkach włączyć produkty wspierające odporność. Należy unikać stresu oraz dbać o prawidłowy sen. Dobrym rozwiązaniem jest rozgrzewające śniadanie, zwłaszcza z użyciem cynamonu, imbiru, kurkumy, choćby owsianka z cynamonem i kurkumą czy granola z przyprawami korzennymi oraz wypicie herbaty z imbirem. Warto postawić na codzienną aktywność fizyczną oraz podstawową higienę, czyli choćby mycie rąk po powrocie do domu, częste wietrzenie pomieszczeń.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

probiotyki, colostrum, laktoferyna, tran, echinacea, imbir, owoc i kwiat bzu czarnego, owoc róży, czarnuszka, aloes, chlorella, pelargonia afrykańska, czystek, acerola, żeń-szeń, tarczyca bajkalska, traganek błoniasty, aronia, rokitnik, kiszonki, propolis i mleczko pszczele, cynk, witaminy C i D.

Produkty wspierające odporność należy dobrać w zależności od obciążeń organizmu, sytuacji oraz własnych preferencji. Przykładowo: jeśli problem dotyczy jelit, stosujemy probiotyki, colostrum, chlorellę. Jeśli są nawroty angin, przyjmujemy propolis czy mleczko pszczele. Jeśli rozwija się infekcja grypopodobna, stosujemy produkty przeciwwirusowe, takie jak: imbir, czosnek, cynk, duże dawki witaminy C. Należy zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego lub innego specjalisty, jeśli często chorujemy, celem wykluczenia poważniejszych przyczyn, jak anemia, borelioza, próchnica zębów czy inne stany zapalne.

– herbatka na odporność do śniadania i łyżka syropu na odporność

– Iskial immuno max z cynkiem lub czosnkiem, ewentualnie dobry tran

– naturalna witamina C, np. z aceroli czy róży

– inne produkty wymienione obok w zależności od odporności i problemów zdrowotnych

Zmieszaj w równych proporcjach owoc czarnego bzu, róży i ziele jeżówki, następnie parz pod przykryciem ok. 15 min. Warto dodać imbir i cynamon, a gdy przestygnie, można doprawić miodem.

Reklama

Grypa i Covid-19 objawiają się katarem, gorączką, osłabieniem, kaszlem, bólami mięśni i głowy. Przy koronawirusach mogą wystąpić duszności czy utrata węchu lub smaku.

Obecnie częściej występuje wariant z objawami jelitowymi, jak biegunki i bóle brzucha. Warto w tych sytuacjach pić herbatę ziołową, najlepiej lipę, owoc bzu czarnego, lukrecję własnoręcznie wykonaną (mieszamy wszystkie składniki i pijemy po łyżce 3 x dziennie) lub gotową herbatę, np. „Kontrola infekcji”. Ważnym elementem jest zwolnienie tempa życia, wygrzanie organizmu i stosowanie witaminy C 3 x dziennie, najlepiej z bioflawonoidami, i syropu na odporność i infekcje.

Syrop na infekcje i odporność:

• 15 dkg korzenia świeżego imbiru

• 2 cytryny

• 3 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli ktoś jest wrażliwy)

• 6 łyżek miodu, najlepiej manuka lub spadziowego

• łyżeczka oliwy

Pierwsze 3 składniki wyciskamy w wyciskarce do wyparzonego słoika szklanego lub ciemnej butelki, potem dodajemy oliwę, miód i trzymamy w lodówce. Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę, dorosłym – łyżkę najlepiej po śniadaniu. Przy infekcji stosujemy co najmniej dwa razy dziennie.

2024-10-01 13:39

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Żyć bez żylaków!

Choroba żylakowa to problem wielu ludzi, niezależnie od płci i wieku. Żylaki grożą nie tylko seniorom, ale i młodym - niedbającym o zdrowy styl życia. Także kobiety w ciąży w większym stopniu narażone są na niewydolność żylną.

Prawidłowe krążenie krwi zależy w dużej mierze od pracy mięśni nóg - naturalnej pompy ludzkiego organizmu. Gdy mięśnie są aktywne, krew sprawnie przepływa przez żyły. Jeśli nie dostarczamy sobie odpowiedniej dawki ruchu, mięśnie nie są w stanie wystarczająco szybko tłoczyć krwi - jej nadmiar cofa się, znajdując ujście w żyłach powierzchniowych. Żyły deformują się - wydłużają i pogrubiają, stając się wyraźnie dostrzegalne na nogach. Tak powstają żylaki.
CZYTAJ DALEJ

Sąd: lekarze skazani w związku ze śmiercią Izabeli z Pszczyny

2025-07-17 12:55

[ TEMATY ]

ciąża

Pszczyna

PAP/Jarek Praszkiewicz

Jeden ze skazanych lekarzy

Jeden ze skazanych lekarzy

Sąd Rejonowy w Pszczynie uznał za winnych trzech lekarzy oskarżonych w związku ze śmiercią ciężarnej Izabeli. Dwóch lekarzy zostało skazanych na bezwzględne więzienie i zakaz wykonywania zawodu na sześć lat, jeden usłyszał wyrok więzienia w zawieszeniu i został zawieszony w zawodzie na cztery lata.

Prokuratura oskarżyła lekarzy: Andrzeja P., Krzysztofa P. i Michała M. o narażenie Izabeli na niebezpieczeństwo, a pierwszego z nich również o nieumyślne spowodowanie jej śmierci. Rodzina zmarłej uważa, że lekarze zbyt długo zwlekali z zakończeniem ciąży, co przyczyniło się do śmierci 30-latki. Izabela zmarła w 2021 r. w pszczyńskim szpitalu wskutek wstrząsu septycznego.
CZYTAJ DALEJ

Niespodziewane odejście. Śp. ks. Janusz Stefanek

2025-07-17 18:09

Paweł Wysoki

Ziemskie życie jest czasem próby przed nadejściem prawdziwego życia i szczęścia – powiedział abp Stanisław Budzik.

Po dwóch latach walki z chorobą nowotworową, Pan Bóg wezwał do wieczności ks. kan. Janusza Stefanka, proboszcza parafii św. Józefa Robotnika w Kraśniku Fabrycznym i dziekana kraśnickiego. Odszedł cicho, w przededniu swoich 61. urodzin, w 35 roku kapłaństwa. Osierocił parafię, którą przez 19 lat prowadził ziemskimi drogami ku niebieskiej ojczyźnie. Spoczął na ukochanej kraśnickiej ziemi, obok swojego poprzednika śp. ks. Jana Strepa. Nikt nie spodziewał się tak szybkiego odejścia. Uroczystości pogrzebowe w dn. 2 i 3 lipca zgromadziły pod przewodnictwem biskupów: Stanisława Budzika, Mieczysława Cisło, Józefa Wróbla i Artura Mizińskiego, setki kapłanów, w tym rodzonego brata ks. Andrzeja Stefanka, a także osoby życia konsekrowanego i rzeszę wiernych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję