Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoprofilaktyka osób starszych

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię wówczas maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 29/2023, str. 44

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szczególnie ważne u osób starszych jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Odpowiednie spożycie wody

Wraz z wiekiem zmniejsza się wrażliwość ośrodka pragnienia oraz pogarsza się funkcja cewek nerkowych w zakresie reagowania na zmiany stanu nawodnienia. Zmniejsza się więc zdolność odczuwania pragnienia, a tym samym zwiększa ryzyko odwodnienia organizmu. Według Instytutu Żywności i Żywienia, wystarczające spożycie wody dla kobiet to 2 l, a dla mężczyzn – 2,5 l dziennie. Zakładając, że pewną część zapotrzebowania na wodę pokryje np. spożycie warzyw i owoców, należy prowadzić edukację profilaktyki odwodnienia i zachęcać osoby starsze do wypijania przynajmniej 1,5 l płynów dziennie. Poleca się niegazowane wody źródlane i mineralne, kompoty lub soki owocowe oraz słabe napary z herbaty czy ziół. Ze względu na fakt, że warzywa zawierają nawet 95 g wody na 100 g produktu, a owoce – 87 g wody na 100 g produktu, warto również pamiętać o ich spożywaniu. Aby ułatwić picie odpowiedniej ilości płynów, powinny one być dostępne w zasięgu wzroku oraz, jeśli to możliwe, zawsze zabierane ze sobą podczas wyjść z domu. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że znaczące straty wody w organizmie mogą powodować napoje alkoholowe lub duże ilości wypijanej kawy (choć tu badania nie są jednoznaczne).

Odpowiednia podaż białka

Szczególnie ważnym składnikiem diety osób starszych jest odpowiednie spożycie białka. Wraz z wiekiem w organizmie osób starszych zmniejsza się poziom masy mięśniowej często też obniżeniu ulega siła mięśniowa, co może sprzyjać zwiększeniu ryzyka niesprawności fizycznej. Trzeba się starać zapobiegać temu procesowi, bardzo ważne jest więc spożywanie optymalnej ilości białka w codziennej diecie. Dla osób w wieku 65+ zaleca się 1-1,2 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 60-72 g białka na dobę), a dla osób przewlekle chorych – nawet 1,2 do 1,5 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 72-90 g białka na dobę). Wyjątek stanowią chorzy na niewydolność nerek, u których konieczne jest zmniejszenie spożycia białka. U osób z chorobą Parkinsona zaleca się ograniczenie spożycia białka do 0,8 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna ograniczyć spożywanie białka do ok. 48 g na dobę). U chorych spożycie wyższej ilości białka może się przyczynić do zmniejszonego działania lewodopy, czyli podstawowego leku stosowanego w przypadku występowania choroby Parkinsona.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-11 14:12

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoprofilaktyka osób starszych (2)

Niedziela Ogólnopolska 30/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

W starszym wieku tworzenie białek mięśniowych jest mniej efektywne. Aby u osób 65+ zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych), należy odpowiednio zaplanować posiłki. Dzienną dawkę białka warto rozdzielić na trzy posiłki (śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli więc osoba z masą ciała 60 kg powinna spożyć 60-72 g białka na dobę, to jeden jej posiłek powinien zawierać 20-24 g białka. Duże znaczenie ma również źródło pochodzenia białka. Lepiej wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Zawierają znaczne ilości leucyny, która może zmniejszać spadek masy mięśniowej u osób starszych. Najlepszymi jej źródłami są np. stek wołowy lub mięso z kurczaka, indyka, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk i łosoś. Należy pamiętać o ograniczaniu czerwonego mięsa w diecie. Już 100 g ww. produktów zawiera potrzebną na porcję ilość leucyny. Inne źródła pełnowartościowego białka to przetwory mleczne, chude lub półtłuste, oraz jaja.
CZYTAJ DALEJ

Wspomożycielka

Niedziela Ogólnopolska 20/2019, str. 30-31

Archiwum Instytutu Prymasa Wyszyńskiego

Najświętszej Maryi Pannie Wspomożycielce Wiernych uroczyście oddajemy cześć 24 maja.
CZYTAJ DALEJ

Bp Krzysztof Włodarczyk: cieszymy się, że mamy bł. ks. Stanisława Streicha

2025-05-24 19:58

[ TEMATY ]

Bp Krzysztof Włodarczyk

Diecezja bydgoska

bł. ks. Stanisław Streich

Archidiecezja Poznańska

bł. ks. Stanisław Streich

bł. ks. Stanisław Streich

„Cieszymy się, że mamy bł. ks. Stanisława Streicha” - powiedział bp Krzysztof Włodarczyk, który uczestniczył w uroczystościach beatyfikacyjnych w Poznaniu.

Biskup bydgoski podkreślił, że jest to niezwykłe wydarzenie nie tylko dla diecezji bydgoskiej, ale całego Kościoła w Polsce. - W Bydgoszczy możemy doświadczyć jego śladów. W naszym mieście się urodził, w parafii farnej przyjął sakrament chrztu, a w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa przeżył Mszę św. prymicyjną - powiedział.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję