Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Mielone nie tylko w kotletach

Z mielonego mięsa usmażymy nie tylko tradycyjne mielone. Odrobina wyobraźni pozwoli nam wyczarować z niego niecodzienne i bardzo smaczne dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierożki francuskie

SKŁADNIKI :
*gotowe ciasto francuskie
*20 dag mielonej wieprzowiny
*5 dag suszonych grzybów
*2 jajka
*1 cebula
*sól, pieprz
*1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, a gdy zmiękną, zmień wodę; ugotuj grzyby i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oleju.
3. W misce wyrób mięso z jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj przygotowane grzyby i cebulę, wymieszaj.
4. Ciasto rozłóż, wytnij kwadraty, na każdym połóż trochę farszu i zlep w trójkąty.
5. Ułóż na natłuszczonej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bułki z farszem mięsnym

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*1 całe jajko i 3 żółtka
*1 opakowanie drożdży
*2 szklanki mleka
*1 kostka masła
*szczypta soli
Farsz:
*1 kg mięsa mielonego
*40 dkg pieczarek
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*40 dkg żółtego sera
*2 cebule
*pieprz, sól, trochę wegety (przyprawy wg upodobania).

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto zarób jak na drożdżówkę.
2. Mięso przypraw i podsmaż na patelni, pieczarki przypraw i uduś z cebulą, dodaj do mięsa i przestudź. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i starty żółty ser. Z ciasta drożdżowego formuj bułeczki - kawałki ciasta rozpłaszczaj w rękach, nakładaj na nie farsz i brzegi sklejaj do środka; układaj na blaszce sklejeniem w dół i trochę poczekaj, żeby wyrosły. Piecz w piekarniku w 180°C.

Klopsiki w ostrym sosie

SKŁADNIKI:
*35 dag mielonej wołowiny
*4 ząbki czosnku
*12 łyżek oliwy
*3 papryczki chili
*2 kromki pieczywa
*2 łyżki pokrojonych oliwek
*plaster boczku
*1 jajko
*3 papryki
*1 puszka pomidorów
*2 cebule dymki bez szczypioru
*3 dag imbiru
*1 limonka
*sól, tłuszcz

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Połowę podduś na oleju.
2. Do wysokiego naczynia przełóż podduszoną cebulę, dodaj mięso, jedną posiekaną papryczkę chili, pokruszone pieczywo, pokrojony w kostkę boczek, oliwki, sól oraz jajko. Wszystko wymieszaj i wyrób masę, następnie uformuj z niej klopsiki.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smaż klopsiki po 2 min z każdej strony, obracając, aby się usmażyły równomiernie.
4. Papryki oraz pozostałe papryczki chili oczyść z nasion i pokrój, podobnie cebulę i czosnek. Przełóż na patelnię i podduś na oleju. Dodaj pomidory z sokiem, dopraw solą i duś ok. 10 min.
5. Imbir i skórkę z limonki zetrzyj na tarce i dodaj do sosu.
6. Na koniec wrzuć do sosu usmażone klopsiki i podgrzej. Podawaj z uprażoną kaszą gryczaną.

Cannelloni z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
*1 opakowanie suchego makaronu cannelloni (250 g = 24 sztuki)
*750 g mielonej wołowiny (dobrej jakości, np. łopatka wołowa)
*400-500 g pieczarek (białych lub brązowych)
*2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400 g) lub pulpy pomidorowej
*80 g tartego sera (parmezanu lub cheddara)
*300 g tartego sera mozzarella
*1 duża cebula (ok. 250 g)
*4 ząbki czosnku (ok. 20 g)
*3 łyżki oleju do smażenia (lub oliwy)
*przyprawy i zioła: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżka ziół włoskich, 1/3 łyżeczki pieprzu, spora szczypta chili)

Wykonanie:
1. Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej olej do smażenia (lub oliwę). Wyłóż cebulę. Po 3-4 min dodaj obrane i drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
2. Dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy; po mniej więcej 10 min mięso powinno być gotowe, by dodać do niego kolejne składniki.
3. Pieczarki pokrój w kostkę – nie mniejszą niż ok. 5x5 mm – i podsmażaj na łyżce oleju (na osobnej patelni), aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
4. Dodaj pieczarki do mięsa i wymieszaj.
5. Do lekko przestudzonego farszu dodaj starty parmezan lub cheddar.
6. Wymieszaj farsz i ostrożnie nafaszeruj nim suche rurki cannelloni. Dokładnie wypełnione rurki układaj obok siebie w naczyniu wysmarowany odrobiną oliwy lub innego oleju do smażenia.
7. Na rurki wyłóż pokrojone drobno pomidory z puszek lub tyle samo gęstej pulpy pomidorowej. Całość posyp obficie startym serem mozzarella.
8. Tak przygotowane naczynie z makaronem przykryj szczelnie folią aluminiową (lub włóż makaron do naczynia żaroodpornego z pokrywą) i umieść na środkowej lub nieco niższej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja grzania góra/dół) lub 165°C z funkcją termoobiegu. Po mniej więcej 30 min. pieczenia zdejmij folię i poczekaj jeszcze ok. 5 min, aż ser ładnie się zrumieni.

2024-03-28 13:51

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: ciało papieża Franciszka przeniesiono do bazyliki watykańskiej

2025-04-23 10:54

[ TEMATY ]

Watykan

śmierć Franciszka

Włodzimierz Rędzioch

Kardynał kamerling Świętego Kościoła Rzymskiego, Kevin Joseph Farrell przewodniczył w środę 23 kwietnia uroczystemu przeniesieniu ciała zmarłego 21 kwietnia papieża Franciszka z kaplicy Domu Świętej Marty do bazyliki watykańskiej. Od tej pory, aż do pogrzebu w sobotę, 26 kwietnia, hołd zmarłemu papieżowi mogą składać wierni przybywający z całego świata do Rzymu.

Kardynałowie zgromadzali się w kaplicy Domu Świętej Marty, trwając w cichej modlitwie. Towarzyszyli im franciszkanie konwentualni - penitencjarze bazyliki watykańskiej. Następnie kardynał kamerling, Kevin Farrell po pozdrowieniu zgromadzonych powiedział: „Najmilsi bracia i siostry, z wielkim wzruszeniem towarzyszymy doczesnym szczątkom naszego papieża Franciszka w drodze do bazyliki watykańskiej, gdzie często pełnił swoją posługę biskupa Kościoła, który jest w Rzymie i pasterza Kościoła powszechnego. Opuszczając ten dom dziękujmy Panu za niezliczone dary, którymi za pośrednictwem swego sługi, papieża Franciszka obdarzył lud chrześcijański i módlmy się, aby będąc miłosiernym i łaskawym udzielił jemu wiecznego mieszkania w królestwie niebieskim oraz pocieszył niebańską nadzieją rodzinę papieską, Kościół w Rzymie i wiernych na całym świecie. Łaskawie spojrzyj Panie na życie i dzieło Twego sługi a naszego papieża Franciszka. Przyjmij go w domu wiecznego światła i pokoju, i daj Twoim wiernym iść drogami przez niego wytyczonymi oraz świadczyć Ewangelię Twego Syna. Który żyje i króluje na wieki wieków. Amen”.
CZYTAJ DALEJ

Lista kardynałów uprawnionych do udziału w konklawe

2025-04-21 14:43

[ TEMATY ]

konklawe

Grzegorz Gałązka

Po śmierci Franciszka jego następcę wybierze zgromadzenie kardynałów, zwane konklawe, choć w tej chwili nie wiadomo, jak to będzie wyglądało w praktyce, gdyż liczba uprawnionych do tego purpuratów wynosi obecnie 135, podczas gdy - zgodnie z obowiązującymi przepisami - nie może ona przekraczać 120. Być może nastąpi doraźna lub trwała zmiana tego ustawodawstwa, ale na razie sytuacja jest nietypowa.

Oto bieżący alfabetyczny wykaz kardynałów elektorów, czyli poniżej 80. roku życia:
CZYTAJ DALEJ

Watykan: ośmiu Polaków będzie obecnych przy pochowaniu papieża

2025-04-23 19:06

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Dwóch polskich kardynałów kurialnych, dwóch członków kapituły bazyliki Santa Maria Maggiore i czterech dominikanów - penitencjarzy mniejszych w tej bazylice ma prawo udziału w pochowaniu 26 kwietnia papieża Franciszka do grobu w Bazylice Papieskiej Matki Bożej Większej - wynika z komunikatu Urzędu Papieskich Celebracji Liturgicznych.

Podziel się cytatem Uroczystości będzie przewodniczył Kamerling Świętego Kościoła Rzymskiego, kard. Kevin Joseph Farrell.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję