Reklama

Z zakonnej kuchni

Obiad bez mięsa

Dania bezmięsne są dedykowane nie tylko wegetarianom. Smaczne jedzenie bez mięsa nada się na każdą okazję. Zwłaszcza w czasie Wielkiego Postu warto się pokusić o przygotowanie bezmięsnych potraw. Pozwoli to zregenerować nasz organizm, ale także będzie doskonałą okazją, by poznać nowe smaki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lazanie ze szpinakiem

Składniki:
opakowanie makaronu lazanie
pęczek świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
3 ząbki czosnku
opakowanie sera typu feta
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
sól, szczypta mielonego pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej
20 dag żółtego sera

Wykonanie:
Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Wsyp mąkę i wymieszaj – dosłownie chwilkę, aby mąka się nie przyrumieniła – po czym wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć płaty makaronu, gotuj 1 min i wyjmij. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj warstwami: płaty makaronu, masę szpinakowo-serową, makaron, sos beszamelowy – i tak do wyczerpania zapasów. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fiszburgery

Składniki:
kotlety rybne: 3 filety z ryby (dorsz, miruna lub mintaj)
1 marchewka
natka pietruszki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy
olej do smażenia
sos:
1/4 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
dodatkowo:
4 bułki z ziarnami
kilka liści sałaty lodowej i rukoli
3 pomidory
1 czerwona cebula

Wykonanie:
Filety przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj marchewkę startą na małych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Z masy uformuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor. Cebulę i ogórka drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj. Bułki przekrój, posmaruj sosem. Na każdej połówce ułóż sałatę, kotlet, pomidor i pokrojoną cebulę. Przykryj drugą połówką. Burgery podawaj ciepłe

2022-03-08 13:41

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bardzo dobra sałatka

Sałatkę do drugiego dania lub na kolację proponuje o. Jan, kapucyn, proboszcz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa. Bardzo wielu czcicieli Matki Bożej Fatimskiej i św. Ojca Pio przyjeżdża na uroczystości do Terliczki. Staraniem o. Jana dla pielgrzymów zawsze przygotowywane są smaczne posiłki.

1 słoik selera konserwowego 4 jajka 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 20 dkg szynki 1 por duży słoik majonezu
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: radość owocem cierpliwej wiary

2025-09-17 10:39

[ TEMATY ]

audiencja ogólna

Leon XIV

Vatican Media

Audiencja ogólna

Audiencja ogólna

„Prawdziwa radość rodzi się z oczekiwania wypełnionego obecnością, z cierpliwej wiary, z nadziei, że to, co zostało przeżyte w miłości, z pewnością zmartwychwstanie do życia wiecznego” - zapewnił Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej. W swojej katechezie poruszył tajemnicę Wielkiej Soboty, spoczynku Jezusa w grobie. W dzisiejsze wspomnienie liturgiczne św. Roberta Bellarmina wierni składali Leonowi XIV życzenia imieninowe.

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Z troski o Kościół i zbawienie ludzi

2025-09-17 14:40

Biuro Prasowe AK

- Kościół czerpie swoją świeżość, nieustanną młodość swego języka z ciągłej rozmowy z obecnym w Biblii Słowem Bożym – mówił abp Marek Jędraszewski.

Metropolita krakowski przewodniczył Mszy św. w kaplicy klasztornej Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach sprawowanej podczas 62. Sympozjum Stowarzyszenia Biblistów Polskich we wtorek 16 września
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję