Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Czas na rabarbar

Wiosna jest najlepszym momentem, aby czerpać korzyści dla zdrowia, których dostarcza ta roślina.

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 62

[ TEMATY ]

rabarbar

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

WPolsce sezon na rabarbar trwa od kwietnia przez całą wiosnę i lato.

Zalety

Częścią jadalną są ogonki liściowe o czerwonym, różowym lub zielonym zabarwieniu. Sto gramów tego warzywa zawiera zaledwie ok. 15 kcal. W tej samej porcji znajduje się znikoma ilość tłuszczu – 0,1 g oraz 0,5 g białka. Spożycie tej ilości rabarbaru dostarczy 4,6 g węglowodanów, z czego 70% stanowi błonnik pokarmowy. Warzywo to w 90% składa się z wody, co ułatwia zapełnienie żołądka i w połączeniu z niską wartością energetyczną idealnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego rabarbar usprawnia pracę jelit oraz pomaga w usuwaniu zalegających w organizmie toksyn. Czerwona część ogonków liściowych obfituje w witaminę A. Warzywo to dostarcza również witamin: C, E, K, B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego. Ponadto zawiera: magnez, wapń, potas, żelazo oraz śladowe ilości cynku, manganu oraz jodu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Korzenie oraz łodygi rabarbaru są bogate w hydroksystilbeny – związki wykazujące się działaniem antynowotworowym. Zawierają także polifenole, których ilość w ogonkach oraz korzeniach jest zbliżona. W łodygach znajdują się pochodne kwercetyny, która jest dobrym przeciwutleniaczem oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Rabarbar zawiera też antrachinony – substancje wykazujące działanie przeczyszczające oraz przeciwzapalne.

Przeciwwskazania

Rabarbar zawiera kwas szczawiowy. W 100 g produktu znajduje się 570-1900 mg szczawianów, najwięcej w liściach. Nadmierna podaż tych związków może powodować tworzenie się kamieni nerkowych, co zwiększa ryzyko niewydolności nerek. Z uwagi na to rabarbaru powinny unikać osoby z kamicą szczawianową, dną moczanową oraz osteoporozą. Warzywo to nie jest zalecane również dzieciom oraz kobietom w ciąży, gdyż kwas szczawiowy może niekorzystnie działać na kości i zęby. Ze względu na działanie przeczyszczające nie jest też zalecany kobietom karmiącym, gdyż przedostając się do mleka, może powodować biegunki u dziecka. Rabarbar może też podrażniać przewód pokarmowy, dlatego nie jest zalecany osobom z jego schorzeniami.

Jest jednak sposób na obniżenie zawartości szczawianów w rabarbarze: związki te ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze. W tym celu zaleca się spożywanie rabarbaru gotowanego, np. kompotu, lub pieczonego, np. ciasta. Jeśli spożywamy produkty bogate w kwas szczawiowy, warto zwiększyć podaż wapnia, aby zrównoważyć niekorzystne działanie szczawianów.

2024-05-21 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Smakołyki z rabarbarem

Pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Jest pełen witamin i świetnie nadaje się do ciast i deserów.

Wykorzystujemy tylko łodygi. Liście nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają toksyczne substancje.
CZYTAJ DALEJ

1 września – Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Świata Stworzonego

2025-09-01 07:51

[ TEMATY ]

modlitwa

Vatican Media

Ziarna pokoju i nadziei – to temat tegorocznego Światowego Dnia Modlitwy o Ochronę Stworzenia, które rozpoczynają się 1 września. Tegoroczne obchody są inspirowane 1700. rocznicą Soboru Ekumenicznego w Nicei oraz orędziem papieża Leona XIV na ten dzień.

Papież Leon XIV ogłosił dekret o formularzu Mszy o ochronę stworzenia (Missa pro custodia creationis) i sam przewodniczył tej Mszy św. 9 lipca w Castel Gandolfo. Dnia 5 września Leon XIV zainauguruje Borgo Laudato si’ w Castel Gandolfo.
CZYTAJ DALEJ

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa - 7 września

2025-09-02 07:33

[ TEMATY ]

Loretto

Loreto

Magdalena Wojtak

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Figura bł. ks. Ignacego Kłopotowskiego w Loretto

Odpust w sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto koło Wyszkowa (woj. mazowieckie) odbędzie się 7 września. Mszy św. będzie przewodniczył ordynariusz diecezji drohiczyńskiej bp Piotr Sawczuk. Rokrocznie w obchodach bierze udział ok. 12-13 tys. wiernych z kilku diecezji.

Kult Matki Bożej Loretańskiej jest najstarszych kultem maryjnym skupiającym w sobie wszystkie inne. Wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto we Włoszech. Na teren Rzeczpospolitej dotarł w początkach XV wieku, dzięki polskim pątnikom. Przyjął się dzięki staraniem ojców jezuitów, franciszkanów i bernardynów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję