Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wigilijna kapusta z grochem

SKŁADNIKI:
700 g kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego)
2 łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Groch zalej wodą, tak aby pokrywała go kilka cm ponad poziom.
Odstaw na całą noc, by się namoczył. Po tym czasie odlej wodę i nalej świeżej. Dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez 40-50 min, aż będzie miękki. Odcedź po ugotowaniu i odstaw na bok. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij z jej nadmiaru i drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj ok. godziny. Po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz, drobno pokrój, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:
500 g białej mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka lub mleka roślinnego
2 jajka
50 g masła
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g gotowej masy makowej z puszki
lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 1 łyżką podgrzanego soku z cytryny

Reklama

WYKONANIE:
Do sporej miski wsyp mąkę, zrób dołek i do środka włóż pokruszone drożdże; posyp je cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko; zmieszaj je z drożdżami i połącz z niewielką ilością mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj jajka i delikatnie wymieszaj łyżką całą zawartość miski. Roztop masło i dodaj do reszty składników. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw na mniej więcej 40 min i czekaj, aż wyrośnie. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto i chwilę je ugniataj.
Uformuj kulę i podziel ją na cztery części. Jedą część ciasta zagnieć i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż je na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Rozsmaruj na cieście 1/3 masy makowej – zostaw ok. 1 cm miejsca przy brzegu. Kolejną porcję ciasta zagnieć, rozwałkuj tak jak pierwszą i wyłóż na masę. Posmaruj kolejną porcją maku i wyłóż trzeci rozwałkowany placek. Ponownie posmaruj ciasto makiem i wyłóż ostatni rozwałkowany blat, z czwartej części ciasta. Gotowe surowe ciasto pokrój na szesnaście części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręć dwa razy parami na zmianę, tzn. jeden kawałek dwa razy w prawo, kolejny obok – dwa razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Powinna powstać gwiazda. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 25 min. Lekko ciepłą gwiazdę polukruj.

Śledzie na zielono

SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe typu matias w oleju
dwie łodygi selera naciowego
mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Seler naciowy umyj, obierz z włókien jak rabarbar i drobno pokrój (można razem z listkami). Koper włoski pokrój na cieniutkie plasterki. Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dodaj uprażone pestki dyni, posiekany szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos; dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać majonez.

Pierogi z kapustą i grzybami

FARSZ – składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule

CIASTO NA PIEROGI – Składniki:
600 g mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła

WYKONANIE:
Grzyby opłucz na sitku, zalej zimną wodą i odstaw na noc, aby się namoczyły. Następnego dnia obierz marchew i pietruszkę, dodaj do grzybów i gotuj w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wywar z grzybów i warzyw można wykorzystać na zupę grzybową.
Kapustę odciśnij i gotuj do miękkości – ok. 45 min – w 300 ml wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki: kapustę, grzyby, marchew i pietruszkę drobno posiekaj. Na gorącym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop; stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj ciasto przez mniej więcej 10 min, aż będzie gładkie i miękkie. Szczelnie przykryte w misce ciasto odłóż na mniej więcej 30 min.
Następnie podziel je na cztery części i rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 3 min. Podawaj z cebulą zeszkloną na patelni.

2021-12-14 07:38

Oceń: +3 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jabłkowe krokieciki

S. Wojciecha Rdzanek, sercanka. Obecnie jest przełożoną wspólnoty sióstr w Jaśliskach w archidiecezji przemyskiej. Jest współautorką przepisów kulinarnych zamieszczonych w książce „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 113 lat. Swoje powstanie zawdzięcza św. Józefowi Sebastianowi Pelczarowi i słudze Bożej Matce Klarze Szczęsnej. Siostry zgodnie ze swoim charyzmatem głoszą miłość Bożego Serca, pracując głównie wśród dziewcząt potrzebujących pomocy oraz wśród chorych. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II polskie siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.
CZYTAJ DALEJ

Różaniec ze św. Franciszkiem z Asyżu - tajemnice radosne

2025-10-03 20:58

[ TEMATY ]

różaniec

Św. Franciszek z Asyżu

Karol Porwich/Niedziela

Modlitwa różańcowa jest wzniesieniem serca do Boga, który przychodzi, aby zbawiać człowieka. Modlitwa różańcowa - jak przypominał nam Ojciec Święty Jan Paweł II - jest modlitwą kontemplacyjną.

To Słowo Ojca tak godne, tak święte i chwalebne zwiastował najwyższy Ojciec z nieba przez św. Gabriela, swego anioła, mające zstąpić do łona świętej i chwalebnej Dziewicy Maryi, z której to łona przyjęło prawdziwe ciało naszego człowieczeństwa i naszej ułomności. Które, będąc bogate (2 Kor 8, 9) ponad wszystko, zechciało wybrać na świecie ubóstwo wraz z Najświętszą Dziewicą, Matką swoją (List do wiernych 4-5).
CZYTAJ DALEJ

Jak zapobiegać samobójstwom? – po debacie u arcybiskupa Galbasa

2025-10-04 15:31

[ TEMATY ]

samobójstwo

Milena Kindziuk

dr Milena Kindziuk

Red

Kiedy przekroczyłam próg Domu Arcybiskupów Warszawskich, czułam, że to nie będzie spotkanie, które można „odbębnić” i wrócić do codzienności. Tytuł – „Nie pozwólmy znikać bez słowa” – brzmiał boleśnie, zwłaszcza w świetle statystyk, o których mówił później abp Adrian Galbas: prawie pięć tysięcy samobójstw w Polsce w ubiegłym roku. Prawie pięć tysięcy ludzkich dramatów. Prawie pięć tysięcy rodzin, w których rany nie zabliźnią się już nigdy. Liczba to przerażająca, ale jeszcze bardziej poruszająca jest cisza, która po nich zostaje. Cisza, w której brzmi echo ich samotności.

Abp Galbas zaczął od Psalmu 23, który znają chyba wszyscy wierzący: „Choćbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną”. Lecz w jego ustach pojawiła się wersja tragiczna: „Jestem w ciemnej dolinie i nikogo nie ma ze mną. Nie ma Cię ze mną, Boże. Nie ma cię ze mną, bracie”. Te słowa zapadły w pamięć. Widziałam twarze uczestników – nikt nie patrzył w telefon, nikt się nie wiercił. W tym momencie zrobiło się naprawdę ciszej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję