Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Dietoterapia jelit

Bardzo ważne jest, aby osoba zmagająca się z zespołem jelita drażliwego zmieniła swoje nawyki żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 43/2023, str. 52

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego charakteryzująca się bólami brzucha, które są spowodowane brakiem lub zmianą rytmu wypróżnień. Literatura wskazuje, że IBS jest chorobą wieloczynnikową. Do jednych z czynników można zaliczyć te środowiskowe, które odpowiadają za prawidłowe nawyki żywieniowe. Bardzo ważne są przede wszystkim regularne spożywanie posiłków oraz indywidualny dobór wielkości porcji.

Nawodnienie

Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – głównie wodą mineralną, ograniczeniu spożycia kawy lub herbaty do trzech filiżanek dziennie, a także o wyeliminowaniu napoi gazowanych i słodzonych oraz alkoholu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Błonnik

Należy ograniczyć spożycie otrębów, zbóż na bazie otrębów i mąki razowej. Produkty te zawierają błonnik nierozpuszczalny, który może nasilać objawy. Należy również ograniczyć spożycie świeżych owoców do ok. 240 g na dzień.

Dieta Low FODMAP

Uważa się, że dieta, która przynosi najlepsze efekty w IBS, to dieta Low FODMAP. Jest to dieta nisko-: fermentowalna, oligosacharydowa, disacharydowa, monosacharydowa oraz poliolowa. Polega na ograniczeniu produktów zawierających wysoki poziom FODMAP. Są to węglowodany, które nie są trawione przez organizm. U osoby zmagającej się z IBS węglowodany te nie są wystarczająco absorbowane z jelita cienkiego, co prowadzi do zwiększonej sekrecji wody i nasilenia fermentacji bakteryjnej. Wynikiem tego jest zwiększona produkcja gazów, a w szczególności wodoru, metanu i dwutlenku węgla. Produkty o wysokiej zawartości FODMAP to: owoce, warzywa, miód, słodziki, zboża, rośliny strączkowe oraz mleko i jego przetwory. Dieta ta składa się z trzech etapów: fazy ograniczenia (trwa 4-8 tygodni), fazy ponownego wprowadzenia i prowokacji (6-10 tygodni) oraz fazy personalizacji, która polega na ponownym wprowadzaniu produktów. Dieta ta w pełnym wymiarze powinna być stosowana wyłącznie przez 3 miesiące, gdyż może się przyczyniać do powstawania niedoborów pokarmowych.

Inne diety

Obok diety Low FODMAP w zmniejszaniu dolegliwości związanych z IBS wykorzystywane są inne diety, np. bezglutenowa – polega na eliminacji produktów zawierających gluten. Do nich należą: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz. Dozwolone są: kukurydza, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, amarantus, jaja, owoce, warzywa, mięso; dieta bezlaktozowa polega na eliminacji produktów zawierających laktozę. Są nimi przede wszystkim: mleko, jogurty, sery, czekolada, śmietana, lody czy masło.

2023-10-17 13:38

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sposoby na wzmocnienie

Niedziela Ogólnopolska 9/2021, str. 56

[ TEMATY ]

zdrowie

dieta

zdjęcie z teledysku "Jesteś piękna", Freedom is Near collective

Uzdrowienie jest możliwe - z Chrystusem

Uzdrowienie jest możliwe - z Chrystusem

W czasie oraz po przebytej infekcji wirusowej organizm jest mocno osłabiony. Nasz układ odpornościowy wykonał olbrzymią pracę w zwalczeniu intruza, dlatego teraz należy mu się rekonwalescencja.

Na początku może nas zaniepokoić przebieg choroby, bezsilność, podwyższona temperatura oraz inne objawy. Ważną kwestią jest obserwacja własnego organizmu po przejściu choroby, kontrolne badania wielonarządowe oraz wewnętrzne wzmocnienie odporności przez odpowiednie odżywianie, suplementację witamin i minerałów oraz stosowanie ziół. Odpowiednia ilość snu, ruch oraz wartościowa dieta wzmocnią nasz organizm.
CZYTAJ DALEJ

W dzisiejszej Ewangelii mamy dwie różne sceny

2025-04-24 08:39

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

commons.wikimedia.org

W dzisiejszej Ewangelii mamy dwie różne sceny. Pierwsza z nich ukazuje Chrystusa, który udziela apostołom daru Ducha Świętego i wraz z nim władzę odpuszczania grzechów. Mówi im: Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane. Druga z kolei scena koncentruje się na niedowiarstwie Tomasza, jednego z apostołów.

Wieczorem w dniu zmartwychwstania, tam gdzie przebywali uczniowie, choć drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: «Pokój wam!» A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie, ujrzawszy Pana. A Jezus znowu rzekł do nich: «Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam». Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane». Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: «Widzieliśmy Pana!» Ale on rzekł do nich: «Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i ręki mojej nie włożę w bok Jego, nie uwierzę». A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz domu i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł, choć drzwi były zamknięte, stanął pośrodku i rzekł: «Pokój wam!» Następnie rzekł do Tomasza: «Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż w mój bok, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym». Tomasz w odpowiedzi rzekł do Niego: «Pan mój i Bóg mój!» Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, że Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli». I wiele innych znaków, których nie zapisano w tej księdze, uczynił Jezus wobec uczniów. Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc, mieli życie w imię Jego.
CZYTAJ DALEJ

Małopolskie: W Ludźmierzu zainaugurowano sezon pasterski; bacowie wyruszają na hale

2025-04-27 18:50

[ TEMATY ]

Ludźmierz

PAP/Grzegorz Momot

W Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu symbolicznie rozpoczęto w niedzielę tegoroczny sezon pasterski. Bacowie i juhasi poświęcili swoje stada, prosząc o Boże błogosławieństwo na nowy sezon wypasu. W najbliższych dniach ze swoimi stadami wyruszą na górskie hale.

Rozpoczęcie sezonu to także początek tradycyjnej produkcji owczych serów: oscypka, bundzu, bryndzy oraz napoju ze zsiadłego owczego mleka – tzw. zyntycy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję