Reklama

Z zakonnej kuchni

Beza z porzeczkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
6 białek jaj
30 dag cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
szczypta soli
DODATKOWO:
200 g serka mascarpone
200 g czerwonej porzeczki

WYKONANIE:
Do wysokiego naczynia wlej białka, dodaj szczyptę soli i zmiksuj wszystko do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodawaj cukier, miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Do piany z białek dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i ponownie zmiksuj. Dużą tortownicę (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę białkową wlej na papier, uformuj okrąg; sprawnymi ruchami szpatułki podciągaj masę do góry, by tworzyć torcik. Uformowaną masę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 5 min. Po tym czasie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez ok. 1,5 godz. Bezę ostudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem na wierzchu bezy ułóż ubity serek mascarpone i porzeczki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-07-19 14:01

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pianka z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI:
30 dag czerwonej porzeczki
2 białka jaj
10 dag cukru

CZYTAJ DALEJ

Zaproszenie dla mnie: Bierz i jedz, pij, abyś żył

2024-03-28 06:16

[ TEMATY ]

Wielki Post

rozważania

rozważanie

Adobe.Stock.pl

W czasie Wielkiego Postu warto zatroszczyć się o szczególny czas z Panem Bogiem. Rozważania, które proponujemy na ten okres pomogą Ci znaleźć chwilę na refleksję w codziennym zabieganiu. To doskonała inspiracja i pomoc w przeżywaniu szczególnego czasu przechodzenia razem z Chrystusem ze śmierci do życia.

Jezus spożywa ze swoimi uczniami ostatnią wieczerzę. Wie, że to, co teraz im mówi, za chwilę stanie się rzeczywistością – Jego Ciało zostanie wydane i Krew przelana w piątek, w czasie zabijania w świątyni baranków paschalnych. Wypowiada słowa, które odtąd będą powtarzane w czasie każdej Mszy św.: „Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało Moje… bierzcie i pijcie, to jest Moja Krew”. „Ile razy bowiem będziecie jeść ten chleb i pić z tego kielicha, będziecie ogłaszać śmierć Pana, aż przyjdzie” (1 Kor 11, 26), dodaje św. Paweł Apostoł. Mogę te słowa przyjąć jako zaproszenie dla mnie: Bierz i jedz, pij, abyś żył. „Jeśli nie będziecie spożywali ciała Syna Człowieczego i pili Jego krwi, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje ciało i pije moją krew, ma życie wieczne, a Ja wskrzeszę go w dniu ostatecznym” (J 6, 53n). Takie to proste i takie trudne jednocześnie… Tajemnica Bożej miłości.

CZYTAJ DALEJ

Ostatnia Wieczerza ucztą Miłości

2024-03-28 20:38

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W wielkoczwartkowy wieczór w kościołach diecezji sprawowana była Msza Święta Wieczerzy Pańskiej, która rozpoczęła obchody Triduum Paschalnego, w trakcie którego wspominamy mękę, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa.

W bazylice katedralnej w Sandomierzu uroczystej liturgii przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz. Eucharystię koncelebrowali księża z parafii katedralnej oraz Kurii Diecezjalnej. W modlitwie uczestniczyli seminarzyści, siostry zakonne oraz mieszkańcy Sandomierza. Liturgię swoim śpiewem uświetniły chór katedralny i schola parafialna.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję