Kalarepa faszerowana mięsem mielonym
SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*250 g mieszanego mięsa mielonego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka bulionu
*4 łyżki gęstego soku pomidorowego
*2 łyżki startego żółtego sera
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kalarepki cienko obierz, zetnij wierzchy. Miąższ wydrąż i potnij w kostkę.
2. Korpusy gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Wyjmij na talerz.
3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj miąższ kalarepek, po chwili mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż przez 5 min. Wlej sok pomidorowy i duś kolejne 5 min. Na koniec dopraw do smaku.
4. Farszem wypełnij kalarepki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w 200°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zupa krem z kalarepy
SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 korzeń pietruszki
*4-5 szklanek bulionu
*2 czubate łyżki masła klarowanego
*2 ziarenka ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*5 łyżek śmietany kremówki
*Przyprawy: po pół łyżeczki soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej
Reklama
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną kalarepę, przesmaż.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj sól, pieprz oraz śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
5. Wyjmij ziele i listek. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafior pod beszamelem
SKŁADNIKI:
*1 kalafior średniej wielkości
*1 łyżka masła
*1 łyżka mąki
*1 szklanka mleka
*100 g tartego żółtego sera (może być ementaler)
*sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, uważając, żeby go nie rozgotować (powinien być al dente).
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlewaj po trochu mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos.
3. Gdy sos trochę przestygnie, wymieszaj go z większością sera (trochę sera zostaw do posypania potrawy). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej sos, wyrównaj. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni.
Sałatka w sosie koperkowym
SKŁADNIKI:
*1/2 kalafiora
*4 jajka
*2-3 średnie pomidory
*1 mała puszka kukurydzy
*Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, mały pęczek koperku, sól, pieprz
Reklama
Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 7 min).
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki.
3. Kukurydzę odcedź.
4. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki.
5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na półmisku układaj: różyczki kalafiora, jajka, pomidory i kukurydzę. Polej sosem.
Kalafior w panierce
SKŁADNIKI:
*1 kalafior
*2-3 jaja
*80 g tartego parmezanu
*1 łyżka bułki tartej
*łyżeczka suszonego czosnku
*łyżka słodkiej papryki
*łyżka suszonego oregano
*1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Jajka roztrzep widelcem i wlej do kalafiora, wymieszaj.
2. Do starego parmezanu dodaj bułki tartej suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i wymieszaj.
3. Różyczki kalafiora namoczone w jajku obtaczaj w panierce.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj obok siebie różyczki kalafiora i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 min.
5. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.