Reklama

Z zakonnej kuchni

Czekoladowo-jaglany mazurek na spodzie z orzechów

Niedziela Ogólnopolska 15/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
spód orzechowy
125 g orzechów włoskich
75 g migdałów
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżki miodu
masa czekoladowa
200 ml mleka roślinnego
200 ml mleka kokosowego
15 daktyli
75 g gorzkiej czekolady
50 g (suchej) kaszy jaglanej
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
polewa i dodatki
50 g gorzkiej czekolady
25 ml mleka roślinnego
2 łyżki miodu
garść uprażonych na patelni płatków migdałowych
skórka otarta z połowy pomarańczy

WYKONANIE:
Przygotuj foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze, dodaj olej, miód i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do blaszki i rozprowadź po jej całej powierzchni. Wyrównaj, dociśnij i odłóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. Do garnka wlej oba rodzaje mleka, dodaj daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę przepłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody i dodaj do wrzącego mleka. Gotuj 10-12 min, od czasu do czasu mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów wymieszaj. Masę zblenduj na jednolity krem i przestudź. Gdy będzie chłodna, wyłóż ją na spód i z powrotem włóż ciasto do lodówki. Przygotuj kąpiel wodną: włóż miskę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Do roztopionej czekolady dodaj mleko i miód. Taką polewę wylej na schłodzone ciasto i wyrównaj. Ozdób wierzchnią warstwę migdałami i pomarańczą (można ozdobić mazurek, formując z migdałów bazie). Gotowe ciasto włóż jeszcze do lodówki na całą noc.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-04-05 13:22

Oceń: +3 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lazanie z mięsem mielonym

SKŁADNIKI: opakowanie makaronu lasagne 300 g tartego sera mozzarella masło do wysmarowania naczynia SOS MIĘSNO-POMIDOROWY: 1 cebula 800 g mielonej łopatki 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów sól, pieprz zioła: oregano, bazylia, majeranek olej SOS BESZAMELOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej pieprz, sól
CZYTAJ DALEJ

NA ŻYWO: Inauguracja pontyfikatu papieża Leona XIV

18 maja na placu św. Piotra w Watykanie o godz. 10:00 rozpocznie się Msza św. inaugurująca pontyfikat 267. Biskupa Rzymu i Głowy Kościoła Katolickiego. Godzinę przed tym papież objedzie w otwartym samochodzie plac św. Piotra, aby pozdrowić zgromadzonych wiernych. Zapraszamy do oglądania transmisji na żywo z Watykanu.

CZYTAJ DALEJ

Leon XIV przyjął paliusz oraz Pierścień Rybaka

Podczas liturgii inaugruacji pontyfikatu Ojciec Święty Leon XIV przyjął paliusz i Pierścień Rybaka – insygnia posługi piotrowej Biskupa Rymu.

Paliusz Ojcu Świętemu nałoży kardynał Mario Zenari (ze stanu diakonów, Włochy), nuncjusz apostolski w Syrii. Kardynał Fridolin Ambongo Besungu (ze stanu prezbiterów, Demokratyczna Republika Konga) wezwał w specjalnej modlitwie obecności i pomocy Pana dla Następcy Piotra. Kardynał Luis Tagle (ze stanu biskupów, Filipiny) przekazał papieżowi Pierścień Rybaka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję