Jest wykorzystywana jako składnik wielu produktów zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, używana do produkcji dżemów, przetworów, marynat czy pieczenia ciast. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 90% składa się z wody, dlatego ma dość niską wartość energetyczną, jest też produktem niskowęglowodanowym, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie ubogoenergetycznej. Spożywana w rozsądnych ilościach w połączeniu z produktem białkowym lub tłuszczowym będzie miała niski ładunek glikemiczny. Dynię można również polecić osobom na diecie lekkostrawnej.
Wartości odżywcze
100 g miąższu dostarcza ok. 26 kcal, 278 mg potasu, który m.in. pomaga kontrolować skurcze mięśni oraz wpływa na regularne bicie serca. Dynia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin E, C oraz karotenoidów, głównie beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Chiroinozytol – składnik zawarty w dyni figolistnej – bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny, przez co może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Badania, które zostały przeprowadzone z udziałem pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II, potwierdzają hipoglikemiczne działanie dyni. Badani spożyli 4 ml/kg masy ciała ekstraktu z dyni i zauważono u nich spadek poziomu glukozy we krwi o ponad 66 mg po 5 godz. Nie jest wykluczone, że wyciąg z dyni w przyszłości będzie lekiem dla osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zawarta w dyni kukurbitacyna działa porażająco na układ nerwowy pasożytów, może więc zwalczać choroby pasożytnicze.
W Austrii, na Węgrzech, w Chinach, Hiszpanii, Słowenii oraz innych krajach Europy dynię stosuje się jako lek. Wykorzystywana jest w tej formie z uwagi na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwwirusowe.
Podsumowanie
Ze względu na wiele właściwości oraz zawartość składników odżywczych warto włączyć dynię w sezonie jesiennym do swojego jadłospisu. Dynia idealnie komponuje się z ostrymi korzennymi przyprawami, które również są atrybutem jesieni.
Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.
Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.
27 września br. obchodzimy wspomnienie św. Wincentego á Paulo. Urodził się on 24 kwietnia 1581 r. w wiosce Pouy, w południowej Francji. Pochodził z rodziny wieśniaczej i miał czworo rodzeństwa. Dopiero
w 12. roku życia poszedł do szkoły. Mimo, że wcześniej zajmował się tylko wypasaniem owiec z nauką radził sobie bardzo dobrze i po szkole wstąpił do seminarium duchownego. W wieku 15 lat otrzymuje niższe
święcenia i dostaje się na uniwersytet w Saragossie w Hiszpanii. Święcenia kapłańskie przyjmuje w 1600 r., miał wówczas zaledwie 19 lat. Kontynuował studia w Tuluzie, Rzymie i Paryżu, kształcąc się
w dziedzinie prawa kanonicznego. Dobrze zapowiadająca się kariera młodego, zdolnego kapłana zmienia się w los niewolnika. W czasie podróży z Marsylii do Narbonne przez Morze Śródziemne został wraz z całą
załogą napadnięty przez tureckich piratów i przywieziony do Tunisu jako niewolnik. W ciągu dwóch lat niewoli miał czterech panów, ostatniego zdołał nawrócić. Obaj uciekli do Europy i zamieszkali w Rzymie.
Już wkrótce stał się wysłannikiem papieża Pawła V i trafił na dwór francuski, gdzie za sprawą królowej Katarzyny de Medicis przejął opiekę nad Szpitalem Miłosierdzia.
Na własne życzenie objął probostwo w miasteczku Chatillon-les-Dombes, gdzie zetknął się ze starcami, inwalidami wojennymi, chorymi i ubogimi. Aby im jak najlepiej służyć, powołał „Bractwo Miłosierdzia”,
a dla kobiet bractwo „Służebnic Ubogich”. W 1619 r. św. Wincenty otrzymał dekret mianujący go generalnym kapelanem wszystkich galer królewskich. Święty przeprowadzał wśród galerników
misje i dbał o poprawę warunków życia. W 1625 r. powołał „Kongregację Misyjną” zrzeszającą kapłanów. Papież Urban VIII zatwierdził nowe zgromadzenie w 1639 r. Nowa rodzina zakonna
zaczęła rozrastać się i objęła swoją opieką szpital dla trędowatych opactwa Saint-Lazare. Celem zgromadzenia, które dziś nosi nazwę Zgromadzenia Księży Misjonarzy Świętego Wincentego á Paulo jest głoszenie
Ewangelii ubogim.
W 1638 r. wraz ze św. Ludwiką de Marillac św. Wincenty założył żeńską rodzinę zakonną znaną dziś pod nazwą Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia (szarytki), której charyzmatem była praca z ubogimi
i chorymi w szpitalach i przytułkach.
Święty zmarł w domu zakonnym św. Łazarza w Paryżu 27 września 1660 r. W roku 1729 papież Benedykt XIII wyniósł Wincentego do chwały błogosławionych, a papież Klemens XII kanonizował go w roku
1737. Papież Leon XIII ogłosił św. Wincentego á Paulo patronem wszystkich dzieł miłosierdzia. Do Polski sprowadziła misjonarzy w 1651 r. jeszcze za życia Świętego królowa Maria Ludwika, żona króla
Jana II Kazimierza.
W Polsce prowadzili 40 parafii. W naszej diecezji ze Zgromadzenia Księży Misjonarzy św. Wincentego á Paulo (CM) pochodzi bp Paweł Socha, a misjonarze św. Wincentego pracują w Wyższym Seminarium Duchownym
w Paradyżu, Gozdnicy, Iłowej, Przewozie, Skwierzynie, Słubicach, Trzcielu i Wymiarkach. Siostry Szarytki mają swoje domy w Gorzowie Wielkopolskim, Skwierzynie i Słubicach.
Abp Wacław Depo został przyjęty przez papieża Leona XIV na audiencji w sobotę 27 września 2025.
Arcybiskup jest na czele grupy pielgrzymkowej archidiecezji częstochowskiej, która pielgrzymuje do Rzymu z racji 100-lecia erygowania archidiecezji częstochowskiej oraz Roku Jubileuszowego. Abp Depo wręczył Ojcu Świętemu Leonowi XIV wyjątkowy dar - obraz Matki Bożej Częstochowskiej Królowej Polski.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.